Φεστιβάλ Φιλίππων: Τη σολωμική «σκυτάλη» παίρνει ο Χάρης Μιχαλόπουλος με έναν θεατρικό μονόλογο

Δέσποινα Παπάζογλου και Κατερίνα Συμεωνίδου παρουσιάζουν το θεατρικό κείμενο του Καβαλιώτη Καθηγητή με «σκηνικό» τον Φάρο της Παναγίας

Το αφιέρωμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων στον Διονύσιο Σολωμό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά την πρώτη «πανηγυρική»-σολωμική ομιλία του ποιητή, συγγραφέα, μεταφραστή και ερευνητή Παντελή Μπουκάλα [διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ] και τη θεατρική παρουσίαση από την Kouinta Theatre Productions του «Κρητικού» [περισσότερα εδώ], τη σολωμική «σκυτάλη» παίρνει ο Καβαλιώτης ακαδημαϊκός [Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας ΔΠΘ] Χάρης Μιχαλόπουλος.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, στις 21:30, στον Προαύλιο Χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (Φάρος), θα παρουσιαστεί ο θεατρικός μονόλογος με τίτλο «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…», σε σκηνοθετική επιμέλεια Δέσποινας Παπάζογλου και Κατερίνας Συμεωνίδου και ερμηνεία της πρώτης.

Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…

Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως ξεκίνησε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα.

Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν(;) για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος εκείνος υπηρέτης του αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους;

Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή;

Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με τη μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού;

Μια γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα… αποσπασματικός.

Info

Χάρης Μιχαλόπουλος | «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…»
7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Φάρος)
Δευτέρα 26 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τιμές εισιτηρίων: 5 € Γενική Είσοδος
Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public
Πληροφορίες:

  • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
  • Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

* Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.