Cosmoclassical 2022: Τρεις νύχτες μυσταγωγίας, φτιαγμένες από «κλασσικά υλικά» [φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε το 2ο τριήμερο της ενότητας του Cosmopolis 2022 όπου κυριαρχεί η κλασσική μουσική και δίνει τη μουσική σκυτάλη στο 3ο και τελευταίο τριήμερο το οποίο ξεκινάει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ολοκληρώθηκε στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας και το 2ο τριήμερο της ενότητας Cosmoclassical το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Cosmopolis 2022, με τη συμμετοχή εξαιρετικών συνόλων και μουσικών.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε το δεύτερο τριήμερο μουσικών εκδηλώσεων με τη συναυλία των PerHarps. Μια φαντασμαγορική συναυλία όπου 8-10 άρπες δημιούργησαν ένα υπέροχο και πολύ διαφορετικό σύνολο σε ένα ρεπερτόριο που ξεπέρασε τα όρια αυτού του μουσικού οργάνου.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 είχε σειρά η Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS, όπου δώδεκα εξαίρετοι μουσικοί, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημοσθένη Φωτιάδη παρουσίασαν πρωτότυπα έργα Ελλήνων συνθετών και έργα σε μεταγραφή για το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο, με τη συμμετοχή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Cosmopolis, Άλκη Ζοπόγλου.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 έκλεισε το 2ο τριήμερο με το χαρισματικό ντουέτο Tales from the Box το οποίο συνάντησε τον ταλαντούχο πιανίστα Boban Mirkowski σε μια παράσταση που ανέδειξε πόσο «σημερινά» και επίκαιρα μπορούν να είναι τα κλασικά μουσικά έργα.

Ο επίλογος με το 3ο τριήμερο

Απομένει το τελευταίο τριήμερο του CosmoClassical το οποίο ξεκινά την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 με μια συναυλία-συνεργασία ενός ντουέτου αποτελούμενου από δυο χαρακτηριστικά όργανα της Ανατολής, το ούτι και το κανονάκι που έρχονται σε συνδιαλογή με ένα από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της κλασσικής κουλτούρας, το πιάνο.

Άλκης Ζοπόγλου και η Μαρίνα Λιόντου Μωχάμεντ παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα βασισμένο σε πρωτότυπες συνθέσεις τους. Οι μουσικές τους, βαθιά μελωδικές, άλλοτε ρυθμικές, σχεδόν διονυσιακές και άλλοτε λυρικές και κινηματογραφικές, έρχονται να συναντήσουν τον ευρηματικό σολίστα στο πιάνο Γιάννη Κυριμκυρίδη. Έναν μουσικό που διακρίνεται για τον ευφυέστατο τρόπο που χρησιμοποιεί ένα κλασικό όργανο, για να επεξεργάζεται μελωδίες που ακουμπούν στην παράδοση.

Οι τρεις μαζί, αναζητούν μια διαφορετική οπτική στη μουσική τους προσέγγιση, αξιοποιώντας τις κοινές τους συνιστώσες, αλλά και τις διαφορετικές τους καταβολές. Δίνουν χώρο στη μουσική δημιουργία και στον προσωπικό ήχο, που εμπνέεται από και αναφέρεται στις πλούσιες μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Φόρμες παλιές συνδιαλέγονται με δομές σύγχρονες, προτείνοντας τρόπους έμπνευσης με αναφορές στο «παραδοσιακό», ακουσμένες στο σήμερα.