Ποιος ήταν ο Δανός περιηγητής που αποτύπωσε σε σχέδια και υδατογραφίες το αρχαίο λιμάνι της Θάσου

«The Nordics»: Μία ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ρίχνει «φως» στη δράση του Frederick von Scholten στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα

Με τη διάλεξη του διακεκριμένου αρχαιολόγου και συμβούλου του ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα Δρ. John Lund, ολοκληρώνεται η σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας «The Nordics», που φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας και διοργάνωσαν με επιτυχία το Σουηδικό Ινστιτούτο, τα ινστιτούτα και οι πρεσβείες των Βορείων Χωρών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Στην καθόλα ενδιαφέρουσα ομιλία του με τίτλο: «Τα σχέδια και οι υδατογραφίες του Frederik von Scholten από την Ελλάδα, 1824-1829» ο αρχαιολόγος Δρ. John Lund θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη ζωή και το έργο του μεγάλου Δανού περιηγητή και τη σύνδεσή του με το νησί της Θάσου.

Αξίζει να τονιστεί ότι χάρη στον Frederik von Scholten έχουν διασωθεί και αποτυπωθεί σε σχέδια και υδατογραφίες το αρχαίο λιμάνι της Θάσου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Δανός περιηγητής στις 10 Νοεμβρίου 1824 στο πλαίσιο περιοδείας του στο Αιγαίο ως αξιωματικός στο ιστιοφόρο της Γαλλικής ναυτικής δύναμης «Le Cuirassier», επισκέφθηκε για λίγες μέρες τη Θάσο προκειμένου το σκάφος να εφοδιαστεί με νερό και ξυλεία. Κατά την παραμονή του στο νησί ο Frederik von Scholten φιλοτέχνησε μια ακουαρέλα που απεικονίζει το αρχαίο λιμάνι με θραύσματα αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, ενώ σε πρώτο πλάνο δεσπόζει ο πύργος από τις οχυρώσεις που είχε κάνει στη Θάσο τον 14ο αιώνα μ.Χ. ο βυζαντινός άρχοντας του νησιού, μέγας Πριμικήριος Ιωάννης.

Η ακουαρέλα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτυπώνει και διασώζει τον οχυρωματικό πύργο με το ορθογώνιο σχήμα του, ο οποίος κατεδαφίστηκε οριστικά το 1931 και σήμερα υπάρχει μόνο η βάση του πλησίον του αρχαιολογικού μουσείου της Θάσου.

Κατά την ίδια επίσκεψή του, ο Δανός περιηγητής σχεδίασε και δυο ρωμαϊκές σαρκοφάγους. Η μια συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση Γλυκάδι δίπλα στην περιφερειακή οδό, ενώ η άλλη καταστράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Χάρη στη διευθύντρια του Σουηδικού Σπιτιού στην Καβάλα την κ. Elisabeth Gullberg μέσα από την επιμέλεια και τη μετάφραση ενός συγγράμματος του Εθνικού Μουσείου της Δανίας έγινε ευρέως γνώστη η δράση του Frederik von Scholten. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλες οι ακουαρέλες που ζωγράφισε κατά την παραμονή του στο νησί. Επίσης, με πρωτοβουλία της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλας Δαδάκη, εκτίθενται ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά μέλη του βυζαντινού οχυρωματικού πύργου που ήταν εντοιχισμένα σε αυτόν και μετά την κατεδάφισή του περισυλλέχθηκαν, διασώθηκαν και έκτοτε φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου.

O αρχαιολόγος Δρ. John Lund από το 1997 κατέχει τη θέση του ανώτερου ερευνητή της συλλογής αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου της Δανίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τυνησία και την Τουρκία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοέμβριου 2022, στις 19:00, στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, και με την ομιλία αυτή ολοκληρώνεται και η έκθεση φωτογραφίας «The Nordics», που εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.