Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Καβάλας στο προσκήνιο

Η πρόταση του Ινστιτούτου για τη δημιουργία μιας πιλοτικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, που αφορά την καλλιέργεια και επεξεργασία των Ανατολικών Καπνών στη Μακεδονία και τη Θράκη, επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην ανοικτή πρόσκληση της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού για υποβολή προτάσεων Νεότερου Πολιτισμού και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πρόταση του Ινστιτούτου με τίτλο: «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους» επιλέχθηκε προς υλοποίηση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αφορά το στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Η καλλιέργεια και επεξεργασία των Ανατολικών Καπνών στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συνδυάζει τον ψηφιακό κόσμο με τον αναλογικό, καθώς και την καθημερινότητα του σήμερα με το χθες σε επιλεγμένα σημεία της πόλης της Καβάλας. Η παρούσα πρόταση αφορά τη δημιουργία μιας πιλοτικής εφαρμογής και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δράσης, με τη δυνατότητα να επεκταθεί με ποικίλους τρόπους σε επίπεδο Περιφέρειας. Στόχος είναι η μελέτη, η διαφύλαξη και η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς μέσα από σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους.

Τη συγγραφή της πρότασης ανέλαβε αμισθί το μέλος του ΙΚΚΙΚ Μελπομένη Βύζικα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός με εξειδίκευση και επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία με μέλη του Ινστιτούτου. Οι γραφιστικές απεικονίσεις είναι δημιουργία του Βασίλη Βικελούδα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και γραφίστα. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας είναι: ο Ιωάννης Βύζικας, ο Σταμάτης Χατζησταμάτης, η Φανή Χιωτέλλη, η Σόνια Γκούντα, ο Δημήτρης Πανάρετος, η Μαρία Μυλωνά και ο Θάνος Παπακοσμίδης.

Με ανακοίνωση του το ΙΚΚΙΚ ευχαριστεί τους παρακάτω φορείς για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους: την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δήμο Καβάλας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, το Επιμελητήριο Καβάλας, τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Νομού Καβάλας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, την Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας, τον Σύλλογο Ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάνης, το Νομαρχιακό Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «ΑΟ Καβάλα», τη ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ., τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος ΣΕΚΕ ΑΕ.