ΣΦΓΤ Καβάλας: Ο λόγος στον θεατράνθρωπο, ποιητή, στιχουργό και συγγραφέα Θοδωρή Γκόνη [φωτογραφίες]

Σε ένα κατάμεστο Αντιγόνη Βαλάκου πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Πριν από 10 χρόνια ανέλαβε τα καλλιτεχνικά ηνία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων. Η φήμη του προηγούνταν ως καταξιωμένη προσωπικότητα στον χώρο του Λόγου και της Μουσικής. Τα δεδομένα ήταν συγκεκριμένα και σκληρά: Η οικονομική κρίση άρχισε να γονατίζει τον Πολιτισμό, ενώ ήδη η παραγωγή έργου στα ΔΗΠΕΘΕ θεωρούνταν… ξεπερασμένη.

Όχι, όμως, για τον Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος ήρθε στην Καβάλα σαν Ναυπλιώτης και έμεινε ως Καβαλιώτης, πιστεύοντας ότι όπου εργασιακή γης και πατρίς. Ρίσκαρε, ήρθε σε κόντρα με κατεστημένα, αλλά όχι σε πόλεμο με πρόσωπα, έδωσε λόγο χωρίς να πάρει, πίστεψε στην τοπική, αλλά όχι τοπικιστική παραγωγή, πόνταρε στη δουλειά των ανθρώπων της πόλης χωρίς να παρεμβαίνει, δούλεψε, στα κενά διάβαζε ασταμάτητα, ξενύχτισε μέσα σε πρόβες και πάνω από σημειώσεις, έμεινε στην αφάνεια για να φέρει στην επιφάνεια το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ένα από τα λίγα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας που παράγουν και εξάγουν παρθενικά έργα.

Όλα τα παραπάνω ήταν ένα μικρό μέρος των όσων εκφράστηκαν για τον θεατράνθρωπο, ποιητή, στιχουργό και συγγραφέα, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, κατά την εκδήλωση την οποία ετοίμασε ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019 στο κατάμεστο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Η βραδιά, πέρα από Λόγο, ήταν επενδυμένη και με μουσική, «αγκαλιασμένη» από μελοποιημένα ποιήματα του Θοδωρή Γκόνη, με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, η οποία εκπροσώπησε τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, να δηλώνει, μεταξύ άλλων συγκινημένη, αλλά κυρίως δικαιωμένη για την απόφαση της διοίκησης του δήμου να συνεχίσει τη συνεργασία της με τον κ. Γκόνη.

«Ο τόπος που εργάζεσαι είναι δυο φορές πατρίδα σου. Περπάτησα βήμα βήμα αυτήν την πόλη και στεναχωριέμαι με ανθρώπους οι οποίοι κατηγορούν τον τόπο τους. Για ‘μένα η Καβάλα είναι γήπεδο στο οποίο μπόρεσα με όλους εσάς να φτιάξω μερικά ωραία πράγματα. Πέρασα δύσκολα, άρα πολύ καλά. Είναι υπέροχο που έχουμε ήττες και καταπληκτικό που έχουμε νίκες. Είμαι ευγνώμων απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και στη Στέγη η οποία ετοίμασε αυτήν την εκδήλωση», δήλωσε ο κ. Γκόνης.

Για την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Θοδωρή Γκόνη» συνεργάστηκαν:

  • Θεοπούλα Τσαπάνη-Φιλόλογος, συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΦΓΤ Καβάλας
  • Παύλος Λεμοντζής-Δημοσιογράφος-Σκηνοθέτης
  • Θεόδωρος Γρηγοριάδης-Συγγραφέας
  • Μάγκυ Κριθαρέλλη-Συγγραφέας του «Πατρογονικού»
  • Αναστασία Μιροσνιτσένκο-Ηθοποιός-Χορωδός της Χορωδίας του ΣΦΓΤ Καβάλας
  • Λένα Πασχαλίδου-τραγούδι
  • Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΦΓΤ Καβάλας Φωτεινή ΚαλλιανιώτηΤάνια Γιαννούλα και Χαρούλα Γαϊτανά
  • Χρήστος Σαγώνας-Μουσικός

Δείτε φωτογραφίες από το αφιέρωμα στον Θοδωρή Γκόνη