Ο Μάνος Μπατζόλης εκθέτει «στα τυφλά» υλικό από το Παρίσι και το Μιλάνο [φωτογραφίες]

Ο Καβαλιώτης εικαστικός «φέρνει» στην Αθήνα το Blind Project, ένα φιλόδοξο καλλιτεχνικό εγχείρημα που έχει σκοπό να κάνει βίωμα την ουσία την ανθρώπινης επαφής

Το BLIND PROJECT του Μάνου Μπατζόλη στη Siilk Gallery, μία έκθεση φωτογραφικού υλικού από τα Blind Projects που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε Παρίσι και Μιλάνο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 5 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 2 Ιανουαρίου 2020 στη SIILK GALLERY, Ιπποκράτους 132, Αθήνα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, εκτός Κυριακής και Δευτέρας, από τις 11:00 έως 18:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.




Το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστεί στον χώρο της Siilk Gallery προέρχεται από το πρώτο Blind Project, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Studio Bleu στο  Παρίσι τον Ιανουάριο του 2019 με τη συμβολή του Lamproductions Paris και τη συμμετοχή 11 εθελοντών, καθώς και  από το δεύτερο Blind Project, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο G2 Studio στο Μιλάνο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους με τη συμμετοχή 14 ατόμων.

Τι αφορά το Blind Project; Χωρίς κανέναν περιορισμό για τους συμμετέχοντες σε ό,τι αφορά το φύλο, την ηλικία και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, οι εθελοντές γυμνοί, με δεμένα μάτια και φορώντας κουκούλες, συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους – εξαιρώντας όραση και ομιλία.

Σε δεύτερο χρόνο, κλήθηκαν να περιγράψουν γραπτά την εμπειρία τους. Ο σκοπός της δράσης ήταν να αποβληθούν ανασφάλειες και φοβίες γύρω από την εμφάνιση ή τη σεξουαλική ταυτότητα και επιθυμία, αγωνίες για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά και πώς εμείς βλέπουμε εκείνους και να γίνει βίωμα η ουσία την ανθρώπινης επαφής. Κάθε δράση διήρκησε περίπου μία ώρα, βιντεοσκοπήθηκε και επιλεγμένα screenshot, με τη συναίνεση των συμμετεχόντων, θα παρουσιαστούν στην γκαλερί.

Η πρώτη παρουσίαση του Blind Project στο κοινό έγινε τον Μάιο του 2019 στο πλαίσιο του Festival Ricochet(s) στην πόλη Κλερμόν της Γαλλίας. Στο δωμάτιο 502 του Λογοτεχνικού Ξενοδοχείου Alexandre Vialatte δύο ηθοποιοί δραματοποίησαν αποσπάσματα από τις επιστολές που έστειλαν οι συμμετέχοντες του Παρισιού για να περιγράψουν την εμπειρία τους. Ηθοποιοί και θεατές φορούσαν μάσκες, ενώ παράλληλα στον χώρο προβάλλονταν  βίντεο και φωτογραφικό υλικό.

Ποιος είναι ο Μάνος Μπατζόλης

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε γραφιστική και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Έχει εργαστεί ως γραφίστας και εικονολήπτης και συμμετείχε σε πληθώρα σεμιναρίων θεάτρου και υποκριτικής. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρι σκηνοθεσίας από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και διαλέξεις δραματοθεραπείας. Το 2013 ξεκίνησε την ιστοσελίδα του www.poprenaissance.net που λειτουργεί ως διαδικτυακή γκαλερί, με έργα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Το 2014 συνεργάστηκε στη Σαντορίνη με ομάδα καλλιτεχνών και χειροτεχνών και συμμετείχε στην έκθεση Industrial που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο τεχνών της Σαντορίνης με την συμμετοχή 26 ακόμη καλλιτεχνών. Έργο του έχει δημοσιευτεί στο αμερικάνικο περιοδικό Ηomme Εssential μέσω του etsy.com και πήρε μέρος με έργα του στο Raw Fusion Fashion Show στο Μακνάτο της Μινεσότα. Το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο Case Blue σε Καβάλα και σε Ηράκλειο και το project Romance de nadir. Την ίδια χρονιά έφτιαξε έναν φάρο χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά για το TEDxKavala και ένα χρόνο μετά το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο URBANUDE, γυρισμένο στο Βερολίνο. Το URBANUDE ήταν στους 11 φιναλίστ στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου. Τον Ιανουάριο του 2019 πραγματοποίησε το πρώτο Blind Project στο Studio Bleu στο Παρίσι και την ίδια χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ Ricochet(s) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Clermont-fd της Γαλλίας, με την έκθεση Φοίνικας και το BLIND & SENSES, Bedroom Experience. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2019 πραγματοποίησε το δεύτερο Blind Project Στο G2 studio του Μιλάνου.