Καβάλα: Μια μυσταγωγική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση υψηλού επιπέδου [φωτογραφίες-ήχος]

Ο αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωσήφ Κουτσούρη «συναντήθηκε» με τον Ψαλτικό Χορό Καβάλας με επίκεντρο την πολυδιάστατη βυζαντινή αγιογράφηση του γεγονότος της Γεννήσεως του Χριστού

Όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μυσταγωγική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, μια πραγματική «πανήγυριν μέλους, εικόνας και λόγου», όπως προσφυώς δήλωνε και ο τίτλος της.

Το μέλος ανέδειξε ο Ψαλτικός Χορός Καβάλας, ο οποίος υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Σταύρου Σαραντίδη απέδωσε άριστα προεόρτιους ύμνους (συνθέσεις του Ιακώβου Πρωτοψάλτου και των Καβαλιωτών Χαραλάμπους Παπανικολάου και Σταύρου Σαραντίδη).

Ο κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης, αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Κουτσούρης μίλησε για τη σωτηριολογική διάσταση του γεγονότος της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου σχολιάζοντας θεολογικώς και εικονογραφικώς επιμέρους σκηνές και πρόσωπα της εικόνας της Γεννήσεως και συνδέοντάς τα με τους ύμνους που απέδιδε η χορωδία και με τα αποσπάσματα λόγων του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που αναγνώστηκαν.

Μιλώντας από στήθους, ο ομιλητής καθήλωσε το ακροατήριο με τη δυνατότητά του να κινείται με εκπληκτική άνεση μεταξύ των υμνολογικών, των αγιογραφικών και των πατερικών κειμένων συνδυάζοντάς τα με τον εικονογραφικό κύκλο της Γεννήσεως.

Τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν τους διοργανωτές, καθώς υπερακοντίζουν την επετειακή διάσταση και επιχειρούν να μας μυήσουν στην ουσία του γεγονότος της Θείας Οικονομίας. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε.

Ακούστε ηχητικά αποσπάσματα από τον Ψαλτικό Χορό Καβάλας να αποδίδει από την αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης:

Χριστὸς ἐν πόλει Βηθλεὲμ βρεφουργεῖται, Καταβασίες Κυριακής προ της Χριστού γεννήσεως, μέλος Σταύρου Σαραντίδη, ήχος α΄


Δεῦτε ἅπαντες, πιστῶς πανηγυρίσωμεν, Δοξαστικό των αίνων της Κυριακής των Προπατόρων, μέλος Χαραλάμπους Παπανικολάου (1854-1929), ήχος βαρύς διατονικός


Μάγοι Περσῶν Βασιλεῖς, Δοξαστικό της Λιτής των Χριστουγέννων, μέλος Ιακώβου Πρωτοψαλτου (ακμή περ. 1760-+1800), ήχος πλ. α΄


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση