Το Cosmopolis «επιστρέφει» με 3 ακόμη «σπιτικές» συναυλίες [βίντεο-φωτογραφίες]

Συνέχεια στην ενότητα CosmoHome την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020: Κλασική μουσική, ήχοι από την παράδοση αλλά και πειραματική διάθεση σε «αναπάντεχα» μέρη στη χερσόνησο της Παναγίας

To βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 συνεχίζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020 όπως αυτό είχε ανακοινωθεί επίσημα ενάμιση μήνα πριν [διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατώντας εδώ], μετά από μία μικρή «παύση» που επέβαλε η «έξαρση» της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Η ενότητα CosmoHome περιλαμβάνει τρεις παράλληλες «σπιτικές» συναυλίες σε αναπάντεχα σημεία (πλατείες, σοκάκια, μικρές «γωνιές», αυλές σπιτιών κ.ά.) κάθε Πέμπτη στις 21:30 στη χερσόνησο της Παναγίας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoHome είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον επίσημο ιστοχώρο του Cosmopolis 2020 είτε δια ζώσης από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας [πρώην περίπτερο ΕΟΤ] στην κεντρική πλατεία της πόλης [διαβάστε αναλυτικά για τους τρόπους κράτησης θέσης πατώντας εδώ].

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της τρίτης μέρας συναυλιών του CosmoHome και δείτε βίντεο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Rodopi Trio

Τα βουνά της Ροδόπης, της µεγαλύτερης οροσειράς στη Θράκη, αποτελούν ενωτικό κρίκο συνδέοντας µουσικά και τους λαούς των τριών χωρών που «διατρέχουν». Η µουσική παρέα του σχήµατος Rodopi ξεκίνησε να συνεργάζεται µουσικά τη δεκαετία του ’90 στη Θράκη και τη Μακεδονία, περιοχές της Ελλάδος όπου οι άνθρωποι συµβιώνουν, διαµορφώνοντας από κοινού µια ιδιαίτερη πολιτισµική κουλτούρα.

Έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει τον πρώτο τους δίσκο στην παγκόσµια αγορά µε τίτλο «Thrace: The Paths of Dionysus» [Arc Music, 2019], οι Rodopi συνεχίζουν να εµφανίζονται σε διακεκριµένες µουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε όλο τον κόσµο, αλλά και σε εκδηλώσεις, γάµους και πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα, έχοντας στο ρεπερτόριό τους χασάπικα, τσιφτετέλια, καρσιλαµάδες, ζεϊµπέκικα και άλλους χορούς που συνθέτουν ένα πολύχρωµο µωσαϊκό ήχων και ρυθµών.

Φάρος Καβάλας | Θεοδώρου Πουλίδου 71 | Παναγία

Παίζουν
Κυριάκος Πετράς Βιολί
Δρόσος Κουτσοκώστας Τραγούδι, λαούτο
Γιώργος Παγκοζίδης Κρουστά


g – MBT

Πρωτότυπες δραµατοποιηµένες µουσικές συνθέσεις εµπνευσµένες από τον βαλκανικό χαρακτήρα της βόρειας διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας. ∆ροµικά όργανα και δροµικά ηχοτοπία αποτυπώνουν από τη µία την οµορφιά που προκύπτει από την πρόσµιξη της τοπικής διαφορετικότητας και από την άλλη το σύγχρονο «µοντέλο» της κοινωνικής διαφοροποίησης. Χοροί της περιοχής που προσδίδουν µία σειρά από στοιχεία συλλογικής ταυτότητας µεταµορφώνονται σε ολοκληρωµένες ηχητικές προσωπικότητες δίνοντας τη δική τους οπτική και ερµηνεία στη συνολική εξιστόρηση.

Το βιολί και το ακορντεόν ως βασικά όργανα των παραπάνω µουσικών πολιτισµών και µέσα από την έντονη µουσική προσωπικότητα των δύο ερµηνευτών, ενεργοποιούνται σε ένα «λόγιο» πλαίσιο εµπεριέχοντας ταυτόχρονα το πρωτογενές λαϊκό στοιχείο που τα χαρακτηρίζει.

Βόρεια Πύλη Φρουρίου Καβάλας | Τέρμα οδού Καψάλη | Παναγία

Παίζουν
Μάκης Μπακλατζής Βιολί
Σταμάτης Πασόπουλος Ακορντεόν, tapes, σύνθεση


Μουσική δωματίου για δύο βιολιά

Οήχος του βιολιού, αυτού του ξεχωριστού οργάνου, κοιτάζεται για µία νύχτα στον καθρέφτη. ∆ύο µουσικοί ενώνουν το βλέµµα τους απέναντι στη µουσική δωµατίου, στους συνθέτες από την προκλασική µέχρι τη σύγχρονη εποχή, στις προκλήσεις του οργάνου τους και στην οµορφιά που καλούνται να γεννήσουν.

Ο Στέφανος Σεκέρογλου και η Δήµητρα Κατιώνη δηµιούργησαν ένα ρεπερτόριο για ντουέττο βιολιών από αγάπη για τον µαγευτικό ήχο του οργάνου και από ενθουσιασµό για το ρεπερτόριο που τόσοι µεγάλοι συνθέτες τίµησαν ανά τους αιώνες. Μία µουσική, τέσσερα χέρια, γερά πλεγµένα µεταξύ τους, οκτώ χορδές, άπειρες νότες-απαρχές ή αναµνήσεις ενός κόσµου πιο ενωµένου, πιο σύµπνοου, πιο δυνατού, πιο όµορφου. Αυτού, της µουσικής µας φύσης.

Αυλή Άννας | Α΄ Πάροδος Ισιδώρου 12 | Παναγία

Παίζουν
Δήμητρα Κατιώνη Βιολί
Στέφανος Σεκέρογλου Βιολί