Καβάλα: Μια πολυεπίπεδη εκδήλωση για την Εκκλησιαστική Μουσική της Σμύρνης [φωτογραφίες-ηχητικά]

Ημερίδα, σεμινάριο, παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδρίκου με τίτλο «Η Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης» (1800-1922) και συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και ο Δήμος Καβάλας το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» με θέμα «Η Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βασικός προσκεκλημένος των εκδηλώσεων ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκος Ανδρίκος.

Η ημερίδα περιελάμβανε ένα διαδραστικό μουσικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με έργα του σπουδαίου μελοποιού, Νικολάου Γεωργίου (Πρωτοψάλτη Σμύρνης). Το σεμινάριο παρακολούθησαν ψάλτες και μουσικοί από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας (Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Θάσος), αλλά και άλλες περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Δράμα και Σέρρες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Ανδρίκος παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Η Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης (1800-1922)». Ο συγγραφέας ανέδειξε τη σπουδαιότητα του ιδιαίτερου ψαλτικού ύφους της λεγόμενης «Σχολής της Σμύρνης» σε σχέση με τα «συντηρητικά» ψαλτικά ρεύματα της Κωνσταντινούπολης του ευρύτερου 19ου αιώνα και τη διάχυση του ύφους, με τον ερχομό των προσφύγων, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση συναυλίας Εκκλησιαστικής μουσικής από τον «Ψαλτικό Χορό Καβάλας» υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής, Σταύρου Σαραντίδη. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε έργα Σμυρνιών συνθετών, όπως ο Νικόλαος Γεωργίου, ο Μισαήλ Μισαηλίδης κ.ά.

Ακούστε παρακάτω την εκτέλεση των έργων από τον Ψαλτικό Χορό Καβάλας: