«Χάρτινες υποσχέσεις»: Όταν η Καβάλα αποτέλεσε την έμπνευση για ένα μυθιστόρημα

Από την όμορφη Καβάλα στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας της δεκαετίας του 1960: Ένα ψηφιδωτό επιλογών και συνεπειών της ζωής με την πένα της Έλενας Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου

Η πόλη της Καβάλας και η ιστορία των ανθρώπων που έζησαν σε αυτήν τη συγκίνησαν και συνάμα την ενέπνευσαν, για αυτό και το καινούργιο της βιβλίο διαδραματίζεται στην όμορφη Καβάλα της δεκαετίας του 1960. Ο λόγος για τις «Χάρτινες Υποσχέσεις» (Εκδόσεις Ηλία Επιφάνιου) της Έλενας Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου, ένα ψηφιδωτό από τις σκληρές συνθήκες ζωής, την ανάγκη για μετανάστευση στα ξένα, αλλά και την αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα γεννηθεί μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της Καβάλας του χθες.

Ένας σωρός από εικόνες πραγματικές και φανταστικές, μα όλες πηγές συγγραφικής έμπνευσης. Άλλωστε όπως έχει πει και η ίδια σε συνέντευξή της: «Έμπνευση είναι εκείνη η μαγική στιγμή που κάτι μαγνητίζει την ψυχή σου και κατακλύζει το είναι σου. Έμπνευση μπορεί να είναι τα πάντα. Ένα χαμόγελο, μια μυρωδιά, μια έκφραση, ένα τοπίο».

Η «ταυτότητα» του βιβλίου

Από την όμορφη Καβάλα στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας της δεκαετίας του 1960. Η πικρή γεύση της μετανάστευσης για τους Έλληνες που βρέθηκαν μακριά από τον τόπο τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους, αλλά και ο αγώνας των παππούδων και των γιαγιάδων που έμειναν πίσω, αναθρέφοντας ολόκληρες γενιές παιδιών Ελλήνων μεταναστών. Ανάμεσά τους η Ιωάννα και ο Ιωάννης του χθες και του σήμερα, σε ένα ψηφιδωτό επιλογών και συνεπειών της ζωής.

Η Έλενα Μακρυγιάννη-Βρυωνίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1968. Σπούδασε ψυχολογία και εργάζεται στον χώρο της υγείας με νεογέννητα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.