14 ερωτήσεις στον Διαμαντή Αξιώτη

Οι Τέχνης Σελίδες «ανακρίνουν» τον Καβαλιώτη συγγραφέα

1 Ποίηση ή πεζό;

Με τέσσερις ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό μου, η σχέση μου μαζί της περιορίστηκε στην αναγνωστική απόλαυση. Καλώντας την ωστόσο συχνά να εισχωρήσει στις πεζογραφικές μου αναζητήσεις, προσφέροντας μερική γαλήνη στις αναδυόμενες θύελλες.

2 Τι δεν έχετε γράψει ακόμη που θα θέλατε να γράψετε;

Αν και έχω αναλωθεί στον υπέρτατο βαθμό σε αυτοσχέδια παραμύθια και ευφάνταστες προεκτάσεις έγχρωμων ονείρων σε παιδιά και εγγόνια, η κατάθεση μιας παιδικής λογοτεχνικής ανάπτυξης παραμένει το απωθημένο μου.

3 Πώς ξεκινάει ένα βιβλίο; Υπάρχει τόπος, χρόνος, που έρχεται η έμπνευση;

Η υπερτιμημένη έμπνευση φύεται τόσο σε αρδευόμενους όσο και σε άνυδρους τόπους. Αιωρείται σε παρελθόντες, νυν και αεί χρόνους. Φυτώρια και διαδρομές συλλογικών αποσταγμάτων. Με τελικό προορισμό τον ευλογημένο εγκλεισμό στα σκοτάδια του τυφλού δωματίου μου. Υλικό και μαζί ψυχικό, σώμα ενδιάμεσο, με σημάδια, ρήγματα και ουλές.

4 Τι είναι η έμπνευση για έναν συγγραφέα;

Το δεκανίκι της πρόσκλησης. Ο αιφνίδιος ενθουσιασμός, πρόθυμος να παραχωρήσει τη θέση του στη βάσανο της γραφής: γραφή, σβήσιμο, απόρριψη, αέναος αποτελεσματικός κύκλος.

5 Αν θα γράφατε ιστορικό μυθιστόρημα, ποια περίοδος θα σας ενδιέφερε;

Ερεθίζει τη φαντασία μου ο Χρυσός Αιώνας του Περικλέους (461- 429). Της δόξας, του κλέους, των ριζοσπαστικών νόμων, των Επώνυμων Αρχόντων, των εξοστρακισμών, της ίντριγκας, του πισώπλατου ξίφους στα θεμέλια της Ακρόπολης. Ωστόσο, ευτύχησα να ιστορήσω την πρώτη, διόλου ελάχιστη, ζωή εδώ στη γενέτειρά του, του Μωχάμετ Άλη, του μετέπειτα ιδρυτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας, Μέγα Χεδίβη [Το ελάχιστον της ζωής του, σελ. 450, εκδ. Κέδρος 1999].

6 Παίζει ρόλο ο τόπος όπου γεννήθηκε κανείς;

Ο δεδομένος γεωγραφικός χώρος όπου γεννιόμαστε είναι η ιστορία που δημιουργούν τα αλλεπάλληλα πολύχρωμα στρώματα των επιχωματώσεων που έχουν επικαθίσει στο σώμα του. Οι γνώσεις μας γι’ αυτόν και ο διαφορετικός, κάθε φορά, αντικατοπτρισμός που τον πλησιάζουμε, μέχρι να τον καταστήσουμε ελκυστικό. Οι ανθρώπινες ζωές που συνδέθηκαν μαζί του για να υποστηρίξουν, μέσα από τα βιώματα και τις αφηγήσεις τους, αυτήν κυρίως τη ζωή. Ο διαρκής νόστος, τόσο εκείνων που έφυγαν όσο κι αυτών, των ελαχίστων, που παρέμειναν, των οποίων η κάθε απόπειρα επιστροφής τους παραπλανά και τους μεταφέρει σε άλλα πεδία αντοχής, περισσότερο σημαντικά. Είναι ο άλλος τρόπος φωτισμού που τον φωτίζουμε, ώστε να τον καταστήσουμε αλλιώτικο, κι ανάλογα με τις διαθέσεις μας αγαπητό ή μισητό, πάντα φαντασμαγορικό.

7 Επινοείτε χαρακτήρες για τα βιβλία σας ή κάπου σκιαγραφείτε τον εαυτό σας ή κάποιον γνωστό, φίλο;

Οι ήρωες των βιβλίων μου -εκτός των ιστορικών- είναι σκιές υπαρκτών προσώπων. Ανύποπτων στη συμμετοχή τους, γνωστών του περιβάλλοντός μου ή φίλων, μα πάντα σε πρωτεύοντες ρόλους οι πολλαπλές πλευρές του εαυτού μου. Ιδανικό και αλάνθαστο πρότυπο για μυθοπλαστική μετάπλαση.

8 Το λοκ ντάουν, και γενικά όλη η παράξενη κατάσταση που βιώνουμε πώς σας επηρέασε; Ήταν σημείο αναστοχασμού για τον ψυχισμό σας, για τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους;

Ο φόβος της πανδημίας, η άγνοια του τρόπου αντιμετώπισης, με επακόλουθο τον αναγκαστικό εγκλεισμό, μετά τα πρώτα κύματα πανικού που προκάλεσε, μετατράπηκε σε παραγωγικό σύμμαχο. Δημιούργησε ένα αρμονικό σύνολο, που το πραγμάτωσα με ακριβή και λεπτή τέχνη. Τίποτα το πιο εξαιρετικό στην εποχή της λάγνας τρομοκρατίας των ΜΜΕ, της ηθελημένης ασυναρτησίας, του αυτοσχεδιασμού και των αλληλοσυγκρουόμενων εντυπώσεων.

9 Υπήρξε κάτι, κάποιος που στάθηκε αποκούμπι αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Η ατίθαση φαντασία μου και οι επαναστάσεις που προκάλεσε. Η οργή και η θλίψη. Τα μέλη της οικογένειάς μου, που συνετέλεσαν στον θρίαμβο μιας ολοκλήρωσης.

10 Θα γράφατε ποτέ με ψευδώνυμο; Το έχετε κάνει;

Παρά το «αδαμάντινο» και «άξιο» του ονόματός μου, έχω γράψει με επινοημένο ψευδώνυμο ή επικαλούμενος ονόματα υπαρκτών προσώπων: συγγενών ή φίλων. Οι οποίοι όταν αποκάλυψα την πλαστοπροσωπία που τους αφορούσε, καμάρωναν!

11 Το γράψιμο θεωρείτε πως είναι για λίγους; Όλοι μπορούν να γράψουν;

Η γραφή προσφέρεται σε όλους, αδιακρίτως φύλου και ηλικίας. Και δεν είναι λίγοι που επιχειρούν το πρώτο τους πόνημα. Η συνέχεια και η συνέπεια θα προσφέρουν το ζητούμενο. Όταν θα μπορέσουν να αποβάλουν το φόβο της λευκής σελίδας.

12 Υπήρξε κάποιο συμβάν στη ζωή σας το οποίο έχετε μεταφέρει και σε βιβλίο σας;

Αρκετά, που ως γενναιόδωρος τα προσέφερα στους μυθοπλαστικούς μου ήρωες, τροφοδοτώντας τους με ζεστό αίμα. Αυτό για να ενισχύσω την ύπαρξή τους, παράλληλα να απαλλαγώ από κάποια μαύρη πέτρα του στήθους μου.

13 Τι οραματίζεστε για το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα; Υπάρχει μέλλον;

Υπάρχει λαμπρό. Όσο εμφανίζονται νέοι δημιουργοί, με στέρεες, ανατρεπτικές φωνές. Όσο αναδύονται νέοι εκδοτικοί οίκοι που τους στεγάζουν. Όσο υπάρχει υποδειγματική επιμέλεια των κειμένων. Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο νέο.

14 Ετοιμάζετε κάτι αυτόν τον καιρό;

Έχω ήδη προωθήσει δύο κείμενά μου προς έκδοση: μυθιστόρημα και μυθοπλαστικό ντοκουμέντο. Αυτό δεν είναι λίγο για έναν δυσκίνητο της γραφής. Οπότε, τελώ εν αναμονή. Άλλωστε, αν σε μαθαίνει κάτι το γράψιμο είναι να περιμένεις!


Πηγή: selidestexnis.blogspot.com