Τομεακή Επιτροπή Καβάλας ΚΚΕ: Χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα από την έκδοση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Βιβλιοπαρουσίαση από το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του τμήματος ιστορίας του κόμματος Φάνη Παρρή στο πάρκο του Φαλήρου

Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα, όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ελληνική εμπλοκή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους προσέφερε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ για το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση περιείχε πλούσιο πρόγραμμα και είχε ως επίκεντρο την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, την παρουσίαση της οποίας έκανε ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Το πρόγραμμα περιείχε επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την Σοφία Τσίγκα, πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας και τον Μανώλη Ζαχαρόπουλο, έφορο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της βιβλιοπαρουσίασης, στο πάρκο Φαλήρου, ακολούθησε συζήτηση, με ερωτήσεις από το κοινό για ζητήματα που αφορούσαν την πορεία του ΣΕΚΕ – ΚΚΕ τα χρόνια μετά τη μικρασιατική εκστρατεία και τη στάση της Σοβιετικής Ένωσης εκείνη την περίοδο.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία – αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι από την Κατερίνα Μπαταλογιάννη, τον Παύλο Κιουρτσή και τον Πέτρο Παπαδόπουλο, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι με τους «Ραψανιστές».

Στον χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» όπου η έκδοση «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» εξαντλήθηκε.

Χαιρετισμό πριν από την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Βάσω Μπράτσου, μέλος της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια πόλη και περιοχή που τη σημάδεψε το προσφυγικό κύμα που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Η Καβάλα είναι η δεύτερη πόλη σε αριθμό προσέλευσης προσφύγων στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια μιλάμε για 10.000 οικογένειες», είπε, αναφέροντας τους προσφυγικούς καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στην πόλη. «Αποτίουμε τιμή στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στους χιλιάδες πρόσφυγές της ανάμεσα στους οποίους χιλιάδες εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα. Το ΚΚΕ δεν υιοθέτησε ποτέ τις διαχωριστικές γραμμές που επιδίωκε τότε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ των γηγενών και των προσφύγων εργαζομένων στη λογική του “διαίρει και βασίλευε”, αντίθετα πρωτοστάτησε στην πάλη τους, στη νέα τους πατρίδα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Φάνη Παρρή, ο οποίος αφού απαρίθμησε όλα τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως «οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είναι λυκοσυμμαχίες, όπως η αγέλη λύκων που από κοινού ορμάνε να κατασπαράξουνε το θήραμα και στη συνέχεια αλληλοτρώγονται για τη λεία. Αυτά είναι νόμος για το τι σημαίνει ιμπεριαλιστική συμμαχία είτε λέγεται “Αντάντ”, είτε λέγεται κεντρικές δυνάμεις, είτε λέγεται ΕΕ, ΝΑΤΟ, είτε λέγεται συμμαχία Κίνας – Ρωσίας. Είναι στρατόπεδα ληστών με όλες τις συνέπειες για τους λαούς. Εκδόσεις όπως αυτή που παρουσιάζουμε ακονίζουν το ταξικό κριτήριο για το σήμερα».

Ο Φάνης Παρρής ανέφερε πως στο βιβλίο θα δει κανείς πολλά στοιχεία για την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσαν, τις διακρίσεις, τα πογκρόμ. Αλλά και την πάλη του ΚΚΕ να τους οργανώσει στο εργατικό κίνημα μια προσπάθεια που είχε φτωχά αποτελέσματα στην αρχή μα με την επίμονη δουλειά σε αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης έφερε τη μαζική στράτευση στον αγώνα των προσφυγικών συνοικισμών της Αθήνας, του Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. «Συζητάμε λοιπόν για ένα βιβλίο που μπορεί να συμβάλει στη συζήτηση τι μπορούν να κάνουν οι λαοί απέναντι στον πόλεμο στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες», όπως σημείωσε.

Αφού υπενθύμισε πως η ιστορία γνώρισε το παράδειγμα της συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετική εθνική, θρησκευτική, γλωσσική προέλευση στη Σοβιετική Ένωση, που είχε ως βάση του όχι μόνο την πολιτική σεβασμού και ισοτιμίας των εθνοτήτων της ΕΣΣΔ, αλλά και την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, άρα του εδάφους του εθνικιστικού μίσους, κάτι που μαρτυρά η σημερινή ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, πρόσθεσε:

«Ο σοσιαλισμός, η κοινή πάλη των λαών και κάθε λαού ξεχωριστά να αποτινάξει τους εγχώριους δυνάστες του είναι η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σήμερα η ακρίβεια των πάντων και η φτήνια της ζωής των εργαζομένων ανθρώπων, έχουν καταρρίψει πολλές βεβαιότητες πως δήθεν αυτό το σύστημα θα έφερνε ευημερία για όλους, το τέλος των πολέμων και των κρίσεων.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε που έμεινε στη ρότα της ταξικής πάλης όχι μόνο κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης, αλλά και κόντρα στο ρεύμα των αυταπατών πως δήθεν θα μπορούσε μια αριστερή διαχείριση να καλλωπίσει τον καπιταλισμό που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιέργησε τον εφησυχασμό όπως και όλες οι αστικές δυνάμεις σε σχέση με τις ετοιμαζόμενες πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν να γνωρίζουν κάθε μέρα τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα ζητήματα. Είναι μεγάλο αποκούμπι για το μέλλον η θέση του να μη διαλέξει ο λαός στρατόπεδο ιμπεριαλιστών ληστών, καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, ο λαός να εμπιστευτεί μόνο τη δύναμή του»