Καβάλα: Η βιομηχανική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης χωρίς… σκεπή [φωτογραφίες]

Οι προτάσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννη Βύζικα για τη διάσωση των εμβληματικών κτιρίων της πόλης

Τις προτάσεις του για τη διάσωση των καπναποθηκών της πόλης της Καβάλας καταθέτει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννης Βύζικας, ενώ προτείνει και τρόπους για τη χρηματοδότηση της διάσωσης της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.

Αεροφωτογραφία 1

Οι προτάσεις του Γιάννη Βύζικα για τις καπναποθήκες

Είναι γνωστός ο αγώνας του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ, εδώ και χρόνια, για τη διατήρηση της βιομηχανικής και αρχιτεκτονική μας κληρονομιάς. Οι θέσεις μας διατυπώνονται δημόσια συνεχώς τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Διατυπώθηκαν επίσης και στην ημερίδα που συνδιοργανώσαμε με το Επιμελητήριο Καβάλας στις 25/6/2018 στη Δημοτική Καπναποθήκη.

Αεροφωτογραφία 2

Η ορθότητα των θέσεών μας επιβεβαιώθηκε και στην παρουσίαση της μελέτης των αποτελεσμάτων του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα που έγινε την Πέμπτη 19/10/2023 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Αεροφωτογραφία 3

Καλές, απαραίτητες και χρήσιμες είναι όλες οι επιστημονικές μελέτες για τις καπναποθήκες με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι καπναποθήκες!

Για εμάς τους Καβαλιώτες, οι καπναποθήκες είναι η βιομηχανική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική  και κοινωνική μας  κληρονομιά, είναι η ιστορία μας. Είναι  αυτές που κάνουν την Καβάλα, την Μέκκα του Καπνού, να ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις και είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Σας παρουσιάζουμε τις τρύπιες σκεπές των καπναποθηκών  από την οδό Φιλίππου , την πλατεία  Μακέδου μέχρι την πλατεία Καπνεργάτη όπως φαίνονται  στις αεροφωτογραφίες από drone 1,2,3,4,5,6. Η επικινδυνότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Αεροφωτογραφία 4

 Τα προβλήματα της  επικινδυνότητας που απορρέουν από τις καπναποθήκες για εμάς τους πολίτες θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια, αν δεν επέμβουμε ΑΜΕΣΑ! Προσοχή μην τυχόν και έχουμε κανένα ατύχημα, ακόμη και δυστύχημα, πράγμα που όλοι απευχόμαστε φυσικά..

.Πρέπει λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις και να δράσουμε άμεσα!

Να τοποθετηθούν προσωρινές σκεπές με λαμαρίνες ή άλλο υλικό. Όπως για παράδειγμα οι δύο σκεπές στην Ξάνθη που υπέπεσαν στην αντίληψή μας: αεροφωτογραφίες Ξάνθης 1, 2, 3, 4. (βλ. παρακάτω).

Η λύση αυτή είναι χαμηλού κόστους και γρήγορη τεχνικά  για τις καπναποθήκες εκεί που δεν έχουν καθόλου σκεπές ή είναι μεγάλες οι τρύπες. Εκεί, όμως  που οι σκεπές έχουν μικρές τρύπες τις επισκευάζουμε κανονικά με κεραμίδια. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε στην καπναποθήκη της πρώην ΣΕΚΕ και του Αγίου Ιωάννου (πρόσφατα έπεσε η σκεπή της), αφού πρώτα τις αδειάσουμε από τα υπάρχοντα υλικά.

Αεροφωτογραφία 4

Με τον τρόπο αυτόν μηδενίζουμε τα υπάρχοντα προβλήματα επικινδυνότητας προφυλάσσουμε τον φέρονται σκελετό από κατάρρευση και όλα τα προβλήματα επικινδυνότητας που προκύπτουν (από κεραμίδια, σοβάδες, ξύλα, τζάμια κ.α. που πέφτουν στους δρόμους και από τυχόν πυρκαγιά).

Αεροφωτογραφία 5

Θέλουμε να έχουμε το κέντρο της Καβάλας αιχμάλωτο από τα μπάζα και τις πέτρες των καπναποθηκών με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Θέλουμε να έχουμε εμείς οι Καβαλιώτες την εικόνα που παρουσιάζει η καπναποθήκη της πρώην Σ.Ε.Κ.Ε. μετά την πτώση της σκεπής της, σε όλο τα κέντρο αεροφωτογραφίες 7,  8,  9;

Αεροφωτογραφία 6

Πρέπει πλέον η αρμόδια κατά νόμο υπηρεσία, Υ.Ν.Μ.Τ.Ε. Ανατατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Καβάλας και οι διάφοροι φορείς  να ενεργοποιηθούν, να δράσουν συνεργατικά και άμεσα κάνοντας αυτό που οφείλουν να κάνουν για να τις διασώσουμε. Αλλιώς σε λίγα χρόνια θα πρέπει να ανατίθενται μελέτες από την τοπική αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των μπάζων των καπναποθηκών και η Καβάλα θα θυμίζει μια βομβαρδισμένη πόλη με ό,τι συνεπάγεται στην οικονομία.

Αεροφωτογραφία 7

Επίσης θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι ιδιοκτήτες διατηρητέων μετά την απόφαση 157/2020 του Α΄ Τμήματος του Σ.Τ.Ε. (υπεύθυνοι είναι πλέον οι ίδιοι προς αποζημίωση τρίτου).

Που θα βρεθούν τα χρήματα;

Εκτός από τα χρήματα που θα πρέπει να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και την Κομισιόν θα μπορούσε να διατεθεί το 10-15% του προϋπολογισμού των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην προληπτική συντήρηση των εμβληματικών αυτών κτιρίων και των υπολοίπων διατηρητέων. Κανένα διατηρητέο χωρίς σκεπή. Είναι και αυτό πολιτισμός.

Οι αρμόδιοι κάποια στιγμή θα βρεθούν ενώπιων των ευθυνών τους. Είναι αυτό που λέει ο  λαός, κανένας δεν είναι αθώος!

Αεροφωτογραφία 8

Υστερόγραφο: Επιτέλους η περιφέρεια να βάλει ένα τέλος στην απαξίωση της Καπναποθήκης της (η καπναποθήκη ήταν της Αμαλίας Κούζη κόρης του Ι. Λεβίδη μέλους της Φιλικής Εταιρείας) επί της οδού Φιλίππου.

Αεροφωτογραφία 9

Η καπναποθήκη αγοράστηκε το 1986 και αφέθηκε στην τύχη της. Σήμερα δυστυχώς έχει περιέλθει σε άθλια κατάσταση με τρύπια σκεπή όπως φαίνεται  στις αεροφωτογραφίες 1, 2, 3.