5ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος: Μια «βιομηχανία» Πολιτισμού στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Μια δράση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που ξεκίνησε ως μέρος του Φεστιβάλ Φιλίππων και αποτελεί πλέον ένα ξεχωριστό δρώμενο-Τέσσερις νέες παραστάσεις στο φυσικό τους τοπίο-Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες

Σε μια στατική εποχή, στην Καβάλα γίνεται κάτι πρωτογενές, κάτι πνευματικό και ουσιώδες μέσα από αυστηρή δουλειά, ατέλειωτο «σβήσε-γράψε» και αμέτρητες ώρες πρόβας, κάτι το οποίο ξεκίνησε ως πειραματικό project στο πλευρό του Φεστιβάλ Φιλίππων και τελικά κατέληξε να γίνει θεσμός, μια «βιομηχανία» Πολιτισμού, Θεάτρου και Λόγου.

Ο λόγος για το 5ο, πλέον, Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος το οποίο πραγματοποιεί το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ένα πρωτότυπο camp στην περιοχή των Κρηνίδων, πρωτεύουσα της ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας. Μια δράση που ξεκίνησε το 2017 ως μέρος του Φεστιβάλ Φιλίππων και με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού -ως μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος- κατάφερε να αυτονομηθεί και να αποτελεί πλέον ξεχωριστό δρώμενο στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής.

Έχοντας πλήρη ελευθερία να εργαστούν πάνω στο αρχαίο δράμα με κείμενα της επιλογής τους ή να δημιουργήσουν δικά τους, καλλιτέχνες αναγνωρισμένοι και άλλοι ανερχόμενοι, φέρνουν στις Κρηνίδες τις ομάδες τους, κάνουν πρόβες στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, στήνοντας τελικά παραστάσεις στο φυσικό τοπίο αυτών των έργων.

Φέτος, μεταξύ των προσκεκλημένων του Εργαστηρίου είναι η χορεύτρια-χορογράφος Χριστίνα Σουγιουλτζή, η ηθοποιός-σκηνοθέτις Έλενα Μαυρίδου, ο εικαστικός-σκηνοθέτης Μιχάλης Αγγελίδης με την ηθοποιό-χορεύτρια Ίριδα Νικολάου και η σκηνοθέτις-θεατρολόγος Κατερίνα Συμεωνίδου.

Οι τραγωδίες που στάθηκαν αφορμή για έρευνα στο 5ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος είναι η «Αντιγόνη» και οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, καθώς και οι «Βάκχες» του Ευριπίδη. Οι τέσσερις νέες παραστάσεις που θα προκύψουν από την εργασία των ομάδων, θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο στο κοινό στις 8 και 10 Σεπτεμβρίου στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 κατά τις ώρες γραφείου.

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες

«Με αφορμή και αφετηρία τις Βάκχες του Ευριπίδη»

«Τραχίνιες»

«Και τίποτα πιο θαυμαστό δεν είναι από τον άνθρωπο;»

Διαβάστε [ΕΔΩ] αναλυτικά το πρόγραμμα του 5ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος

 

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός