Ένα σπάνιο νόμισμα ανεκτίμητης αξίας από τη γη των Φιλίππων επέστρεψε στο «σπίτι» του [φωτογραφίες]

Πρόκειται για ένα από τα αρχαία νομίσματα “Eid Mar”, που κόπηκαν το 42 π.Χ., και αναφέρονται στη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα

Ένα σπάνιο εύρημα ανεκτίμητης αξίας από τη γη των Φιλίππων μαζί με άλλες επίσης ανεκτίμητες αρχαιότητες επιστράφηκαν στην Ελλάδα πριν δυο ημέρες σε ειδική εκδήλωση στο Ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτείων παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Συνολικά 29 λεηλατημένες ελληνικές αρχαιότητες επιστράφηκαν στις 21 Μαρτίου παρουσία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Γενικού Προξένου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Ειδικού Αντιπροσώπου. Υπεύθυνος στις Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) της Νέας Υόρκης Ivan J. Arvelo, και Βοηθός Εισαγγελέας του Μανχάταν και Αρχηγός της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων (ATU) Matthew Bogdanos.

Ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνου απηύθυνε τον χαιρετισμό στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που συμμετείχαν στην προσπάθεια επιστροφής των αρχαιοτήτων που σημείωσε ότι μπορεί να αξίζουν εκατομμύρια δολάρια, αλλά «είναι ανεκτίμητες για τον ελληνικό λαό».

Τα αρχαία νομίσματα “Eid Mar”, που κόπηκαν το 42 π.Χ., αναφέρονται στη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. “Eid Mar” νομίσματα κόπηκαν για να πληρώσουν τα στρατεύματα του Βρούτου μετά την φυγή του από την Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Καίσαρα. Τα χρυσά νομίσματα του Eid Mar είναι εξαιρετικά σπάνια και αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία γνωστά νομίσματα του τύπου του.

Το νόμισμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά τέχνης το 2016, όπου προσφέρθηκε προς πώληση στο Μόναχο χωρίς προέλευση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε λαθραία στο Λονδίνο, όπου πουλήθηκε σε έναν αγοραστή με έδρα τις ΗΠΑ. Κατασχέθηκε από το Γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους κατά τη διάρκεια μιας κοινής έρευνας με πολλές ξένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

“Ψυχή” του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων ήταν ο Βοηθός Εισαγγελέας του Μανχάταν και Διευθυντής της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων Matthew Bogdanos (Ματθαίος Μπογδάνος). Ο Ελληνοαμερικανός πρώην Πεζοναύτης έχει συνδέσει την ζωή του με την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο στα μέρη από όπου είχαν κλαπεί.

Matthew Bogdanos, Λίνα Μενδώνη

Ο Ματθαίος Μπογδάνος μίλησε στην Ελληνόφωνη εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” στην τελετή επαναπατρισμού, σημειώνοντας ότι: “είναι τιμή που βρίσκομαι εδώ εκ μέρους του Εισαγγελέα για να επιστρέψω στην Ελλάδα την πατρίδα μου 29 εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, μαρτυρίες της κοινής, ζωντανής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι μια μέρα η σημερινή που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε με τους εταίρους μας εδώ στο Homeland Security Investigations και στο εξωτερικό στην Ελλάδα”, είπε ο Μπογδάνος, προσθέτοντας ότι: “ως περήφανος Ελληνοαμερικανός νιώθω πάντα ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε στην Ελλάδα ανεκτίμητες αρχαιότητες. Νιώθω έντονα για κάθε χώρα, αλλά προφανώς ίσως λίγο πιο έντονα για την Ελλάδα.