Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA στην Καβάλα [φωτορεπορτάζ]

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στην Οικία-Μουσείο του Μοχάμεντ Άλι από την πρόεδρο του Κέντρου Άννα Μισσιριάν

Στην πόλη της Καβάλας βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουλίου 2021 η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αρχικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καβαλιώτη οπλαρχηγού και αγωνιστή του 1821 Ιλαρίωνα Καρατζόγλου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας [διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες από την τελετή πατώντας εδώ].

Αμέσως μετά, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη πεζή στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης στην οδό Κύπρου εκεί όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Καβάλας, σε εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας [διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ].

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Δημοτικό Μουσείο Καπνού Καβάλας όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Παναγιώτη Αγγελίδη και ξεναγήθηκε στα εκθέματα που «μαρτυρούν» την καπνική «κληρονομιά» της Καβάλας από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού και «ψυχή» του Δημοτικού Μουσείου Καπνού Γιάννη Βύζικας [διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες πατώντας εδώ].

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, μετέβη στη χερσόνησο της Παναγίας με σκοπό να επισκεφτεί την Οικία-Μουσείο του Μοχάμεντ Άλι που ταυτόχρονα αποτελεί και την έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA στην Καβάλα.

Εκεί, την υποδέχθηκε η πρόεδρος του ΜΟΗΑ Άννα Μισσιριάν η οποία και την ξενάγησε στο «σπίτι» του Καβαλιώτη Ιδρυτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας και εξέθεσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δράσεις, τους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια του Ερευνητικού Κέντρου το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Η κ. Σακελλαροπούλου έμεινε ενθουσιασμένη από την υποδειγματική αποκατάσταση της Οικίας η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί ίσως το καλύτερα διατηρημένο οθωμανικό μνημείο του 18ου αιώνα στην Ελλάδα, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του ΜΟΗΑ τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα «παρακολουθεί» από κοντά.

Ενδεικτικό είναι ότι η επίσκεψη της Προέδρου στον χώρο διήρκησε πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά ήταν προγραμματισμένο, βάσει πάντοτε του ιδιαίτερα «σφιχτού» προγράμματός της το οποίο ήταν σχεδιασμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από τη Γραμματεία της Προεδρίας.

Στο τέλος της ξενάγησης, η κ. Μισσιριάν έκανε ένα συμβολικό δώρο στην κ. Σακελλαροπούλου: ένα κεραμικό έργο, δημιουργία του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Κώστα Καρακίτσου με τίτλο «Το φιαλίδιο των ευχών».

Κατόπιν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέσχισε πεζή την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και μετέβη στο ξενοδοχείο Imaret όπου και πρόκειται να καταλύσει το βράδυ, προτού αναχωρήσει, το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιουλίου 2021, για την Αθήνα.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη της ΠτΔ στην Οικία-Μουσείο του Μοχάμεντ Άλι