Νέο Υπόστεγο: Αξιοπρεπές, ευπαρουσίαστο, προσεγμένο στην επιμέλειά του

Για την επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας


 

Του Διαμαντή Αξιώτη

 


Eμμονικός «του χαρτιού», κρατάω στα χέρια μου –κατόπιν παραγγελίας και έναντι αξίας 10,00 Ε– την έντυπη έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΝΕΟ ΥΠΟΣΤΕΓΟ: «Τέχνης & Περιοδικό Λόγου» (!) τχ. 1, σελ. 226, Μάιος 2021, εκδόσεων Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Το οποίο περιοδικό φιλοδοξεί να λάβει τη σκυτάλη από το προ 23 ετών ΥΠΟΣΤΕΓΟ τχ. 10, Φθινόπωρο 1998, τουτέστιν από τα δέκα στον αριθμό τεύχη του, τα οποία έγραψαν τη δική τους ιστορία, όποιας βαρύτητας και όποιας αξίας. Ή, τάχα, από το προ 12 ετών ΥΠΟΣΤΕΓΟ Β΄ Περιόδου, τχ 1, Φθινόπωρο 2009, του ιδίου φορέα και της αποσιωπημένης ντροπής;

Η απόπειρα της νέας επανασύνδεσης κατάφερε να παρουσιάσει, ευτυχώς, ένα αξιοπρεπές τεύχος, ευπαρουσίαστο, προσεγμένο στην επιμέλειά του, ικανό να σταθεί επάξια δίπλα σε παρόμοια περιοδικά Λόγου και Τέχνης πρώτης γραμμής.

Εκείνο που, με την πρώτη ματιά, εντυπωσιάζει είναι ο όγκος των σελίδων και η πληθωρικότητα της ύλης που διαθέτει. Μαρτυρώντας τον ενθουσιασμό τής Συντακτικής Ομάδας, όσο και την ανάγκη εντυπώσεων, εξορκίζοντας ίσως, μ’ αυτό τον τρόπο, το φόβο τής μη συνέχειας.

Τις πρώτες σελίδες του τεύχους -74 στον αριθμό!- καταλαμβάνει το αφιέρωμα στον πολυγραφότατο Καβαλιώτη, ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους Λευτέρη Ξανθόπουλο. Στο έργο του, στην αφοσίωσή του στις Τέχνες που με θέρμη και επιτυχία υπηρέτησε, στον αιφνίδιο θάνατό του στις 19 Ιουνίου 2020 που γέμισε με θλίψη τους φίλους και αναγνώστες των πονημάτων του, στο αφιέρωμα που με τον τόσο επιτυχημένο τίτλο: «Λευτέρης Ξανθόπουλος -Επιστρέφοντας στην Καβάλα» συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Καβάλας και τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, στον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος», στις 2-3 Αυγούστου του 2020.

Τον έπαινό μου στη φιλόλογο-ποιήτρια Μαρία Σαββίδου, η οποία μέσω της αγάπης και του θαυμασμού προς τον τιμώμενο συμπολίτη και της έρευνας που πραγματοποίησε, ολοκλήρωσε ένα πλήρες, άρτιο αφιέρωμα, αντάξιο του μεγέθους του τιμώμενου απολεσθέντα. Εργαλείο για όσους θελήσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με το πολυσχιδές έργο του Λ. Ξανθόπουλου. Θα αποτελέσει απώλεια η φημολογούμενη αποχώρησή της από την Συντακτική Ομάδα τού υπό σπαργάνων νέου περιοδικού.

Καθώς και τα εύσχημα στις: αρχιτέκτονα-μηχανικό Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα για την επιτυχή Επιμέλεια της έκδοσης και Εύη Γιαμουριάδου για την άρτιας αρχιτεκτονικής δομής σελιδοποίηση, τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου πρώτου τεύχους.

Με την έντυπη έκδοση του περιοδικού, θαρρείς πως αναδεικνύονται παράλληλα οι ενδιαφέρουσες καταθέσεις ποιημάτων, πεζών, έρευνας και δοκιμίων των πρώτων συνεργατών, των οποίων η βαρύτητα της υπογραφής τους εγγυάται. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλα τα κείμενα – άλλωστε, πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο; Αλλά αυτό επαφίεται στην επιβεβλημένη αυστηρότητα της Συντακτικής Ομάδας, για την επιτυχή συνέχεια του περιοδικού. Για την απόκτηση κύρους και την κατάκτηση, μέσω αυτού, της εμπιστοσύνης και αγάπης των μελλοντικών αναγνωστών τού υποσχόμενου περιοδικού.

Καλή επιτυχή πορεία, μέσω της επίπονης συνέπειας και της συνεπούς συνέχειας του περιοδικού (μας).