Γυμνασιόπαιδα από το Ποδοχώρι έκαναν ταινία την «καπνούπολη» Καβάλα [βίντεο]

«Καπνών και ανθρώπων έργα»: Μια ταινία βασισμένη σε κείμενα του Διαμαντή Αξιώτη που ολοκληρώθηκε μέσα στην «καραντίνα» και διεκδικεί ένα βραβείο σε Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό - Δείτε τη

ΗΚινηματογραφική Ομάδα του Γυμνασίου Ποδοχωρίου, μετά από πολλή δουλειά και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν τη νέα τους ταινία υπό την επίβλεψη των καθηγητών Δήμου Καραχάλιου και Βύρωνα Λάμπρου και να τη «στείλουν» εγκαίρως στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους!

Η ταινία φέρει τον τίτλο «Καπνών και ανθρώπων έργα» και είναι βασισμένη σε κείμενα του Καβαλιώτη συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη από τα μυθιστορήματά του «Πλωτές γυναίκες» και «Το ελάχιστον της ζωής του».

Στην υλοποίηση της ταινίας, τους μαθητές και τους καθηγητές τους συνέδραμαν ο Κώστας Παπακοσμάς με την παροχή ιστορικού φωτογραφικού υλικού, ο Γιάννης Κανάκης ο οποίος «έντυσε» τα πλάνα με πρωτότυπη μουσική και ο Σάββας Μέγγας ο οποίος έκανε το μοντάζ.

Η ταινία εστιάζει στην Καβάλα ως καπνούπολη και στη σχέση του καπνού με τις ζωές των ανθρώπων. Μέσα από αποσπάσματα των βιβλίων του Διαμαντή Αξιώτη, οι μαθητές κάνουν μια βόλτα στην πόλη: καλλιέργεια καπνού, εμπόριο, καπναποθήκες, εργατικοί αγώνες, ζωή καπνεργατών…

Η αρχική επιλογή των συντελεστών ήταν τα γυρίσματα να πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καβάλας, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της πανδημίας και έτσι οι μαθητές έκαναν τις λήψεις στα χωριά τους και μόνοι τους (!), ενώ οι πρόβες έλαβαν χώρα… διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας της Webex!

Δείτε την ταινία:

Συντελεστές

Εμφανίστηκαν οι μαθητές [κατά σειρά εμφάνισης]:
Μαρίνος-Δημήτρης Ευαγγέλου
Γιώργος Μακαρίδης
Μαρία Ζέρβα
Ευγενία-Μαρία Καζαντζίδου
Στέλλα Λαμπίδου
Άννα Κόνια
Φωτεινή Μποζούδη
Γιάννης Κολοβός
Γιώργος Κουκούτσης
Ζωή Μπάτζιου

Κείμενα: Διαμαντής Αξιώτης
Ιστορικό υλικό: Κώστας Παπακοσμάς
Μουσική: Γιάννης Κανάκης
Μοντάζ: Σάββας Μέγγας
Σκηνοθεσία: Δήμος Καραχάλιος, Βύρων Λάμπρου

Παραγωγή: Κινηματογραφική Ομάδα Γυμνασίου Ποδοχωρίου [FootVillage Production]