Η πρώτη μέρα εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε [βίντεο-φωτογραφίες]

Ρεμπέτικα με πιάνο και φωνή, ανατολική τροπική μουσική αλλά και πρώτη ζωντανή παρουσίαση δίσκου κλασικής κιθάρας σε «σπιτικές» συναυλίες σε μέρη αναπάντεχα

Το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 ξεκινάει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020 όπως αυτό είχε ανακοινωθεί επίσημα ενάμιση μήνα πριν [διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατώντας εδώ].

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με την ενότητα CosmoHome η οποία περιλαμβάνει τρεις παράλληλες «σπιτικές» συναυλίες σε αναπάντεχα σημεία (πλατείες, σοκάκια, μικρές «γωνιές», αυλές σπιτιών κ.ά.) κάθε Πέμπτη στις 21:30 στη χερσόνησο της Παναγίας. Μόνο για την πρώτη μέρα του CosmoHome, την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, οι συναυλίες θα είναι τέσσερις.




Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoHome είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον επίσημο ιστοχώρο του Cosmopolis 2020 είτε δια ζώσης από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας [πρώην περίπτερο ΕΟΤ] στην κεντρική πλατεία της πόλης [διαβάστε αναλυτικά για τους τρόπους κράτησης θέσης πατώντας εδώ].

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της πρώτης μέρας συναυλιών του CosmoHome και δείτε βίντεο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Στράτος Εμμανουηλίδης

Νόστιµον ήµαρ. Ηµέρα της επιστροφής. Έτσι ονόµασε ο Όµηρος τη µέρα εκείνη που ο πολύπαθος Οδυσσέας θα επέστρεφε στο πατρικό του χώµα έπειτα από δέκα χρόνια ανείπωτης περιπλάνησης. Τι να σκέφτεται κανείς όταν αποχαιρετάει την αυλή του σπιτιού του; Τι του υπόσχονται οι ελιές και τα κύµατα; Θα βρει τη ροδιά ανθισµένη και πάλι; Έχει δίκιο κανείς να φεύγει; Κι έχει δίκιο να ονειρεύεται πως γυρίζει; Πόσο ζυγίζει επιτέλους µια δεκάκιλη βαλίτσα;

Ο Στράτος Εµµανουηλίδης παρουσιάζει µέσα από την κλασική κιθάρα απόσπασµα από την πρώτη του δισκογραφική δηµιουργία µε τίτλο “νόστιµον ήµαρ”, µια µουσική αφήγηση των δευτερολέπτων εκείνων, όταν έξω από την πόρτα του σπιτιού του στέκεται κανείς µετέωρος στον δρόµο για µια νέα πατρίδα.

Αυλή Άννας | Α΄ Πάροδος Ισιδώρου 12 | Παναγία

Παίζει ο
Στράτος Εμμανουηλίδης Κλασική κιθάρα


Ρεμπέτικα με πιάνο και φωνή

Στα ταξίδια που κάναμε με το αυτοκίνητο ο μπαμπάς έβαζε και ακούγαμε Βαμβακάρη και Παπαϊωάννου. Εγώ και ο αδερφός μου προτιμούσαμε Rolling Stones και Nick Cave. Τα χρόνια περνούσαν και εγώ σιγά σιγά ανακάλυπτα διάφορους θρύλους της μουσικής, όπως τη Sweet Emma Barret, τον Benny Goodman, τον Blind Willie Johnson ή τον Little Walter που θεωρώ πως με επηρέασαν σε πολλά πράγματα.

Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου άκουσα για πρώτη φορά τα αριστουργήματα του Σκαρβέλη. Με τον καιρό γνώρισα την Παπαγκίκα, τον Παπάζογλου, τον Γιοβάν Τσαούς. Σε όλο το λύκειο καθόμουν με τις ώρες και άκουγα κυρίως προπολεμικά ρεμπέτικα. Τα πρώτα του Μάρκου ή τους ύμνους του Νταλγκά, τραγούδια μιας περιόδου που η γοητεία τους είναι ασύγκριτη και μοναδική. Με την Τότα γνωριζόμαστε πάνω από δέκα χρόνια και συμμετέχουμε και οι δυο στην ροκ μπάντα «The Dreamers». Ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα όταν βρεθήκαμε και οι δυο στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

Η Τότα ακολουθεί τις φωνές που τη μαγεύουν. Έτσι, σχεδόν ασυναίσθητα, ξεκινήσαμε να παίζουμε. Ρεμπέτικα, με πιάνο και φωνή.

«Μπακαλάκια» | Πάροδος Βυζαντίου 18 | Παναγία

Παίζει ο
Τότα Ευλαβή Κλασική κιθάρα
Κώστας Μπακιρτζής Πιάνο, τραγούδι


Mordana Project

To Mordana Project είναι το αποτέλεσµα της συνάντησης τριών µουσικών µε έδρα τη Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να συµπράξουν και να δηµιουργήσουν από κοινού νέους µουσικούς ορίζοντες εµπνευσµένους από την παράδοση του τόπου τους. Το όνοµά προέρχεται από µία ιδιότυπη οικειοποίηση του όρου «mordent» που στην µουσική ορολογία µεταφράζεται ως «τσάκισµα» και αναφέρεται στον στολιδισµό της µελωδικής γραµµής.

Το ρεπερτόριό τους βασίζεται σε προσωπικές τους συνθέσεις και στην διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών και σκοπών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου. . Η αυτοσχεδιαστική τους διάθεση εµπνευσµένη από τα ταξίδια της ανατολής, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασµό και την jazz κερδίζει τον δικό της χώρο µέσα στο περίπλοκο παιχνίδι ρυθµικών και µελωδικών µοτίβων.

«Κυπαρίσσι» | Ιουστινιανού 32 | Παναγία

Παίζουν
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά Νέι, τραγούδι
Βαγγέλης Βραχνός Κοντραμπάσο
Περικλής Βραχνός Πολίτικο λαούτο, κρουστά


DaMa IN DUET

Οι DaMα παρουσιάζουν µια µουσική παράσταση βασισµένη σε συνθέσεις ανατολικής τροπικής µουσικής (σύγχρονων συνθετών καθώς και δικών τους), εξερευνώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες, τον ήχο και τα όρια ενός «παραδοσιακού» ντουέτου.

Εκκινώντας από έργα συνθετών του 20ού αιώνα, µε αναφορές στην ευρεία και πολυδιάστατη µουσική παράδοση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγουν στις δικές τους συνθέσεις, περιγράφοντας έτσι και το ταξίδι τους σ’ αυτήν τη µουσική.

«Καρυδιά» | Φειδίου 24 | Παναγία

Παίζουν
Δανάη Λουκίδη Βιολί, τραγούδι
Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ Ούτι, λάφτα, φωνή