Οι αναμνήσεις ενός αρχαιολόγου με φόντο την Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου Καβάλας

Το πρώτο και τελευταίο συγγραφικό έργο του Αναστάσιου Ουλκέρογλου, καθώς «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, η σχέση του και προσφορά του στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου και η συμβολή του στην ανάδειξη της Ανακτορούπολης

Τι κοινό έχει ένας μαθητής δημοτικού, ένας περιπλανώμενος αρχαιολόγος, ένας πιστός και φιλότιμος στρατιώτης και ένας ατυχής ασθενής; Πώς η επιστήμη της αρχαιολογίας είναι τελικά τόσο κοντά στη σύγχρονη εποχή;

Με αφορμή τις αναμνήσεις ενός αρχαιολόγου, πραγματοποιείται μια περιπλάνηση στον χωροχρόνο, µε χιούμορ και µε φιλοσοφικές και αλληγορικές προεκτάσεις, ενώ η ανασκαφή γίνεται υπόθεση προσωπική… Αυτά και άλλα τόσα αναφέρονται στο «Ημερολόγιο Ανασκαφής-Οι αναμνήσεις ενός αρχαιολόγου», το πρώτο συγγραφικό έργο το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ του αρχαιολόγου, Αναστάσιου Ουλκέρογλου και είναι διαθέσιμο από εδώ.

Δυστυχώς το πρώτο συγγραφικό έργο του έμελλε να είναι και το τελευταίο, καθώς «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία εξαιτίας προβλήματος υγείας το οποίο αντιμετώπιζε.

Η σχέση του Ουλκέρογλου με την Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου

O Αναστάσιος Ουλκέρογλου ήταν ο πνευματικός πατέρας της αναστήλωσης της Βυζαντινής Ανακτορούπολης στην Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου. Επίσης ήταν ενεργό μέλος της κοινότητάς της Νέας Περάμου, καθώς στα χρόνια όπου έμεινε στην Νέα Πέραμο και όσο διαρκούσε η αναστήλωση της Ανακτορούπολης, πρόσφερε εθελοντικό έργο βοηθώντας σε καθαρισμούς και διάφορες άλλες κοινωνικές δράσεις, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωνε την εργασία που αφορούσε την Ανακτορούπολη η οποία παρουσιάστηκε στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.

Ο Αναστάσιος Ουλκέρογλου δήλωνε αρχαιολόγος, μάλιστα µε υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές και επιπλέον αρχαιολογικό και ερευνητικό έργο. Ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τους ανθρώπους που έχουν ζωή, τη θάλασσα και το βουνό, αυτά που βγάζουν νόημα και αυτά που δυσκολεύονται να βγάλουν. Δυστυχώς αυτό ήταν το πρώτο του και τελευταίο λογοτεχνικό βιβλίο…