Κωστογιώργης-Μπακιρτζής για πρώτη φορά ζωντανά στην Καβάλα με ένα Καλοκαίρι που… «πέρασε σα ρίγος» [βίντεο-φωτογραφίες]

Στην Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού η πρώτη επίσημη ζωντανή παρουσίαση ενός δίσκου που ξεχώρισε τη χρονιά που μας πέρασε

Τα Χριστούγεννα του 2020, εν μέσω καραντίνας, ο Γιώργος Κωστογιώργης [κατά κόσμον Κώστας Μπακιρτζής], ευρισκόμενος στο πατρικό του σπίτι στη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα, μελοποίησε μέσα σε 10 μόλις μέρες 14 ποιήματα αγαπημένων ποιητών του…

Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης, Τέλλος Άγρας, Αργύρης Εφταλιώτης και Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «ντύθηκαν» από τον Κωστογιώργη με μελωδίες νοσταλγικές έως… ρετρό στη διάθεση και τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά από τον εμβληματικό Αργύρη Μπακιρτζή ο οποίος, ούτως ή άλλως, είναι από μόνος του ένα «σύμπαν» ολόκληρο μιας… άλλης εποχής!

Λίγους μήνες μετά, η Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού ανέλαβε την παραγωγή, οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη και το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε CD [οσονούπω και σε βινύλιο] με γενικό τίτλο «Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος» [από στίχο του Λαπαθιώτη].

Ακούστε όλο τον δίσκο πατώντας εδώ

Λίγο πριν ταξιδέψουν για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, στην Κύπρο, στην Κρήτη και την Αθήνα οι βασικοί συντελεστές του δίσκου θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά το «Καλοκαίρι που πέρασε σα ρίγος» στην Καβάλα, στην Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού στην πλατεία Καραολή.

Στη σκηνή του Τσαλαπετεινού, μαζί με τον συνθέτη Γιώργο Κωστογιώργη [πιάνο και τραγούδι] και τον ερμηνευτή Αργύρη Μπακιρτζή, θα βρίσκονται δύο κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί, ο Κώστας Βόμβολος στο ακορντεόν και ο Πάνος Βουλγαράκης στο κοντραμπάσο.

Info

Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος
Γιώργος Κωστογιώργης (πιάνο, τραγούδι)
Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι)
Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν)
Πάνος Βουλγαράκης (κοντραμπάσο)
Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Ώρα έναρξης: 22:00
Είσοδος: 9 / 7
Τηλ. κρατήσεων: 2511111073
Τσαλαπετεινός | Πλατεία Καραολή & Δημητρίου 36 | Καβάλα

Έγραψαν για το «Καλοκαίρι που πέρασε σα ρίγος»

«Ο Αργύρης Μπακιρτζής και τρεις κορυφαίοι μουσικοί ερμηνεύουν αγαπημένα τραγούδια και παρουσιάζουν σε πρώτη εκτέλεση έναν εμπνευσμένο δίσκο του Γ. Κωστογιώργη ‘το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος’ έναν δίσκο ‘από άλλο κόσμο’ με άρωμα μεσοπολέμου, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, κέρδισε εντυπώσεις, εξαιρετικές κριτικές και εμάς. Ο δίσκος αποτελεί μια σπουδή στη χαμπανέρα, κάτι πολύ πρωτοποριακό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».
Ευάγγελος Καραγιώργης (Εφημερίδα Εποχή, Λευκωσία)

«…μια σπουδαία ανθοφορία, ένα από τα έξι πράγματα που με συγκίνησαν πολύ αυτήν τη χρονιά».
Γιώργος Τούλας [Δημοσιογράφος, εκδότης του parallaxi mag]

«Ακούω και ξανακούω τον δίσκο. Και κάθε φορά μου φαίνεται καλύτερος. Οι μελωδικές γραμμές είναι εκφραστικές και απέριττες, η ενορχήστρωση ιδεώδης, το πιάνο υπέροχο, ο Αργύρης στην καλύτερη ώρα του ερμηνευτικά. Εντύπωση μου έκανε η άνεση, η ωριμότητα στην εναλλαγή των τόνων, από τη τζαζ ώς το μπουζούκι, από το ελεγειακό στο χορευτικό και από το βαρύθυμο στο ανάλαφρο ύφος… Το κυριότερο όμως είναι η ώσμωση της μουσικής με τον ποιητικό λόγο – τέτοια ευφρόσυνη ισορροπία, σπάνια πολύ σπάνια ακούμε. Φορές φορές νόμιζα ότι άκουγα Σούμπερτ… Ξεχώρισα την Αναμονή, το τιτλώνυμο τραγούδι και βεβαίως εκείνα πάνω στους στίχους του Άγρα. Κανένα όμως δεν είναι αδύναμο, αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Γιώργος Κωστογιώργης είναι μια μεγάλη ελπίδα του ελληνικού τραγουδιού, της ελληνικής μουσικής γενικότερα αν κρίνω από τις εισαγωγές και τα οργανικά μέρη. Περιμένουμε πολλά απ’ αυτόν».
Κώστας Κουτσουρέλης [Δοκιμιογράφος, ποιητής, μεταφραστής και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Νέο Πλανόδιον]

«Στο cd player παίζει ένας πανέμορφος δίσκος ελληνικού ρεπερτορίου με τίτλο Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος που υπογράφει με ψευδώνυμο ο εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας Γιώργος Κωστογιώργης.
Σε ένα βαθύ ρομαντικό, μελωδικό, ποιητικό σύμπαν σε βυθίζουν τα 14 υπέροχα τραγούδια αυτού του δίσκου. Εκεί που με τον πιο γλυκόπικρο τρόπο, με βαθιές λυρικές παρεκκλίσεις στο πιάνο, με βιολιστικά κομψοτεχνήματα στον αιθέρα, με ένα λεπτό οργανικό ηχητικό υπόστρωμα που στήνουν ενίοτε το κλαρινέτο, το κοντραμπάσο, τα τύμπανα και με την μπάσα αγαπημένη εκφραστική φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή (σε 13 από τα 14 κομμάτια) και την αισθαντική ερμηνεία της Κατερίνας Σισίννι σε ένα κομμάτι, ζωντανεύουν ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών. Ποιήματα των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Ουράνη, Τέλλου Άγρα, Αργύρη Εφταλιώτη και Κωνσταντίνου Χατζόπουλου με όλο το φορτίο μιας σπάνιας συναισθηματικής έντασης, μιας ευαισθησίας, του κενού, της ιδιόμορφης, μελαγχολικής και συνάμα ζωογόνας λειτουργίας του έρωτα και των πολλαπλών και διαφορετικών εκδοχών και απροσδόκητων φανερώσεών του.
Τα ποιήματα μελοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια 10 ημερών μέσα στην καραντίνα των Χριστουγέννων του 2020 στο πατρικό σπίτι του συνθέτη στην Καβάλα και το μουσικό υλικό αποτελεί εύγευστο καρπό γεμάτο χυμούς, μελισματικές νοσταλγικές μελωδίες αντικατοπτρίζοντας το κλίμα και τις προσλαμβάνουσες μιας άλλης εποχής, πραγματικό βάλσαμο και ασφαλή διέξοδο ωστόσο στο χάος των ημερών μας.
Ποιήματα που μελοποιούνται για πρώτη φορά και έτυχαν της εξαιρετικά σοβαρής προσέγγισης του συνθέτη-δημιουργού, ο οποίος σεβάστηκε τον λόγο, υπογράμμισε με εξαιρετικά επιλεκτική και διακριτική ματιά τις κορυφώσεις, έφτιαξε ατμόσφαιρα και ιδανικούς συνδετήριους αρμούς ώστε το συνολικό ακρόαμα σε όλη τη διάρκειά του να ξεδιπλώνεται σε ένα δεμένο και ρέον μουσικοποιητικό αποτέλεσμα, αντάξιο της ενέργειας και της δυναμικής του ποιητικού λόγου. Και όλα αυτά τα έκανε με περισσή ευθύνη, ενορχηστρωτική λιτότητα, εξαιρετική διαύγεια, όραμα, υπαινικτικό, υποστηρικτικό τρόπο, χωρίς εντυπωσιακούς και βαρύγδουπες κορόνες μουσικών διατυπώσεων. Έδωσε τον χώρο και τον αέρα στα ποιήματα να αναπνεύσουν, να αναδειχτούν, να έχουν τον πρώτο λόγο και η ξεχωριστή μουσική του έγινε το μέσο, έγινε ο τρόπος για μια συν-οδοιπορία με το πνεύμα και τη μουσική της ποίησης. Και κάτι πολύ σημαντικό: το έκανε με απόλυτα σύγχρονο τρόπο, χωρίς να εξορίσει τις μουσικές του καταβολές που αντικατοπτρίζονται ως εκλεκτές πινελιές στην προσέγγισή του και στις μουσικές του φόρμες.
Ιδανικός και απόλυτος κύριος του υλικού ο Αργύρης Μπακιρτζής, φτιαγμένος απόλυτα για μια τέτοια δουλειά, απογείωσε τις ερμηνείες με την εκφραστική και κατάλληλα χρωματισμένη ερμηνεία του απελευθερώνοντας όλες τις παραμέτρους του ερωτικού συναισθήματος και των αδιεξόδων του. Μια υποδειγματική συνύπαρξη διαφορετικών γενιών, που αποτύπωσε την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας, που βέβαια έχει πολύ πιο γερές και ακλόνητες ρίζες.
Σπουδαίος και καταλυτικός ο ρόλος του Δημήτρη Πολυζωίδη στο βιολί και στη βιόλα που έδωσε ειδικό βάρος στα κομμάτια. Σε ένα κομμάτι συμμετέχει ο Ισίδωρος Παπαδάμου, παλαιότερος στενός συνεργάτης του Μπακιρτζή από τη γέννηση των Χειμερινών Κολυμβητών αποτυπώνοντας εξαιρετικά τον ήχο του μπουζουκιού. Συμμετέχουν επίσης συνεισφέροντας καίρια στο τελικό αποτέλεσμα οι Χρήστος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο), Θάνος Σιδέρης (κλαρινέτο), Πάνος Βουλγαράκης (κοντραμπάσο) και Στέργιος Κόγιας (τύμπανα) και η Κατερίνα Σισσίνι με τη θαυμάσια ερμηνεία της στο «Δε γυρεύω ξένο» μαζί με τον Μπακιρτζή σε μια όμορφη σουίνγκ μουσική ανάπτυξη.
Η απόλαυση συνεχίζεται παρατηρώντας την αισθητικά αξιόλογη έκθεση με εικαστικά έργα του Απόστολου Βέττα να κοσμούν το εξώφυλλο και το ένθετο του cd, απόλυτα εναρμονισμένες με το πνεύμα του περιεχομένου.
Επιστρέφω πάλι στην εθιστική γλυκιά γοητεία αυτού του δίσκου με μελοποιημένα ποιήματα με την εξής σειρά: «Κι όταν φτάσει η άνοιξη», «Κυρία», «Αποχαιρετιστήριο ΙΙ», «Σα διώ», «Αλήθεια η κάψα…», «Τα φύλλα», «Δε γυρεύω ξένο», «Κι έπινα μέσ΄ απ΄ τα χείλη σου», «Το καλοκαίρι…», «Γλυκειά αγάπη», «Και θαμπό ήρθε το βράδυ», «Αναμονή», «Της ζωής τα ρόδα», «Για φιλιά στα χιόνια». Με τη σειρά του δίσκου δηλαδή γιατί εκτός από τις προτιμήσεις υπάρχει αυτό το μαγικό κλίμα που το νιώθεις με όλες τις αισθήσεις σου. Και σε αυτό τίποτα δεν περισσεύει».
Γιάννης Μουγκολιάς [Δημοσιογράφος, κριτικός, εκδότης περιοδικού Το δόντι]