Από την Καβάλα στην Αρχιτεκτονική και από εκεί στο «χτίσιμο» ταινιών [βίντεο]

Νικόλας Αθανασίου Ντουμπουρίδης: Πώς ένας δυνάμει αρχιτέκτονας αλληλοεπιδρά με τον κόσμο της 7ης Τέχνης και του animation-Οι δουλειές του 22χρονου Καβαλιώτη και τα πολλαπλά μηνύματα τα οποία εκπέμπουν οι ταινίες του

Η δημιουργική φύση του ανθρώπου «ελλοχεύει» μέσα του, ψάχνοντας την κατάλληλη αφορμή ή καλύτερα το κατάλληλο αντικείμενο για να εκφραστεί και για τον Νικόλα Ντουμπουρίδη τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από μικρή ηλικία, με τις ταινίες να είναι πάντα «τόπος λατρείας» και εικαστικής έκφρασης.

Ο 22χρονος Καβαλιώτης πήγε σχολείο στην Κάλυμνο. Οι ταινίες και οι σειρές ήταν πάντα η πνευματική του συντροφιά, με τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά του, όμως, να τον οδηγούν στην Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, σπουδές οι οποίες έγιναν το «εργαλείο» για να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, το όνειρο της ζωής του.

Το πάθος του για την 7η Τέχνη δεν ανασχέθηκε ούτε από τα «χρόνια της πανδημίας», τουναντίον, η πρώτη καραντίνα μετουσιώθηκε σε ένα διάλειμμα από την αδιάκοπη και μονότονη ρουτίνα που βιώνουν πολλοί φοιτητές και του έδωσε χρόνο για σκέψη και συνάμα την αφορμή να εστιάσει στα ενδιαφέροντά του.

Μέσα από την κινούμενη εικόνα και το μοντάζ ελευθερώθηκε η έκφρασή του, ενώ συνάμα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της μελέτης του σε προγράμματα 3d modeling, animation και special effects. Η «συγκομιδή» από αυτήν τη δημιουργική σπορά είναι μέχρι στιγμής 5 ερασιτεχνικές ταινίες μικρού μήκους, η μια εξ αυτών animation [Until the next day].

Η τελευταία του ταινία, το Engine of film, είναι η πιο ώριμη -τεχνικά- προσπάθειά του μέχρι στιγμής. Αποτελεί προϊόν εργασίας της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο μάθημα Αφηγηματικές Οπτικοακουστικές Κατασκευές, υπό την επίβλεψη των Ιωάννη Γρηγορίαδη και του Γεώργιου Γυπαράκη και περιγράφει την αλληλεπίδρασης της πραγματικότητας με αυτήν που βιώνει ο σινεφίλ, με τη δεύτερη να επηρεάζει βαθιά την πρώτη.

Πέρα από το τεχνικό μέρος, όμως, ο Νικόλας εστιάζει και στα πολλαπλά μηνύματα τα οποία εκπέμπουν οι ταινίες του, μηνύματα που ακολουθούν την αισθητική του και τη δημιουργική -και ακαδημαϊκή- του σκέψη: «μάχονται» κατά της στατικότητας, εκτείνονται σε όλες τις «διαστάσεις» και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό.

Περισσότερες δουλειές του Νικόλα Ντουμπουρίδη μπορείτε να βλέπετε στο Instagram εδώ και στο κανάλι του στο YouTube εδώ.