Cosmopolis_2021, αναλυτικό πρόγραμμα: Αυτές είναι όλες οι συναυλίες του Αυγούστου [βίντεο-φωτογραφίες]

16+1 συναυλίες με καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αργεντινή, Πολωνία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Το τέλος του καλοκαιριού «φέρνει» μαζί του την κορύφωση του Cosmopolis_2021 με την ενότητα #CosmoWorld να εκτείνεται από την Πέμπτη 26 μέχρι και την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 με πλήθος εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Πέρα από τις εκθέσεις, τα δρώμενα, τις διαδραστικές εγκαταστάσεις και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, το «μενού» της ενότητας #CosmoWorld του φεστιβάλ περιλαμβάνει 16+1 μοναδικές συναυλίες με καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!

Η «πανηγυρική» έναρξη, βέβαια, θα πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 στο Akontisma της Νέας Καρβάλης, με μία μοναδική εμφάνιση του «εκρηκτικού» trio των City of the Sun [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Κάθε μέρα, από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιούνται τέσσερις [4] συναυλίες στην Πλατεία Ελευθερίας, στον Δημοτικό Κήπο και στην Πλατεία Πιπίνου πίσω από τις Καμάρες…

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών #CosmoWorld_2021

25.08.2021 | City of the Sun

[ Η Π Α ]

Οι λατρεμένοι City of the Sun επιστρέφουν στη… χώρα του ήλιου για να μας μαγέψουν και πάλι με τα μουσικά ηχοχρώματα και τις εκρηκτικές τους live εμφανίσεις. Και το Cosmopolis Festival τούς «φέρνει» για πρώτη φορά στην Καβάλα για μία και μοναδική εμφάνιση στο θέατρο του Ακοντίσματος στη Νέα Καρβάλη!

Κατάγονται από τη Νέα Υόρκη και αποτελούν ένα ορχηστρικό τρίο που περίτεχνα προσμειγνύει μουσικά είδη σε ένα αμάλγαμα indie, rock, flamenco και post-rock ηχοχρωμάτων, συντελώντας σε ένα πρωτόγνωρα πολυσυλλεκτικό world-music αποτέλεσμα.

Το ντεμπούτο τους ήταν το 2011 με παρότρυνση του κιθαρίστα John Pita. Έχοντας αναπτυχθεί μουσικά και καλλιτεχνικά ως μουσικοί δρόμου στην γεννέτειρά τους, Νέα Υόρκη, έλαβαν για πρώτη φορά αναγνώριση και προσοχή από ένα μεγαλύτερο κοινό, παίζοντας σε ένα TED conference του 2013.

Από τότε, οι City of the Sun εμφανίστηκαν ως headliners και πραγματοποίησαν sold-out shows σε σημαντικά venues της Νέας Υόρκης όπως το Gramercy Theater και το Brooklyn Bowl, έπαιξαν σε μουσικά festivals – ορόσημα όπως τα SXSW, Firefly, CMJ και το festival του CBGB’s μεταξύ άλλων.

Εμφανίστηκαν μαζί με τους Thievery Corporation και Charles Bradley, ενώ έχουν μακροχρόνια συνεργασία με την πλατφόρμα της Sofar Sounds και τις Godin Guitars, τις οποίες και χρησιμοποιούν. Το ντοκιμαντέρ “The C Word” που σκηνοθετήθηκε από την Meghan O’Hara με τον Morgan Freeman σε ρόλο αφηγητή, συμπεριλαμβάνει music score σε σύνθεση των John, Avi και Zach.

Το 2016 οι City of the Sun κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο LP τους “To the Sun and All the Cities in Between”, φτάνοντας στη θέση #12 του Billboard Jazz Albums chart. Το single “Everything” έφτασε στη θέση #2 του US Viral 50 chart του Spotify και στη θέση #5 του Global Viral Chart της ίδιας πλατφόρμας, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει περισσότερες από 10 εκατομμύρια αναπαραγωγές μέχρι σήμερα.

Η μπάντα πρωτογνώρισε την Ελλάδα στην εκρηκτική της εμφάνιση στο Street Mode 2017 και έκτοτε έχει αποδείξει πόσο λατρεύει τη χώρα μας, αφού την έχει ήδη επισκεφθεί τρείς φορές για ισάριθμες περιοδείες με SOLD OUT εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Akontisma Νέας Καρβάλης | @22:00


26.08.2021 | Kolida Babo

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Οι Kolida Babo είναι ένα πρότζεκτ δυο μουσικών που ειδικεύονται στα πνευστά. Ο Σωκράτης είναι από την Πέλλα και ο Χάρης από την Αθήνα. Το πρώτο τους άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια αυτοσχεδιαστικών live sessions που ξεκίνησαν την νύχτα του εθίμου ‘Κολίντα Μπάμπω’ στην βόρεια Ελλάδα τον χειμώνα του 2013.

Ως Kolida Babo επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη 18η Biennale νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο τους LP με τη βρετανική δισκογραφική MIC Records, ενώ το Φλεβάρη του 2020 κυκλοφόρησε ΕP με remix από τον πρώτο τους δίσκο.

Το Σεπτέμβριο του 2019 εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ Archipielago στη Μαδρίτη. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκαν επίσης στο Saristra festival (Κεφαλονιά), σε  φεστιβάλ του Ινστιτούτου Goethe.  Η μουσική τους εντάχθηκε σε ποικίλα προγράμματα του BBC Radio και της ΕΡΤ (συνέντευξη και ηχογράφηση για την εκπομπή ‘’Καινά Δαιμόνια’’ του δεύτερου προγράμματος) καθώς και χαρακτηρίστηκε ως ‘’sui generis’’ από τη  βρετανική ‘’The Guardian’’, ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τα μουσικά περιοδικά ‘’The Wire’’ και ‘’Songlines’’.Το Σεπτέμβρη του 2020 εμφανίστηκαν στο Reworks festival στη Θεσσαλονίκη. Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο τους single με την Jazzman Records.

Η μουσική τους (πρωτότυπες συνθέσεις), συνδυάζει στοιχεία από τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων, καθώς και της Αρμένικης μουσικής σε συνδυασμό  με αναλογικούς ηλεκτρονικούς ήχους (analog synths και “atmospherics”) και τζαζ αισθητική.

Πλατεία Ελευθερίας @11:00


26.08.2021 | Casentuli

[ Ι Τ Α Λ Ι Α ]

Οι Casentuli είναι ένα γκρουπ από πολύ-οργανίστες μουσικούς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας. Το έργο τους είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και μελέτης σημαντικών εθνομουσικολογικών συλλογών των Alberto Favara, Antonino Uccello, Alan Lomax, Orazio Corsaro και άλλων. Μέσα από τη μελέτη, διδασκαλία και εκτέλεση αυτού του πολύτιμου υλικού αναβιώνουν ένα πλούσιο μουσικό κόσμο, που έχει ξεχαστεί στο ρεπερτόριο των σύγχρονων λαογραφικών σχημάτων.

Η μουσική της Σικελίας και κατ’ επέκταση των Casentuli είναι ένα χωνευτήρι όπου τραγούδια εμπνευσμένα από ποικίλες μεσογειακές παραδόσεις (Βόρειας Αφρικής, Ισπανική, Ελληνικής, Βαλκανικής) συνυπάρχουν με χορούς της Βόρειας Ευρώπης (Σκωτσέζικους, polkas, Contra dance, mazurkas).

Είναι μελωδίες ζωής και εργασίας στα χωράφια και στα εργαστήρια, τραγούδια αγάπης και περιφρόνησης, τραγούδια της συγκομιδής σταφυλιών και της δουλειάς στα μεταλλεία, της φυλακής, των ναυτικών και των μεταλλευτών.

Πλατεία Πιπίνου @ 22:00


26.08.2021 | Alias

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Οι «Alias» είναι ένα μουσικό σχήμα που αγαπά να διασκευάζει παλιά μπλουζ κομμάτια, κλασσικά rock και rock n roll επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών. Έχοντας εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό τους, αφήνουν στο κοινό μια αίσθηση γλύκας κι αναπόλησης των ρομαντικών εκείνων χρόνων της αθωότητας που βίωναν οι λάτρεις της rock n roll μουσικής.

Από τον Muddy Waters και την Bessie Smith έως και τον Elvis, τους Doors, τους Beatles και πολλών άλλων κλασσικών καλλιτεχνών του είδους που καθόρισαν την ιστορία της blues και rock σκηνής παγκοσμίως, οι Alias διασκευάζουν με μοναδικό τρόπο προκαλώντας μόνο χαμόγελα και διάθεση χορού στο κοινό τους.

Πλατεία Ελευθερίας @19:30


26.08.2021 | Jaya The Cat

[ Ο Λ Λ Α Ν Δ Ι Α ]

Η ιστορία των Jaya The Cat θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο από καλογυρισμένη teenager movie. Αμερικάνοι στην καταγωγή, κατοικοεδρεύουν πλέον στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. H μπάντα τους έχει εξελιχθεί σε κουιντέτο ενώ οι μελωδίες τους και η φήμη τους για θεότρελα shows έχει πλέον κατακτήσει την Ευρώπη. Στο φανταστικό και ζωντανό ρεπερτόριό τους επί σκηνής που συμπεριλαμβάνει κομμάτια από τους πέντε υπέροχους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, συναντάμε μερικά από τα ωραιότερα reggae/punk rock/ska κομμάτια της δεκαετίας μας.

Η μπάντα που τη συνδέει τεράστια αγάπη για την χώρα μας (έχουν άλλωστε γράψει και τραγούδι με τίτλο “Thessaloniki”, επιστρέφει μετά από απουσία τριών χρόνων στην Ελλάδα και η προσμονή είναι τεράστια. Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής τους περιοδείας στην Ελλάδα για το 2021, θα έχουν και την παρθενική τους εμφάνιση στην Καβάλα στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival.

Δημοτικός Κήπος @22:00


27.08.2021 | James Basdanis

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Η “Echographia” είναι μία μουσικοχορευτική παράσταση που τις μουσικές υπογράφει και εκτελεί ζωντανά ο μουσικός και συνθέτης Δημήτρης “James” Μπασδάνης.

Η αλληλεπίδραση των νοτών με τις κινήσεις του σώματος, που “χτίζονται” παράλληλα, δημιουργούν το Soundtrack της μνήμης, δημιουργώντας από το μηδέν, μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, προσωπικές κινηματογραφικές εικόνες της ζωής του κάθε θεατή μέσα από τις δικές του μνήμες… εκεί που η Ηχογραφία χρωματίζει τον χρόνο και δημιουργεί Τοπίο!

Πλατεία Ελευθερίας @11:00


27.08.2021 | Puros

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Οι PUROS είναι ένα τετραμελές rock μουσικό συγκρότημα από την Καβάλα. Δημιουργήθηκε το 2016 καθώς όλα τα μέλη του, γνώριμοι από παλιότερα, βρέθηκαν έχοντας σαν κοινό όραμα την δημιουργία μιας μπάντας με καθαρά rock προσανατολισμό και έντονη διάθεση για πειραματισμό σε αυτό το μονοπάτι. Αυτή η συνεύρεση παγιώθηκε και εξελίχθηκε σε μια δυναμική, φιλική και με ιδιαίτερο χρώμα μπάντα, που έως και σήμερα αποτελεί μια μουσική οικογένεια για τα μέλη της.

Οι PUROS με αυτήν την δομή έχουν εμφανιστεί σε πολλές live συναυλίες σε φεστιβάλ και bars, τόσο στην περιοχή της Καβάλας όσο και στην Βόρεια Ελλάδα εκπλήσσοντας ευχάριστα το κοινό τους.

Η εξερεύνηση τους στο rock ηχόχρωμα δε σταματάει ποτέ, με στόχο πολύ σύντομα την δημιουργία του δικού τους άλμπουμ κάτι για το οποίο εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα.

Πλατεία Ελευθερίας @19:30


27.08.2021 | Pasta Tomato

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Οι “Pasta Tomato” δημιουργήθηκαν στην Καβάλα το 2013 από πέντε μουσικούς προερχόμενους από διαφορετικές μουσικές σκηνές, με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας φρέσκιας και εναλλακτικής, μουσικής πρότασης.

Συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικά μουσικά στυλ, άρχισαν με βάση ρεμπέτικες, λαϊκές και ρετρό επιτυχίες, διασκευασμένες πάνω σε Gypsy Swing, ενώ αργότερα εμπλούτισαν το άκουσμά τους, με Balkan και Ethnic ρυθμούς και ηχοχρώματα από μουσικές της κάτω Ιταλίας και ταραντέλες.

Στο Cosmopolis εμφανίζονται για πρώτη φορά και προσκαλούν το κοινό για το παρασύρουν σε ένα ξέφρενο πάρτι με πολύ κέφι, ρυθμό και πανέμορφες μελωδίες και ενορχηστρώσεις.

Δημοτικός Κήπος @22:00


27.08.2021 | Janusz Prusinowski Kompania

[ Π Ο Λ Ω Ν Ι Α ]

Ο Janusz Prusinowski είναι από τους κύριους εκπροσώπους της πολωνικής παραδοσιακής μουσικής, και χαίρει εκτίμησης διεθνώς. Είναι γεννημένος διασκεδαστής, που όμως μπορεί να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες συναυλιών, από αγροτικά πάρτι μέχρι ναούς μουσικής όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, τις περισσότερες φορές ταυτόχρονα με εργαστήρια παραδοσιακού χορού.

Τα τελευταία χρόνια, η εκτίμηση προς τον Janusz Prusinowski, ως καλλιτέχνη και ως συμμετέχοντα σε πολιτιστικά έργα, έγινε όλο και πιο εμφανής. Του απονεμήθηκε το μετάλλιο καλλιτέχνη Gloria και το ετήσιο βραβείο του υπουργείου, το οποίο αναγνωρίζει το έργο μιας ζωής και τη δέσμευση για πάνω από 20 έτη σχετικά με την αναβίωση, την προβολή και την εκτίμηση της κληρονομιάς της παραδοσιακής πολωνικής μουσικής. Το 2018 ο Janusz ήταν υποψήφιος για το βραβείο Common Good από την Προεδρία της Πολωνίας και τον Μάιο του 2019 το 4ο άλμπουμ της μπάντας του βραβεύτηκε ως το καλύτερο παραδοσιακό άλμπουμ από το Εθνικό Ραδιόφωνο της Πολωνίας.

Το συγκρότημα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στην πιο σημαντική παγκόσμια μουσική εμπορική έκθεση την Womex στην Θεσσαλονίκη το 2012 και στο Cardiff της Ουαλίας το 2013.

Πλατεία Πιπίνου @22:00


28.08.2021 | Πάρης Τσίρτσης

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Ο Πάρης Τσίρτσης μας παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι ηλεκτρονικής μουσικής με προσωπικά του έργα και όχι μόνο, αφού στην συναυλία του θα ακουστούν και κομμάτια διάσημων συνθετών του είδους (Jean Michel Jarre, Βαγγέλη Παπαθανασίου – VANGELIS), αλλά και γνωστά κλασσικά έργα κατάλληλα ενορχηστρωμένα και διασκευασμένα.

Ο ίδιος έχει συμμετάσχει επί χρόνια σαν μουσικός σε μπάντες τζαζ και ροκ μουσικής, σε ηχογραφήσεις δίσκων και σε θεατρικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συνθέτει μουσική για πιάνο και ηλεκτρονικά μέσα.

Η συναυλία έχει ένα πολυμορφικό χαρακτήρα καθώς ενσωματώνονται σε αυτήν έντονα στοιχεία της jazz μουσικής με έναν ιδιαίτερο τρόπο και, θα φιλοξενηθεί στην σκηνή του CosmoUpcycle Park προβάλλοντας την ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα του καλλιτέχνη στους ακροατές, ταξιδεύοντάς τους σε όμορφους ήχους που σε συνδυασμό με την αρτιότητα του δημιουργού συνθέτουν το τέλειο μουσικό αποτέλεσμα.

Πλατεία Ελευθερίας @11:00


28.08.2021 | Hot Staff

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Οι “HOT STAFF” είναι ένα 5 μελής μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που σχηματίστηκε το Νοέμβριο του 2018. Έχουν σκοπό να σας ξεσηκώσουν μέσα από τα groovy μονοπάτια της Funk, Soul, Disco, Pop & Rn’B μουσικής, με μοναδικές δικές τους διασκευές, διαχρονικές επιτυχίες, αλλά και σύγχρονες κυκλοφορίες.

Οι επιρροές τους προέρχονται από πολλούς καλλιτέχνες, εκ των οποίων μερικοί είναι οι Stevie Wonder, Michael Jackson, Aretha Franklin, Etta James, Bruno Mars κ.α. Μαζί μας στο Cosmopolis του 2021 για μια συναυλία με τρελό κέφι…

Πλατεία Ελευθερίας @19:30


28.08.2021 | BAiLDSA

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Οι BAiLDSA είναι ένα balkan punk n’ roll συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Από τη δημιουργία τους το 2008 διαμόρφωσαν έναν συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ήχο, αναμιγνύοντας το balkan-gypsy ύφος με στοιχεία της ska, punk, reggae, rap, electro, μέχρι και indie, ψυχεδελικό ροκ και stoner. To 2011 ηχογραφήθηκε το πρώτο άλμπουμ “United States of Balkans” και με τη κυκλοφορία του, έλαβε εντυπωσιακές κριτικές και βοήθησε ώστε να χτιστεί ένα διεθνές κοινό. Το 2014 οι BAiLDSA κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους “zVarNa”, το οποίο αποτελείται από πολυποίκιλα στοιχεία, τα οποία χρωματίζουν τον balkan – ska ήχο με πιο θολά indie ηχοτοπία. Το τρίτο άλμπουμ με τίτλο “War Zone”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018, ξαναπαρουσιάζει το συγκρότημα στο κοινό τους. Ένα νέο “ηχητικό τείχος” με ογκώδεις κιθάρες και ρυθμούς, στο οποίο συνδυάζονται οι βαλκανικές ρίζες του συγκροτήματος με την ατέλειωτη alternative και postpunk σκηνή ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, το δυνατό σημείο του συγκροτήματος είναι οι ζωντανές του εμφανίσεις. Τα εκρηκτικά shows των BAiLDSA τους έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και κοινές εμφανίσεις σε φεστιβάλ με καλλιτέχνες όπως οι Kultur Shock, οι New Model Army και ο Manu Chao.

Από την αρχή της πορείας τους, οι BAiLDSA λειτούργησαν ως αγγελιοφόροι στο κίνημα της κοινωνικής αλλαγής, κατά του ρατσισμού και του φασισμού και υπέρ της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Δημοτικός Κήπος @22:00


28.08.2021 | LA PORTEÑA TANGO

[ Α Ρ Γ Ε Ν Τ Ι Ν Η ]

Το PORTEÑA TANGO γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2008 σε ένα μικρό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, με φυσικό και σχεδόν αυτοσχεδιαστικό τρόπο, λόγω της συνάντησης δύο Αργεντινών μουσικών του κιθαρίστα Alejandro Picciano και του πιανίστα Federico Peuvrel. Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν σε μεγάλα θέατρα και αίθουσες πολλών χωρών, μετατρέποντας αυτή την μικρή περιστασιακή συνάντηση σε ένα υπέροχο σόου χορού και μουσικής που εκπλήσσει το κοινό.

Τον Φεβρουάριο του 2012 στο θρυλικό Calderón Theatre της Μαδρίτης, είχαν ένα υπέροχο sold out show. Εκεί ηχογράφησαν το ζωντανό άλμπουμ τους που αποτέλεσε το kickoff για τις μεγάλες διεθνείς περιοδείες τους.

Το 2016 κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ με το όνομα “Que me van a hablar de amor!” το οποία έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Παρουσιάστηκε στην Αργεντινή στο υπέροχο CCK Auditorium του Μπουένος Άιρες και στη συνέχεια σε μεγάλα θέατρα στην Ευρώπη μαζί με χορό και χορογραφία δύο βραβευμένων χορευτών, φτάνοντας σε περίπου 150 εμφανίσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι LA PORTEÑA Tango έρχονται φέτος στο Cosmopolis και γιορτάζουν τις συναυλίες και τα άλμπουμ που έχουν μαζί, τους φίλους που τους έδειξαν το δρόμο, τους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί τους αυτήν την υπέροχη διαδρομή και προσκαλούν όλους εμάς να συμμετέχουμε σε αυτήν την υπέροχη γιορτή του Tango.

Πλατεία Πιπίνου @22:00


29.08.2021 | Sinafi Trio

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Το Sinafi Τrio αποτελείται από τρεις ελληνίδες, γυναίκες μουσικούς που γνωρίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 2014. Έχοντας διανύσει ήδη επτά χρόνια κοινής πορείας σε meyhane, μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Τουρκίας, της Ελλάδας και του εξωτερικού, δημιούργησαν τον δικό τους, ξεχωριστό ήχο.

Κουβαλώντας στις αποσκευές τους το προσωπικό τους δίσκο IHO, θα παρουσιάσουν ένα πολυσυλλεκτικό, μουσικό πρόγραμμα από μουσικές της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ανατολίας, καθώς και διασκευές και πρωτότυπες συνθέσεις.

Στην Κυριακάτικη πρωινή τους παρουσία στο Cosmopolis festival θα μας χαρίσουν μια υπέροχη μελωδικότατη συναυλία.

Πλατεία Ελευθερίας @11:00


29.08.2021 | The Deep Soul

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Με ρίζες στην αφρικάνικη παράδοση, τα Gospel και την Rhythmand Blues γεννήθηκε την δεκαετία του ’50 η SOUL. Μια μουσική που βγήκε μέσα από την ανάγκη του καταπιεσμένου αφροαμερικάνου να εκφραστεί και μέσω της μουσικής, του ρυθμού και του ξέφρενου χορού να απελευθερωθεί, γι’ αυτό και μαζί με τα blues θα γίνει γνωστή σαν “Μαύρη μουσική”. Την δεκαετία του ’60 γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής ξεπερνώντας τα στενά σύνορα του νέου κόσμου και διαλύοντας τα στερεότυπα και τις διαφορές μαύρων και λευκών θα εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.

Συγχρόνως ένα παρακλάδι της, η FUNK κερδίζει συνεχώς έδαφος έχοντας έναν πιο κοφτό ρυθμό που την κάνει ιδανική για χορό. Κύριος εκφραστής της Funk αλλά και της Soul o James Brown, που κάνει όλο τον κόσμο να παραληρεί για σχεδόν 3 δεκαετίες.

Οι DEEP SOUL. Μια παρέα τεσσάρων μουσικών από την Καβάλα, ένιωσαν βαθιά μέσα στην ψυχή τους την ανάγκη να παίξουν αυτή τη μουσική και να την μοιραστούν μ’ αυτούς που την γνωρίζουν, ή που θα ήθελαν να την γνωρίσουν και να χορέψουν στον ρυθμό της. Σιγά – σιγά η παρέα μεγάλωσε και σήμερα μετρά επτά μέλη, όλοι τους παρόντες στην παρθενική τους εμφάνιση στο Cosmopolis festival.

Πλατεία Ελευθερίας @19:30


29.08.2021 | Christos El. Papadopoulos Quintet

[ Ε Λ Λ Α Δ Α ]

Το Jazz Quintet από την Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε στα τέλη του 2017 και έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Mysterious Train», έναν δίσκο που θα αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς του. Είναι η μουσική μιας φανταστικής ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ. Μια σκέψη εμπνευσμένη από τη “Media Luz” του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Ο στόχος του σχήματος είναι να μεταφέρει τους ακροατές σε ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια χρόνου και τόπου, εκεί που μόνο η φαντασία μπορεί να σε ταξιδέψει.

Μελωδίες της ανατολής, χορευτικοί ρυθμοί και γλυκά βαλς, σε ταξιδεύουν από το Παρίσι στην Βαγδάτη και από εκεί πίσω στα ελληνικά νησιά και την Ιθάκη, σε ένα πρόγραμμα που πέρα από τις μελωδίες του “Mysterious Train” περιλαμβάνει διασκευές από το κλασικό Jazz ρεπερτόριο καθώς και από παραδοσιακές μελωδίες των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Δημοτικός Κήπος @22:00


29.08.2021 | Entavía

[ Ι Σ Π Α Ν Ι Α ]

Με ρίζες δεμένες στο παρελθόν και φτερά για να πετάξουν προς το μέλλον… οι Entavia είναι ένα πρόζεκτ γεννημένο στην Σαλαμάνκα, χτισμένο από όμοια σκεπτόμενους μουσικούς. Οι Entavia κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, Raíces con Alas, το 2017, και μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν την δεύτερη δουλεία τους, Arando Nieve (Plowing Snow).

Ο πολιτισμός του τόπου της Σαλαμάνκα τρέφεται από επιρροές του νότου και από τους ταξιδιώτες της Vía de la Plata (Δρόμος του Ασημιού), δρόμος για το Σαντιάγο από την Σεβίλλη, δρόμος προσκυνητών, αγαθών και ιδεών. Οι Entavia ακόμη αντλούν την έμπνευση τους από πολλαπλές πηγές: από την μουσική των ανθρώπων του χωριού, των ταξιδιωτών, από την παράδοση  “copla” (αντίστοιχο του fado και tango) της δεκαετίας του 1930 και από οραματιστές ποιητές όπως ο Miguel de Unamuno.

Κι αν η μουσική μπορεί να χαρακτηριστεί κάπως, θα ήταν μια ελαφριά βαλίτσα που συντροφεύει τον ταξιδιώτη χωρίς να ζητά τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Ισπανική μουσική ταξίδεψε στην Αμερική και άνθησε, ενώ τώρα προσφέρει έμπνευση σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Οι Entavia αποτιμούν φόρο τιμής στους Αμερικανούς αδερφούς τους.

Τα βασικά στυλ χορών τις περιοχής είναι το charro, charrada και φυσικά το jota, γνωστό σε όλη την Ισπανία.

Πλατεία Πιπίνου @22:00