Ξεκίνησε το ταξίδι του το πρώτο βιβλίο του Καβαλιώτη συγγραφέα Μιχάλη Μαυρόπουλου

«Εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα»: Ο συγγραφέας πιάνει τον αναγνώστη από το χέρι και περπατάει μαζί του σε σημαντικές στιγμές όχι μόνον της ζωής του ίδιου, αλλά και της κοινωνίας, με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ρεαλισμό

Το πρώτο βιβλίο του Καβαλιώτη συγγραφέα, Μιχάλη Μαυρόπουλου ξεκίνησε το ταξίδι του στον θαυμαστό κόσμο της ανάγνωσης και της λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο για την αγάπη και τον αγώνα, ενός ανθρώπου που δε φοβάται να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, μέσα από τη διαδρομή της ζωής, την παρατήρηση και τις εμπειρίες του.

Στις 450 σελίδες του πρώτου του βιβλίου, ο Μιχάλης Μαυρόπουλος πιάνει τον αναγνώστη από το χέρι και περπατάει μαζί του σε σημαντικές στιγμές όχι μόνον της ζωής του ίδιου, αλλά και της κοινωνίας, με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ρεαλισμό. Καμία υπερβολή, καμία παραλλαγή στις αναφορές του.

Σημείωμα του συγγραφέα

«Λέγω πως αγωνιζόμαστε καθημερινά να λυτρωθούμε από τον λυτρωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σκεπτόμενοι αυτόνομα». [Μιχάλης]

Διότι οι επαναστάσεις, ειδικά εκείνες που απέτυχαν, δε διαγράφονται ποτέ. Και αν είναι ίσως αλήθεια πως όλα τα κινήματα γεννήθηκαν για να πεθάνουν, είναι ακόμη περισσότερο αλήθεια πως υπάρχει κάτι που απέμεινε από εκείνους τους αγώνες, εκείνα τα κινήματα, εκείνες τις ζωές, που δεν καταστρέφεται ποτέ και καθίσταται δίχως τέλος [MarcelloTarì].

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από μια αυξανόμενη πλημμύρα πληροφοριών. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεμάθουμε να σκεφτόμαστε, να φανταζόμαστε και να κατανοούμε. Είναι από αυτήν την άποψη που η ανάγνωση και η λογοτεχνία μπορούν να αποτελέσουν έναν προστατευτικό παράγοντα.

Η λογοτεχνία -δηλαδή η ανάγνωση, στο σπίτι, απομονωμένη και σιωπηλή ή στο σχολείο, εκφραστική και συλλογική, του λογοτεχνικού κειμένου- εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για την εκπαίδευση του ανθρώπινου συναισθήματος, διότι προσφέρει την ευκαιρία για μια δυναμική και δημιουργική τοποθέτηση σε μια διαδρομή αντήχησης, γνώσης και ερμηνείας, που είναι πάντα, ταυτόχρονα, υποκειμενοποίηση και σχέση με τον άλλον από μόνη της.

Είτε έχει διαμορφωθεί ως δρόμος αναγνώρισης του ήδη γνωστού είτε προσέγγισης, ανακάλυψης και γνώσης του άγνωστου, η λογοτεχνία, σε αντίθεση με το διαδίκτυο, μάς θέλει εξανθρωπισμένους και όχι αντικειμενοποιημένους.

Για όλα αυτά λοιπόν, σας προσκαλώ να αποκτήσετε, να διαβάσετε το βιβλίο μου «Εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα», να προβληματιστείτε και όταν με το καλό χαλαρώσουνε τα πράγματα, να συναντηθούμε σε κάποια παρουσίαση, να κουβεντιάσουμε και να ψάξουμε μαζί τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για την προσωπική και συλλογική μας χειραφέτηση.

Μιχάλης «Μίκης» Μαυρόπουλος

Το βιβλίο «Εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα» είναι δημοσίευση των εκδόσεων ΜΕΘΕΞΙΣ και όσοι το θέλουν μπορούν να το αναζητήσουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου ΜΕΘΕΞΙΣ ή να επικοινωνήσουν με τον ίδιο τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6977 065010.