Καβάλα: Όταν το παιδικό τραύμα σε στοιχειώνει. Η άλλη διάσταση του Bullying μέσα από μια εικαστική έκθεση [φωτογραφίες]

Ο Καβαλιώτης εικαστικός Ted περιγράφει με τη δική του «Μανιέρα» σε καμβά και σε χαρτί την εργαλειοποίηση του τραύματος που δε γίνεται ποτέ ενήλικο

Η Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας φιλοξενεί την έκθεση του Καβαλιώτη εικαστικού, Θόδωρου Διάκου (Ted) με τίτλο «Μανιέρα».

Η «Μανιέρα» είναι σκέψεις πάνω στην εργαλειοποίηση του τραύματος για λόγους τέχνης και μη. Περιλαμβάνει έργα σε καμβά και σε χαρτί, ένα zine με 4 ποιήματα (και αριθμημένα χειροποίητα κομμάτια με bonus υλικό) και «τα δικά σας τραύματα που θέλετε να φορτώσετε για λίγο στους άλλους».

Η «Μανιέρα» του Ted όμως είναι κάτι πέρα από αυτό, πολύ πέρα από το τραύμα που αφήνει το bulling, η καταπίεση και η κακοποιητική συμπεριφορά στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά.

Είναι το τραύμα που στοιχειώνει το θύμα, το τραύμα που δεν ενηλικιώνεται και εργαλειοποιείται από το θύμα για ίδιον όφελος και εν τέλει τον ελέγχει, τον κάνει υποχείριό του.

Τα έργα «διαβάζονται» με την ψυχή, αποτυπώνοντας την άλλη διάσταση του bulling, αυτή που δε φαίνεται και αποκαλύπτεται εν καιρώ, μια κατάσταση που κρύβεται πίσω από τα στερεότυπα της κοινωνίας και εκκολάπτεται σιωπηλά, με το θύμα να γίνεται θύτης χωρίς καν να το καταλάβει.