Η «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» του Θοδωρή Γκόνη και της Γλυκερίας Μπασδέκη έγινε βιβλίο [φωτογραφίες]

Ένα βιβλίο με μύθους και θρύλους για τα κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεμάτο ποιητικές περιγραφές, φανταστικές και περίεργες περιπέτειες

Ησυγγραφέας Γλυκερία Μπασδέκη και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης το καλοκαίρι του 2020 ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, τη δημιουργική τους φαντασία και την αγάπη τους σε φανταστικές ιστορίες, μύθους, θρύλους και λαϊκά αναγνώσματα.

Μας παρέδωσαν ένα έργο ευαίσθητο και ευφάνταστο βασισμένο στη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου», το λαϊκό ανάγνωσμα με κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κυκλοφορούσε σε φτηνές εκδόσεις από το 1680 περίπου ως τις μέρες μας.

Το κείμενο που δούλεψαν μαζί η συγγραφέας και ο σκηνοθέτης έγινε αρχικά παράσταση που παρουσιάστηκε στο «πατρογονικό» σπίτι του Αλέξανδρου στις Αιγές αλλά και στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων και τώρα, κυκλοφορεί σε βιβλίο.

[ photo: John Gouzidis ]
Στο κείμενο ο πιο γνωστός άγνωστος οικουμενικός ήρωας, ο Αλέξανδρος, συναντιέται με τον κόσμο των θεατών και των αναγνωστών μέσα από συνομιλίες με τους ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, με θυμωμένες γοργόνες, τη χήρα του Ρωξάνδρα, μιλώντας για χαλεπούς καιρούς γεμάτους περιπέτειες περίεργες και φανταστικές.

[ photo: John Gouzidis ]
Βασισμένοι στη λαϊκή παραμυθία της «Φυλλάδας του Μεγαλέξαντρου», της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Θοδωρής Γκόνης μαζί με τη Γλυκερία Μπασδέκη πλάθουν ξανά έναν ήρωα που κατατροπώνει φουσάτα, Αμαζόνες και μονοπόδαρους, που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας και έρχονται για να «ξαναπαιχτούν» και να «ξανακουστούν».

[ photo: John Gouzidis ]
Οι δύο δημιουργοί βάζουν τη δική τους πινελιά στον καμβά της «Φυλλάδας», με εξαιρετικά εύστοχα διαλεγμένα αποσπάσματα από άλλες πηγές για να μας παραδώσουν το πρόσωπο και τα έργα ενός ήρωα που γεφυρώνει τον καιρό και φτάνει στην εποχή μας.

Είναι ο Αλέξανδρος από την κορυφή του κόσμου, ο Αλέξανδρος από τα βάραθρα της μνήμης, ο ήρωας που μιλάει συνεχώς, προσπαθώντας να γεφυρώσει τα χάσματα της θλιμμένης του ψυχής.

[ photo: John Gouzidis ]
Το βιβλίο Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγορίες κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική, σε αποκλειστική διάθεση από το LiFO shop με πρόλογο της αρχαιολόγου και προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελικής Κοτταρίδη η οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η Γλυκερία Μπασδέκη και ο Θοδωρής Γκόνης με το έργο αυτό άναψαν ένα κεράκι στη μνήμη του [Μεγαλέξανδρου], ζωντανεύοντάς τον με τρόπο άκρως συγκινητικό στη σκηνή του θεάτρου. Παίρνοντας ως καμβά την ιστορία της Φυλλάδας, εμπλουτίζοντάς την με εξαιρετικά εύστοχα διαλεγμένα αποσπάσματα από άλλες πηγές και βάζοντας τη δική τους ποιητική-σκηνοθετική πινελιά, έπλασαν έναν ήρωα που γεφυρώνει τον καιρό και μιλάει στην ψυχή του σύγχρονου θεατή-αναγνώστη».

[ photo: John Gouzidis ]

Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγορίες
Κάπα Εκδοτική, 2021
Σύνθεση κειμένου: Γλυκερία Μπασδέκη, Θοδωρής Γκόνης
Πρόλογος: Αγγελική Κοτταρίδη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
Σελίδες: 64
Τιμή: 10 ευρώ

[ photo: John Gouzidis ]