Οι «Εύζωνες» στο Ηράκλειο της Κρήτης: Ένας Καβαλιώτης ανάμεσα σε 65 διακεκριμένους καλλιτέχνες [βίντεο-φωτογραφίες]

Δείτε τη συμμετοχή του εικαστικού Μάνου Μπατζόλη στην έκθεση που εντυπωσίασε, αναδεικνύοντας τη συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί το αφήγημα του Τάγματος των Ευζώνων

ΟΔήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΦΕΡΜΕΛΗ»-Όμιλο Ανάδειξης της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και εθνικής μας κληρονομιάς, διοργάνωσαν τη θεματική έκθεση «ΕΥΖΩΝΕΣ», με τη συμμετοχή 65 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, πλαισιωμένης από έναν πρωτότυπο πυρήνα ιστορικής αναφοράς, με φωτογραφίες, ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου του 2022 είχε ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, με πρωτοβουλία της εικαστικού και προέδρου της ΑΜΚΕ «ΦΕΡΜΕΛΗ» κ. Πενθερουδάκη.

Με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών, η έκθεση κατάφερε να αναδείξει την συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί το αφήγημα του Τάγματος των Ευζώνων. Ένα αφήγημα «στολισμένο» με μύθους και θρύλους, πηγή έμπνευσης για ξένους περιηγητές, για ζωγράφους και ποιητές λαϊκούς και μη, για πεζογράφους.

Το Ηράκλειο ήταν ο τρίτος σημαντικός σταθμός της, ενώ το ταξίδι της έκθεσης συνεχίζεται.

Η βιτρίνα με τους 11 Εύζωνες του Καβαλιώτη εικαστικού Μάνου Μπατζόλη

Περιποιεί τιμή για την Καβάλα ότι ανάμεσα στους 65 διακεκριμένους καλλιτέχνες [μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Γιάννης Αδαμάκης, ο Παύλος Σάμιος, ο Βαγγέλης Κύρης κ.ά.] ήταν και ο «δικός μας» Μάνος Μπατζόλης.

Ο Καβαλιώτης εικαστικός παρουσίασε τη δική του σειρά από Εύζωνες, φτιαγμένους εξ ολοκλήρου από υλικά που βρέθηκαν στον δρόμο, με βάση τον χαρτοπολτό και σπόρους φοίνικα. Στη συνέχεια, προσέθεσε θαλασσινό νερό, αλάτι, καπνό από αναστάσιμο φως, λάβα και αμπέλι Σαντορίνης, άγριες ρίζες από τη Μικρά Ασία κ.ά., δημιουργώντας ένα «φορτισμένο» αποτέλεσμα.

Δείτε τους 11 Εύζωνες του Μάνου Μπατζόλη από την ομώνυμη έκθεση:

Ποιος είναι ο Μάνος Μπατζόλης

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε γραφιστική και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Έχει εργαστεί ως γραφίστας και εικονολήπτης. Το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο Case Blue σε Καβάλα και σε Ηράκλειο, το project Romance de nadir και συμμετείχε στην έκθεση Industrial στο εργοστάσιο τεχνών της Σαντορίνης με τη συμμετοχή 26 ακόμη καλλιτεχνών και την Επιμέλεια της Μαρίας Βασαριώτου. Την ίδια χρονιά έφτιαξε έναν φάρο ανακυκλώνοντας υλικά για το TEDxKavala και ένα χρόνο μετά το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο URBANUDE γυρισμένο στο Βερολίνο, ήταν στους 10 φιναλίστ στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου. Έργο του έχει δημοσιευτεί στο αμερικάνικο περιοδικό Ηomme Εssential μέσω του etsy.com και πήρε μέρος με έργα του στο Raw Fusion Fashion Show στο Μακνάτο της Μινεσότα και συνεργάστηκε με το δημιουργικό γραφείο του Christopher Tracy για το project New York. Το 2019 πραγματοποίησε το πρώτο Blind Project στο Studio Bleu στο Παρίσι και τον Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στο G2 studio του Μιλάνου. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ Ricochet(s) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Clermont-fd της Γαλλίας, με την έκθεση Φοίνικας και το BLIND & SENSES, Bedroom Experience. Το 2020 πραγματοποίησε την ατομική έκθεση “Φοίνικας” στο Ηράκλειο και το 2021 βραβεύτηκε από το ίδρυμα μείζονος ελληνισμού για το έργο: “Ο άγνωστος Ήρωας”. Την περίοδο 2021-2022 συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις: “άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή”, Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Η ιστορία στο πιάτο, Αγάπα ως Εαυτόν, “Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας”, “Εύζωνες” που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα με την επιμέλεια της Ίρις Κρητικού.

Δείτε την ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Εύζωνες»:

Στην έκθεση συμμετείχαν οι εικαστικοί:

Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Χριστίνα Ακτίδη, Χρήστος Αλατσάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Σάββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπoύλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Νίκος Κιτμερίδης, Σοφία Ρόζα Κοσμίδου, Βαγγέλης Κύρης, Βασίλης Λιαούρης, Γιώργος Λουλούδης, Τάσος Μαντζαβίνος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Μάνος Μπατζόλης, Γιάννης Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Παναγιώτης Πασάντας, Λίζα Πενθερουδάκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Ιφιγένεια Σδούκου, Βασίλης Σούλης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Αναστασία Χατζίρη, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ίρις Κρητικού.

Την επιμέλεια του αρχειακού υλικού είχαν ο Νίκος Βατόπουλος & η Ίρις Κρητικού. Τα κείμενα καταλόγου υπέγραψαν οι: Αριστέα Τ. Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Λίζα Πενθερουδάκη, Εικαστικός-Πρόεδρος ΔΣ ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ, Δρ. Λάζαρος Ριζόπουλος, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης.

Τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης είχε ο Ανδρέας Γεωργιάδης. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης είχε η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΦΙΛΙΑ.