Όταν το χιόνι από την κορφή του Ψηλορείτη σκέπασε την Καβάλα. Ο Ψαραντώνης ζωντανά στον Τσαλαπετεινό [φωτογραφίες-βίντεο]

Καρέ-καρέ η εμφάνιση του Μεγάλου Κρητικού στην Αστική Φάρμα της πλατείας Καραολή


Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Μαγδαλασίδης


Το βράδυ της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023 στον Τσαλαπετεινό τα είχε όλα: ένταση, ρυθμό, πάθος… αλλά πάνω απ’ όλα είχε συγκινησιακή φόρτιση, τόσο από τη μεριά του πάλκου όσο και από τη μεριά της «πλατείας». Όσοι τυχεροί είχαν προλάβει έγκαιρα να κλείσουν μία θέση στην Αστική Φάρμα της πλατείας Καραολή στην Καβάλα, έγιναν μάρτυρες μιας συναυλίας του Ψαραντώνη που θα μείνει αξέχαστη!

«Στου Ψηλορείτη την κορφή, το χιόνι δεν τελειώνει / ώσπου να λιώσει το παλιό, καινούριο το πλακώνει», τραγούδησε ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Μεγάλος Κρητικός και σίγουρα όλοι διαπίστωσαν ότι το πάθος του δεν τελειώνει ποτέ, παραμένει άσβεστο όσα χρόνια κι αν περάσουν, και ο Ψαραντώνης «κοινωνεί» την Παράδοση με μία ζώσα ενέργεια που συνομιλεί απευθείας με τα έγκατα της κρητικής γης.

Για πάνω από δύο ώρες, στη σκηνή του Τσαλαπετεινού «λειτουργούσε» ένα αδιαίρετο σύνολο, μια οικογένεια εξ αίματος αλλά και εκ πνεύματος, με το «ξυλουρέικο» σχεδόν σε απαρτία να παίζει ως ΕΝΑ τραγούδια και σκοπούς που έρχονται από πολύ μακριά και πάνε πολύ μακριά…

Ο Γιώργης Ξυλούρης [λαούτο], η Νίκη Ξυλούρη [κρουστά] και ο Λάμπης Ξυλούρης [ούτι] δεν συνόδευσαν απλά και υποδειγματικά τον πατέρα τους, αλλά ενώθηκαν μαζί του σε ένα αρχέγονο γλέντι που έφερε μέσα του όλες τις αξίες ενός διονυσιακού πανηγυριού και, ώρες ώρες, μιας τελετουργίας, ενός μυστηρίου με την αρχαιοελληνική έννοια.

Στο «κλείσιμο» της συναυλίας ανέβηκε και ο «δικός μας» Μιχάλης Πρεπόνης, ο γιατρός, πολυοργανίστας και συνθέτης, ο οποίος έπαιξε στο κλαρίνο και τραγούδησε μαζί με τον Ψαραντώνη τους Χίλιους δρόμους, το τραγούδι του σε στίχους του επίσης Καβαλιώτη Βασίλη Ευφροσυνίδη που περιλαμβάνεται στον νέο του δίσκο Χρέος [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Τύχη αγαθή το έφερε η συναυλία του Ψαραντώνη στον Τσαλαπετεινό να απαθανατιστεί από τον φακό του Καβαλιώτη φωτογράφου Ιωάννη Μαγδαλασίδη.

Δείτε φωτογραφίες από τη συναυλία του Ψαραντώνη στον Τσαλαπετεινό