Άλκης Ζοπόγλου και Μαρίνα Λιόντου-Μοχάμεντ: Ένας μουσικός διάλογος πιο κοντά από ποτέ στο κοινό

Open Sessions με κανονάκι και ούτι στον δημιουργικό χώρο Nekubi στην Καβάλα: Πρόβες ανοιχτές στο κοινό και αυτοσχεδιασμοί σε οικείο και χαλαρό κλίμα

Ο δημιουργικός χώρος Nekubi (Βενιζέλου 79 στην Καβάλα) θα φιλοξενήσει την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 στις 21:00 για πρώτη φορά τον Άλκη Ζοπόγλου και την Μαρίνα Λιόντου-Μοχάμεντ σε μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο Open Sessions, όπου μουσικοί θα πραγματοποιούν τις πρόβες τους ανοιχτές στο κοινό, θα αυτοσχεδιάζουν σε οικείο και χαλαρό κλίμα και θα συνομιλούν ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και μουσικούς δρόμους.

Ο Άλκης Ζοπόγλου, ένας από τους σημαντικότερους σολίστες στο κανονάκι στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει το δικό του ιδιαίτερο στυλ παιξίματος, ενώ συνθέτει την μουσική του με βιωματικό τρόπο και με έντονες επιρροές από τον τόπο καταγωγής του τη βόρεια Ελλάδα.

Η Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ ασχολείται με το ούτι τόσο μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και βιωματικά, έχοντας ζήσει και παίξει στα cafe aman και στους μεϋχανέδες της Κωνσταντινούπολης. Οι δυό τους συναντιούνται για πρώτη φορά στην Καβάλα στα τέλη του 2019. Οι ανησυχίες τους για τη μουσική συμπίπτουν και έτσι αποφασίζουν, εν μέσω πανδημίας τότε, να αρχίσουν να δουλεύουν μαζί, εστιάζοντας στις προσωπικές μουσικές τους συνθέσεις.

Πολύ γρήγορα αναπτύσσεται μια ιδανική χημεία μεταξύ τους, καθώς οι νότες του ενός αγκαλιάζουν τις νότες του άλλου. Μεταφέροντας ο καθένας τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία του, συνθέτουν ένα πολύ δυναμικό ντουέτο όπου κυριαρχεί η αρμονία στον ήχο, με τα μουσικά τους όργανα, το ούτι και το κανονάκι, να συμβιώνουν απόλυτα.

Οι μουσικές τους, βαθιά μελωδικές, άλλοτε ρυθμικές, σχεδόν διονυσιακές και άλλοτε λυρικές και κινηματογραφικές, αναδεικνύουν μια διαφορετική μουσική προσέγγιση, που αξιοποιεί τις κοινές τους συνιστώσες αλλά και τις διαφορετικές τους καταβολές. Δίνουν χώρο στη μουσική δημιουργία και στον προσωπικό ήχο, που εμπνέεται από και αναφέρεται στις πλούσιες μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Φόρμες παλιές συνδιαλέγονται με δομές σύγχρονες, προτείνοντας τρόπους έμπνευσης με αναφορές στο «παραδοσιακό», ακουσμένες στο σήμερα.

Σας περιμένουμε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 21:00 σε αυτό το ανοιχτό session να γνωρίσουμε τους δύο δηιουργούς από κοντά και να απολαύσουμε τους μουσικούς διαλόγους τους όπως αυτοί αναπτύσσονται μέσα από τις πρόβες τους