Cosmopolis_2021: Οι συναυλίες και τα δρώμενα του #CosmoHome συνεχίζονται. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας [αναλυτικά]

«Πανσπερμία» ήχων την Πέμπτη 15 Ιουλίου: Από κλασική μουσική μέχρι ρεμπέτικα και από παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς της Μεσογείου μέχρι pop και rock επιτυχίες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία σε Παναγία και Άγιο Νικόλαο

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου το Cosmopolis_2021 συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ενότητας #CosmoHome να «ξεδιπλώνονται» για δεύτερη εβδομάδα στα στενά, τα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών της συνοικίας της Παναγίας αλλά και την ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του #CosmoHome_2021

Άγιος Νικόλαος @19:30 | ΜΕΤατροπία Ensemble

Oι ΜΕΤατροπία ensemble είναι ένα διμελές μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2017 από την Αγγελική Χατζηβασιλείου και τον Παναγιώτη Σάκκουλα, απόφοιτοι τότε του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η κοινή αισθητική, ο ακουστικός ήχος, η έκφραση και η διάθεση για πειραματισμό συνετέλεσαν στη δημιουργία του σχήματος. Με αφετηρία μελωδίες και ρυθμούς από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου δημιουργούν ένα μουσικό περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται και τελικά καταλήγει σε ένα καινούργιο ηχητικό «τοπίο». Η μουσική έρχεται και φεύγει, χάνεται στο χρόνο, στο σύμπαν… Με βάρκα τον αυτοσχεδιασμό σας ταξιδεύουν μέσα από τις συνθέσεις των Αντώνη Απέργη, Γιώργου Καζαντζή, Haig Yazdjian κ.ά. με ένα ιδιαίτερο προσωπικό στίγμα και πολύ μεράκι.

Αγγελική Χατζηβασιλείου Τραγούδι, Κιθάρα
Παναγιώτης Σάκκουλας Λαούτο


Καμάρες [Οδός Πιπίνου] @21:00 | Ρεφενέ

Στο μουσικό σχήμα Refene προσφέρουμε όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο σε κάθε μουσική μας συνύπαρξη. H έκφραση μέσω της τέχνης, η επικοινωνία, το γλέντι είναι προσωπική ανάγκη. Η συνεργασία μας βασίζεται στην ανάγκη αυτή. Οι Refene, με τον Παύλο Κιουρτσή στην κιθάρα και τη φωνή, τον Πέτρο Παπαδόπουλο στο μπουζούκι, την Κατερίνα Μπαταλογιάννη στην φωνή και τον Θάνο Αναγνωστόπουλο στο βιολί, διαμορφώνουν διασκευές από αγαπημένες τους δημιουργίες, σκοπούς και μελωδίες από το παρελθόν ως το σήμερα. Το ύφος που προσπαθούν να δώσουν βαδίζει στα χνάρια της παράδοσης και είναι παράλληλα συνυφασμένο με μια σύγχρονη οπτική.

Παύλος Κιουρτσής Τραγούδι, κιθάρα
Πέτρος Παπαδόπουλος Μπουζούκι, τζουράς
Κατερίνα Μπαταλογιάννη Τραγούδι, παραδοσιακά κρουστά
Θάνος Αναγνωστόπουλος Βιολί


Φρούριο [Βόρειο Τείχος] @21:00 | Motus Rectus Duo

Με μελωδίες και ατμόσφαιρα από την Λατινική Αμερική μέχρι τα σοκάκια του Παλέρμο, Ο Αλέξανδρος Παρισσίδης και Ρεβέκκα Μελετιάδου με την σαγηνευτική συνήχηση της κιθάρας και του φλάουτου θα ερμηνεύσουν συνθέσεις εμπνευσμένες από την παράδοση, τους μεγάλους κλασικούς μέχρι σύγχρονους συνθέτες που είναι εν ζωή.  Για πρώτη φορά επί σκηνής ως duo θα ακουστούν έργα των: Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), Pujol (1957), Villa-Lobos (1887-1959), Andrew York (1958), Schubert (1797-1828), F. Sor (1778 -1839) και Atanas Ourkouzounov (1970).

Ρεβέκκα Μελετιάδου Φλάουτο
Αλέξανδρος Παρισσίδης Κιθάρα


Θεατράκι Μεχμέτ Αλή @21:00 | Fourtune

Οι Fourtune είναι μία τετραμελής, ακουστική μπάντα από την Καβάλα που ερμηνεύει κομμάτια της pop, rock και alternative μουσικής σκηνής, σε ακουστικές διασκευές. Αποτελείται από την Βίκυ Φυσεκίδου και την Υρώ Ζερβούδη, δυο δυναμικές φωνές, με ξεχωριστό ηχόχρωμα και διαφορετικό χαρακτήρα η καθεμία που συμπληρώνονται σε ένα μαγικό ντουέτο. Τον Ευριπίδη Ταρασίδη στην ακουστική κιθάρα, τα ξεχωριστά ακούσματα του οποίου τον κάνουν να δίνει μια δική του νότα στις διασκευές του γκρουπ, και τον Αλέξανδρο Μαντιράκη στο καχόν, τα χέρια του οποίου εμπλουτίζουν με πρωτότυπα, ρυθμικά μέρη τα κομμάτια. Οι τέσσερις τους δημιουργούν ένα σύνολο, που δίνει φρεσκάδα και ζωντάνια σε κάθε live, αλλά και πρωτότυπες μελωδίες φτιαγμένες να ταξιδεύουν τους ακροατές σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια. Κάθε εμφάνισή τους είναι μία μοναδική, μουσική εμπειρία γεμάτη τραγούδια που αγαπήσαμε και αγαπάμε με πάθος!

Βίκυ Φυσεκίδου Τραγούδι
Υρώ Ζερβούδη Τραγούδι
Ευριπίδης Ταρασίδης Ακουστική κιθάρα, φωνητικά
Αλέξανδρος Μαντιράκης Cajon, φωνητικά


Κάθε Πέμπτη 08.07-12.08.2021 | Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων

Η «Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Κάθε Πέμπτη τον Ιούλιο και μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα. «Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards from home -Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού- Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα- σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Σύλλογο Παναγίας “Το κάστρο” και Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, στο πλαίσιο του Cosmohome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Παναγία | @21:00

Διοργάνωση & Επιμέλεια
Postcards from Home
Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού