«Άρωμα» Καβάλας στην 6η Έκθεση Κεραμικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας

Οι «δικοί μας» Κώστας και Στράτος Καρακίτσος συναντούν 50 Έλληνες και ξένους κεραμίστες σε έναν εμβληματικό χώρο, δένοντας τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης με τις παγκόσμιας εμβέλειας συλλογές του Μουσείου

Άνοιξε το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 τις πύλες της η 6η Έκθεση Κεραμικής στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας. Στην έκθεση, την οποία διοργανώνει η ομάδα «Κεραμέων Ίχνη», συμμετέχουν με έργα τους και οι Καβαλιώτες εικαστικοί και καλλιτέχνες Κώστας και Στράτος Καρακίτσος, μαζί με άλλους 50 Έλληνες και ξένους κεραμίστες.

 Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Πληροφορίες για την έκθεση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής Πάτρας και η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη, συνδιοργανώνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας την 6η Έκθεση Κεραμικής από 12 Ιουνίου 2021 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην «Κοιλάδα των Θεών», την Αρχαία Ολυμπία, εκεί που αναπτύχθηκε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος της Αρχαίας Ελλάδας, εκεί που γεννήθηκαν οι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα συναντηθούν 52 Έλληνες και ξένοι κεραμίστες. Τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στο Περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και συγκεντρώνει εκθέματα ανεκτίμητης αξίας μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση γλυπτών και η σημαντικότερη συλλογή χάλκινων αντικειμένων παγκοσμίως. Εδώ επίσης βρίσκονται και ορισμένα διάσημα για την τεχνική τους ευρήματα κεραμικής.

Τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων κεραμιστών, που απηχούν τις σύγχρονες τάσεις της κεραμικής τέχνης και τα χαρακτηρίζει η διαφορετική τεχνική ως προς τη φόρμα, τη διακόσμηση και το ψήσιμο, εμπνευσμένα από την ιστορία και τους μύθους της Αρχαίας Ολυμπίας, δένουν αρμονικά με τα εξαιρετικά πήλινα εκθέματα και με όλες τις συλλογές του Μουσείου.

Είναι γνωστή η δράση της ομάδας «Κεραμεών Ίχνη» που εδώ και 10 χρόνια αγωνίζεται μέσα από εκθέσεις και συμπόσια να φέρει σε επαφή την σύγχρονη κεραμική τέχνη με τον ευρύ κοινό. Η υψηλή αισθητική που είναι παρούσα και σ΄αυτή την Έκθεση Κεραμικής, έδωσε το ερέθισμα στην Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής, που έχει παρουσία 40 χρόνων στα μουσικά πράγματα της πόλης των Πατρών, να αποδείξει ότι η κλασσική μουσική συνυπάρχει δημιουργικά με άλλες μορφές τέχνης.

Οι συμμετέχοντες κεραμίστες είναι οι: Ann Van Hoey, Βασίλειος Αναστασόπουλος, Λουκία Αρκουλάκη, Γιώργος Βαβάτσης, Ιωάννης Βλαντωνόπουλος, Θόδωρος Γαλιγαλίδης, Έφη Γεωργοπούλου, Μίρκα Δραπανιώτου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Θεοδώρου, Μάγκυ Ιωάννου, Μάνος Καλαμένιος, Κώστας Καρακίτσος, Στράτος Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Μυρτώ Κόλλια, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κυριακάκης, Νάνσυ Λειβαθινού, Μαριλένα Λιβιεράτου, Ζωή Λυκουργιώτη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Helen Μudie-Ioannidou, Έλενα Μανάλη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Λίλη Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Μελίνα Ξενάκη, Αντιγόνη Πανταζή, Βούλη Πανταζίδου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Γεώργιος Πέππας, Σταύρος Περάκης, Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Σκλαβενίτης, Έλενα Σταθοπούλου, Δήμητρα Σταυρινίδου, Δήμητρα Σταύρου, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Δώρα Τσιράκογλου, Ιφιγένεια Τσίρου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00. Η είσοδος στο χώρο της έκθεσης είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων και ώρα 19:00 θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει η Βάγια Ζεππάτου και την μουσική Διεύθυνση ο καταξιωμένος μαέστρος, Αναστάσιος Συμεωνίδης. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης πολύτιμη υπήρξε η στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι και ο μέγας χορηγός της διοργάνωσης, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που είναι χορηγός.

Την ημέρα των εγκαινίων θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την Covid-19.

*Φωτογραφία: Έργο του Κώστα Καρακίτσου