Δύο εικαστικοί «συνομιλούν» στην Καβάλα

Γκουρτζής και Καμαργιάνης παρουσιάζουν στην πόλη την πρόσφατη δουλειά τους σε δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις

ΟΣύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και τη Δημωφέλεια παρουσιάζουν σε δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις την πρόσφατη δουλειά των ζωγράφων Κώστα Γκουρτζή και Κώστα Καμαργιάνη.

Οι εκθέσεις «Esse est Percipi» [Γκουρτζής] και «High Way» [Καμαργιάνης] θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας των εκθέσεων: Δευτέρα-Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο 10:00-13:00. Η είσοδος θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

ΟΚώστας Γκουρτζής γεννήθηκε το 1980 στην Καβάλα. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα διδάσκει ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Esse et Percipi

Για την παρουσιαζόμενη ενότητα έργων του Κώστα Γκουρτζή γράφει η Μουσειολόγος Στέλλα Συλαίου:
«Η δουλειά του Κώστα Γκουρτζή εμπεριέχει και ένα διαρκές ερώτημα του κατά πόσο μπορεί στη σύγχρονη συγκυρία η ίδια η ζωγραφική πράξη να αποτελέσει ένα μέσο προσέγγισης ή και απόδοσης της πραγματικότητας. Τα έργα του, λοιπόν, αποτελούν ένα ανοικτό ερωτηματικό, όπως άλλωστε κάθε σημαντικό έργο τέχνης οφείλει να πράττει, που αφορά την κοινωνική πραγματικότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, το εσωτερικό τοπίο του καθενός από εμάς, αλλά κυρίως ως προς το κατά πόσο η ‘επιστροφή’ της ζωγραφικής στο εικαστικό πεδίο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη διαπραγμάτευση, την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και την κατανόηση σε σχέση με αυτά τα ζητήματα».
[Απόσπασμα από το κείμενο του καταλόγου.]

ΟΚώστας Καμαργιάνης γεννήθηκε το 1982 στις Σέρρες. Φοίτησε στο Προπαρασκευαστικό Σχολείο Καλών Τεχνών Τήνου (2001-2002). Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2002-2008). Από το 2019 συνεχίζει τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Δημόσια Ιστορία” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Παράλληλα διδάσκει ως εικαστικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ηigh Way

Για την παρουσιαζόμενη ενότητα των έργων του Κώστα Καμαργιάνη γράφει η Μουσειολόγος Γεωργία Κουρκουνάκη:
«Ο Κώστας Καμαργιάνης δημιουργεί έργα τέχνης που διαρρηγνύουν το βλέμμα του θεατή, τέμνοντας την αυθόρμητη τάξη των αντιληπτών πραγμάτων με εκείνη των ιδεών, συνθέτοντας ένα οπτικό διαλογικό παιχνίδι ανάμεσα στις αισθήσεις και στη νόηση, ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο. Οι ζωγραφικές περιπλανήσεις του στον χώρο και στον χρόνο, συνθέτουν παλίμψηστα στιγμιότυπα τοπίων, σε έναν συγκερασμό απροσδόκητων συναντήσεων του παρελθόντος με το παρόν.
Με έμπνευση το τοπίο της εθνικής οδού που ακροβατεί στα όρια του αστικού ιστού και της ανοιχτής υπαίθρου, ανασυγκροτεί ζωγραφικά την «ανοίκεια» χωρικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα καθημερινά τοπία στην άκρη των πόλεων και των δρόμων, όπου οι καπνοί των εργοστασίων θεριεύουν και η οικοδόμηση γίνεται άναρχη, α-φύσικη, σχεδόν τρομακτική, συλλαμβάνονται υπό το αίσθημα του ποιητή και τη σκέψη του διανοητή.
[Απόσπασμα από το κείμενο του καταλόγου.]

Έργο Κώστα Γκουρτζή

Info

Κώστας Γκουρτζής | Esse est Percipi
Κώστας Καμαργιάνης | High Way
Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας
Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00 και 18:00-21:00 και Σάββατο 10:00-13:00
Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση

Χορηγοί επικοινωνίας

Έργο Κώστα Καμαργιάνη