Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Η Καβάλα, σημείο αναφοράς για τον Σύγχρονο Πολιτισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

«Αυτοψία» του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού στη Δημοτική Καπναποθήκη και σύσκεψη εργασίας με Δήμαρχο, Πρόεδρο και στελέχη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Την ανάγκη ανάδειξης της πόλης της Καβάλας σε σημείο αναφοράς για τον Σύγχρονο Πολιτισμό και τον Τουρισμό αλλά και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των εποπτευομένων φορέων στους δύο αυτούς νευραλγικούς τομείς, επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Μετά την ξενάγησή του στους χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Παναγιώτη Αγγελίδη και τη Διευθύντρια Πολιτισμού Άλκηστη Βλάχου, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Γραφείου του Μαίρη Ανδρεάδη και τις συμβούλους του Ορσία Σοφρά και Κατερίνα Τσέλου, ακολούθησε συνάντηση εργασίας παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και η Διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Κορίνα Γανίτου και τα στελέχη της επιχείρησης σε θέματα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βασιλική Υψηλάντη και Φιλία Βαρελίδου.

Επί της ουσίας, μετά από την κατάθεση προτάσεων από τις κ.κ. Βλάχου και Υψηλάντη στο κομμάτι του Πολιτισμού, αναπτύχθηκε όλη η δυναμική που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής πολιτιστικής ανάπτυξης, η αναβίωση και η ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας  καθώς και οι αναπτυξιακές και δημιουργικές της προοπτικές, ενώ ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε με έμφαση ότι το Πολιτιστικό Κέντρο ως χώρος Πολιτισμού μπορεί να πρωτοπορήσει ως «γέφυρα» του παρελθόντος και του μέλλοντος και παράλληλα υπερθεμάτισε της ανάγκης συμπράξεων και συντονισμού μεταξύ των φορέων Πολιτισμού της πόλης.

Στο τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού η κ. Γανίτου παρουσίασε τις δυνατότητες προώθησης του Πολιτισμού μέσα από ένα μνημείο που όλα αυτά τα χρόνια προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και συνδέει, επί της ουσίας, την ιστορία με τον σύγχρονο πολιτισμό. Στο ίδιο πλαίσιο απέδωσαν μαζί με την κ. Βαρελίδου υπόμνημα στον κ. Γιατρομανωλάκη, αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται στη Διεύθυνση Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης για την υλοποίηση ενός έργου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του υπαίθριου θεάτρου εντός του Φρουρίου.

Με τη σειρά του  ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέπτυξε τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων σε πολιτισμικούς χώρους, με αναφορά στο Φρούριο Καβάλας.

Μετά το πέρας της συνάντησης σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Καβάλα και όλη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι ενταγμένη σε ένα ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Πολιτισμό, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί η Καβάλα να αποτελέσει έναν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Αυτή είναι και η ουσία της σημερινής συνάντησης με τους φορείς του Δήμου και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Για να  δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε αναπτυξιακά πολιτιστικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να γίνουν στην Καβάλα, στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Σε αυτό μπορεί να ενταχθεί και η Δημοτική Καπναποθήκη και η Μεγάλη Λέσχη και άλλα πολύ σημαντικά κομμάτια, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος της πόλης και συζητήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επισπεύσουμε, να ωριμάσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες που ήδη έχει ξεκινήσει ο Δήμαρχος και η ομάδα του. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα καθώς σήμερα είναι μια συνάντηση, πρωτίστως, ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και των φορέων της πόλης για τις πολλές δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ανέφερε: «Μέσα από τη συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας ενημερωθήκαμε για τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπήρξε κατάθεση απόψεων από εμάς για τα συγκεκριμένα θέματα. Από πλευράς μας πρέπει να συντονίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που αναλύσαμε για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα αποτελέσματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα και γενικά πρέπει να δοθεί βάση στην επίσπευση των διαδικασιών προς όφελος του Δήμου και των δημοτών».