Περιφερειακό Αφιέρωμα Μνήμης 1943-2023: Δράσεις Πολιτισμού και Ιστορίας με τη συνέργεια θεσμών, φορέων και πολιτών της ΠΑΜ-Θ

Αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 80 ετών από τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας-Μνήμης-Πολιτισμού και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, τον Δήμο Ξάνθης, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Δήμο Δοξάτου, το Europe Direct ΑΜΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Μουσείο της Τρεμπλίνκα (Πολωνία), με τη συνεργασία και άλλων φορεών, διοργανώνουν αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 80 ετών από τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, προσεκλήθη και θα συμμετάσχει ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Δρ. Edward Kopówka, καθώς και η Δρ. Susy Gruss από το Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-Ilan του Τελ Αβίβ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ειδικοί και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η ιστορικός Δρ. Οντέτ Βαρών-Βασάρ και κ. Αριέλλα Ασέρ, κλινική ψυχολόγος, ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού.

Το αφιέρωμα θα τιμήσουν με την παρουσία τους απόγονοι του Έλληνα Εβραίου, Γιουδά Χαΐμ Περαχιά (1886-1970), ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της ΑΜ-Θ ως διοικητικός υπάλληλος στο καπνεμπόριο και προσωρινός θρησκευτικός λειτουργός (ραβίνος). Ο Περαχιά διασώθηκε από τη μεταφορά στην Τρεμπλίνκα χάρη και στις ενέργειες χριστιανών Ελλήνων της Καβάλας.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 5 Μαρτίου 2023 και περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και επισκέψεις στις πόλεις της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Δοξάτου. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου η οποία θα δοθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 στις 12:00, στην Καπναποθήκη «Π» (Καπνεργατών 9, Ξάνθη) του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Ξάνθης, του ΙΘΤΠ, του Europe Direct ΑΜΘ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, καθώς και σχολικών κοινοτήτων που συμμετέχουν στο αφιέρωμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αφιέρωμα φέρνει σε συνέργεια θεσμούς, φορείς, αλλά και πολίτες της Περιφέρειας, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί και με την πραγματοποίηση το καλοκαίρι, της πρώτης οργανωμένης επίσκεψης εκπροσώπων φορέων και πολιτών της Περιφέρειας στην Τρεμπλίνκα.