Cosmopolis 2020: 3 ακόμη «μαγικές» βραδιές στη γραφική συνοικία της Παναγίας [βίντεο-φωτογραφίες]

g-MBT, Rodopi Trio και το ντουέτο βιολιών Σεκέρογλου-Κατιώνη «φώτισαν» γραφικά σημεία και «κρυφές» γωνιές της παλιάς πόλης της Καβάλας

Μετά από μια σύντομη διακοπή στο πρόγραμμα του, το φεστιβάλ Cosmopolis «επέστρεψε» το βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 με τρεις συναυλίες σε τρία γραφικά σημεία της παλιάς πόλης στο πλαίσιο της ενότητας CosmoHome.

Στην αυλή της κυρίας Άννας, ο ήχος του βιολιού κοιτάχτηκε για μια νύχτα στον καθρέφτη. Δύο μουσικοί ο Στέφανος Σεκέρογλου και η Δήμητρα Κατιώνη δημιούργησαν ένα μουσικό πρόγραμμα για ντουέτο βιολιών από αγάπη για τον μαγευτικό ήχο του οργάνου και από ενθουσιασμό για το ρεπερτόριο που τόσοι μεγάλοι συνθέτες τίμησαν ανά τους αιώνες.

Στον Φάρο της Παναγίας φιλοξενήθηκε το μουσικό σχήμα Rodopi Trio. Διέσχισαν με τα μουσικά τους όργανα, βιολί [Κυριάκος Πετράς], λαούτο [Δρόσος Κουτσοκώστας] και κρουστά [Γιώργος Παγκοζίδης], τα βουνά της Ροδόπης, της μεγαλύτερης οροσειράς στην Θράκη, που αποτελούν ενωτικό κρίκο συνδέοντας μουσικά και τους λαούς των τριών χωρών που διασχίζουν.

Στο βόρειο τείχος του Φρουρίου, οι g–MBT παρουσίασαν πρωτότυπες, δραματοποιημένες, μουσικές συνθέσεις, εμπνευσμένες από τον βαλκανικό χαρακτήρα της βόρειας, διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας. Το βιολί [Μάκης Μπακλατζής] και το ακορντεόν [Σταμάτης Πασόπουλος], ως βασικά όργανα αυτής της περιοχής και των μουσικών πολιτισμών τους, ενεργοποιήθηκαν σε ένα «λόγιο» πλαίσιο εμπεριέχοντας ταυτόχρονα το πρωτογενές λαϊκό στοιχείο που τα χαρακτηρίζει.

Το Cosmopolis ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του για την επόμενη Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020, η οποία αποτελεί την τελευταία βραδιά της ενότητας CosmoHome.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του φεστιβάλ εφαρμόζει με μεγάλη υπευθυνότητα και ακρίβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.