Ονόριο: Μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία στο Αντιγόνη Βαλάκου [φωτογραφίες]

Η παράσταση του Στέφανου Παπατρέχα «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία» πραγματεύεται την αλήθεια, το νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φιλοξενεί το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία» του Στέφανου Παπατρέχα, σε σκηνοθεσία Λάζαρου Βαρτάνη – Στέφανου Παπατρέχα.

Μεσαίωνας. Οι ισορροπίες ενός μοναστηριού διαταράσσονται από μια μοναχή, που φέρνει την αμαρτία. Μια δούκισσα βασανίζεται από τις ενοχές της και τιμωρείται μέσα από δαίμονες του ύπνου. Τσιγγάνοι στήνουν γλέντι και ξεγελούν ανυποψίαστους διαβάτες. Και ένας μυστηριώδης άνθρωπος – παρών σε όλα – εξαπατάει τους πάντες, γλιστρώντας ανάμεσά τους και καταργώντας κάθε νόμο.

«Νόμοι, άγγελοι, δαίμονες, ψέματα και αλήθεια… Ο άνθρωπος, του οποίου τη σκοτεινή ζωή, μα και τον θάνατο, θα δείτε, έπαιξε με όλα αυτά. Και θα το ακούσετε κι εσείς ποια ήταν η ταυτότητά του και ποια η αλήθεια. Εάν υπάρχει αλήθεια…»

Μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στη θεατρική μαγεία και τον σκληρό ρεαλισμό. Ένα έργο για την αλήθεια, το νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση.

*Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος*

Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Λυκοτραφίτης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
Βοηθός σκηνοθέτης – Φωτογραφίες & trailer – Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα
Φωτογραφίες παράστασης: Λιλή Νταλανίκα – Ελπίδα Μουμουλίδου
Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου – Φροντιστής: Ιωάννα Καλαβρού
Μακιγιάζ φωτογράφησης & trailer: Έλενα Κοκκίνη
Παραγωγή: ONORIO ΑΜΚΕ
Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου.

Έγραψαν για την παράσταση:

  • Η σκηνοθεσία των Στέφανου Παπατρέχα και Λάζαρου Βαρτάνη είναι υποδειγματική. Χρησιμοποιούν κάθε σημείο της σκηνής, έχουν εκπαιδεύσει κατάλληλα τους συναδέλφους τους ηθοποιούς, τους έχουν εμψυχώσει, έχουν τονίσει και βγάλει προς τα έξω τις καλύτερες υποκριτικά, συναισθηματικά και εμφανισιακά δυνατότητές τους και καταφέρνουν να φτιάξουν μια υποβλητική και άκρως ατμοσφαιρική παράσταση.

Πάνος Τουρλής [Koukidaki.gr]

  • Ο «Ονόριο» είναι μια παράσταση με ψυχαναλυτικό, φιλοσοφικό και ποιητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει την ατμόσφαιρα μιας σκοτεινής ιστορικής περιόδου, μέσα από την οποία παρουσιάζεται ένας εικαστικός πίνακας εικόνων και παραισθήσεων. Ο έρωτας και ο θάνατος, ο ναρκισσισμός και η ματαιοδοξία, τα αιώνια ποιητικά δίπολα και θέματα, ενσαρκώνονται επί σκηνής σε έναν στοχασμό περί ηθικής και αλήθειας. Οι εξαιρετικές ερμηνείες σε ένα ιδιόρρυθμο, διανοητικά και πνευματικά απαιτητικό έργο έρχονται να πιστοποιήσουν το συγγραφικό και σκηνοθετικό ταλέντο. Με την ευφυΐα και την οξύνοιά του ο «Ονόριο» είναι ένα έργο που θα τιμούσε κάθε μεγάλο θέατρο μας.

Κάτια Σωτηρίου [Mytheatro.gr]

  • Ο Στέφανος Παπατρέχας και ο Λάζαρος Βαρτάνης επιχειρούν την παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία», καθώς και ερμηνεύουν με δυνατούς και πολλαπλούς ρόλους μαζί με όλη την ομάδα ηθοποιών που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, εντάσσοντας την ενέργεια και το δυναμικό τους στην ταυτότητα των νέων δημιουργών της θεατρικής γενιάς μας.

Δανάη Σωπασή [Maxmag.gr]

  • Ένα κείμενο έξυπνο, πρωτότυπο, που ιντριγκάρει τον θεατή. Μια παράσταση απόκοσμη, μυστηριακή, που αναδεικνύει θέματα ηθικής, εξουσίας, τιμωρίας, υποταγής, φιλαργυρίας, έρωτα και φυσικά θέματα αλήθειας και εξαπάτησης, μέσα από σκηνές έντονου ρεαλισμού. Οι ερμηνείες εξαιρετικές. Όλων ανεξαιρέτως (Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου). Και τα φώτα (Τάκης Λυκοτραφίτης) και τα σκηνικά – κοστούμια (Ηλένια Δουλαδίρη) και οι μουσικές (Σίσσυ Βλαχογιάννη) και η σκηνοθετική προσέγγιση. Όλα υπέροχα, όλα ατμοσφαιρικά, σχεδόν μαγικά.

Έλενα Χατζοπούλου [Sinwebradio.com]

  • Η σκηνοθεσία στηρίζεται στην ανάγλυφη παρουσίαση των σκηνών, σχεδόν σαν φευγαλέες εικόνες από τους «Βοργίες» των Αλεχάντρο Ζοντοροφσκι και Μίλο Μανάρα. Οι ερμηνευτές οπλισμένοι με τα άκρως θεατρικά κοστούμια (Ηλένια Δουλαδίρη) και λιγοστά αντικείμενα, χορογραφούνται (Μαρίνα Μαυρογένη) σε αυτό τον άδειο σκηνικό χώρο, και είναι σαν να υπάρχουν όλα εκεί: το μοναστήρι, το δάσος, το ανάκτορο, το νεκροκρέβατο. Τα διαφορετικά επίπεδα αναδεικνύονται θαυμάσια χάρις στους φωτισμούς του Τάκη Λυκοτραφίτη. Το σκοτάδι, το φως και η μουσική της Σίσσυ Βλαχογιάννη ντύνουν μια σύγχρονη παράσταση που εμπνέεται από την ιστορική άχλη του Μεσαίωνα. Η παράσταση, πολύ όμορφη και πολύ «θεατρική», φέρνει στο νου πολλές αναφορές, αλλά ταυτόχρονα είναι γνήσια και αυθεντική ακριβώς όπως κι οι συντελεστές της.

Νάγια Παπαπάνου [Boemradio.com]

  • Οι Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου συνιστούν ένα γερά παιδευμένο υποκριτικό σύνολο που μπαινοβγαίνει σε πολλούς και διαφορετικής υφής ρόλους […] Σκηνικά και κοστούμια από την Ηλένια Δουλαδίρη θα μπορούσαν να αποτελούν πρότυπο και για πολυδάπανες παραγωγές, η μουσική της Σίσσυς Βλαχογιάννη έχει αφουγκραστεί και υπηρετήσει κάθε λέξη του κειμένου, η κίνηση της Μαρίνας Μαυρογένη κουμπώνει στην ερμηνευτική απόδοση ενώ τα φώτα του Τάκη Λυκοτραφίτη, συμβάλλουν καθοριστικά στο άψογο εικαστικό κάδρο της παράστασης. Το ιδιαίτερο κείμενο, η αγωνιώδης και ανατρεπτική πλοκή του σε συνδυασμό με τη σκηνική αποτύπωσή του και τις δουλεμένες ερμηνείες του, φέρνουν στο προσκήνιο το σύγχρονο νεοελληνικό έργο, και κυρίως μια αχτίδα φωτός από φρέσκα πρόσωπα και τη δουλειά τους, στο θολό και στάσιμο θεατρικό τοπίο.

Κώστας Ζήσης [Fragilemag.gr]

  • Ο «Ονόριο», ένα ατμοσφαιρικό σύγχρονο παραμύθι, μας καθιστά θεατές στο παιχνίδι της μοίρας, μιλά για την υποκρισία, την ανθρώπινη απληστία, τη διαφθορά, αλλά και για το ποια είναι πραγματικά η αλήθεια. Το κείμενο, οι συντελεστές και οι πολύ καλές ερμηνείες, μας προσφέρουν μια αξιόλογη παράσταση που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Αθηνά Καπογιαννάτου [Quintatheater.blogspot.com]

  • Μια εμπνευσμένη παράσταση, καλοδουλεμένη και δηκτική που καθηλώνει το κοινό με τα διαχρονικά της μηνύματα, το λυρισμό και την καλλιέπειά της.

Ζωή Τόλη [Enetpress.gr]

  • Οι εικόνες είναι έντονες, δυνατές και προκαλούν το μάτι, ενώ ο λόγος έχει βάθος και ουσία ώστε να διεγείρει παράλληλα το νου του θεατή και να τον οδηγεί σε κοινωνικούς και ηθικούς προβληματισμούς. Το μυστήριο και η ατμόσφαιρα που δημιουργούνται δεν είναι απλοϊκά και μονοεπίπεδα αλλά αναζητούν τα βαθύτερα στρώματα της ανθρώπινης φιλοδοξίας, ψυχισμού και ηθικής, για να διερευνήσουν κίνητρα και αιτίες.

Γιώργος Χριστόπουλος [Theatrikaprogrammata.gr]
«ΟΝΟΡΙΟ, τα ανομήματα ενός εγκληματία» του Στέφανου Παπατρέχα
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, στις 9 το βράδυ
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Διάρκεια: 135 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Μειωμένο 8€
**Επειδή η παράσταση έχει σκηνές γυμνού και σκηνές βίας, είναι ακατάλληλη για ανηλίκους**

Πληροφορίες:

  • Λόγω των ειδικών συνθηκών, η αγορά εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/onorio-ta-anomimata-enos-egklimatia/?fbclid=IwAR1qjjdoyrXagwS4G79pGTH6RskpmloeTPhic9Bjv78QfaS_eV1pNqiHrYk).
  • Σε περίπτωση ματαίωσης της παράστασης, θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου.
  • Το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου λειτουργεί ως «αμιγής» χώρος. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
  • Η είσοδος, η έξοδος και η παραμονή στο χώρο του θεάτρου γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.
  • Είναι υποχρεωτική η τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.
  • Οι παραστάσεις στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.