Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας φιλοξενεί τη φωτογραφική εργασία του Αλέξανδρου Ζαφειρίδη με τίτλο “So Much Love”

Ο φωτογράφος επιδιώκει να φωτίσει τις κρυμμένες αφηγήσεις σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται, ένα παιχνίδι όπου φωτογράφος και φωτογραφιζόμενο θέμα επικοινωνούν με παιγνιώδη τρόπο

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και η L. LOVES ART BOOKS παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στις 19:30 στο Χαλήλ Μπέη Τζαμί στην Καβάλα τη φωτογραφική εργασία του Αλέξανδρου Ζαφειρίδη με τίτλο “So Much Love” η οποία αποτελείται από αναλογικές και ψηφιακές φωτογραφίες που έγιναν από το 2017 μέχρι το 2020 στη Θεσσαλονίκη. Διερευνά την αγάπη, την έλξη και τη ρευστότητα μέσα από την εξέλιξη της σχέσης δημιουργού, φωτογραφιζόμενου και θεατή και τις αντιλήψεις μας για την ατομικότητα και τη συμμόρφωση.

Το ανθρώπινο σώμα αντιμετωπίζεται ως πεδίο σεξουαλικής και καλλιτεχνικής έκφρασης σε μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. Μέσα από φωτογραφίες κυρίως φίλων και συγγενών, αλλά και παρατοποθετημένων αντικειμένων, ο A. Z. ξεκινά μια υπαρξιακή αναζήτηση: Είμαι όπως με παρουσιάζω; Πώς με προσλαμβάνουν οι άλλοι (Χάιντεγκερ); ή Ο Άλλος ως καθρέφτης (Wittgenstein).

Μέσα από μια διαδικασία που μοιάζει με διαλογισμό, χρησιμοποιώντας μουσική σε κάθε φωτογραφική συνάντηση, ο Ζαφειρίδης ακολουθεί μια σταθερή πρακτική, με την ομοιόμορφη χρήση του φωτός, τη μετωπική θέση της κάμερας απέναντι από το φωτογραφιζόμενο θέμα, τις απαλές υφές και τα έντονα χρώματα. Καταφέρνει να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο και ένα κοινό ρυθμό μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης.

Δημιουργεί μια διαγενεακή έρευνα, καταφέρνοντας να αποκαλύψει πώς άτομα κάθε ηλικίας τοποθετούν το σώμα τους και παρουσιάζουν τον εαυτό τους, πώς οι επιλογές τους διαμεσολαβούνται από το φωτογραφικό μέσο και ποια είναι η σχέση που δημιουργείται μεταξύ αυτών και του φωτογράφου,
καθώς και τη σχέση μεταξύ του εαυτού τους και της σεξουαλικής τους απεικόνισης.

Η σειρά επιδιώκει να φωτίσει τις κρυμμένες αφηγήσεις σχετικά με την ταυτότητα, το πώς οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται, ένα παιχνίδι όπου ο φωτογράφος και το φωτογραφιζόμενο θέμα επικοινωνούν με παιγνιώδη τρόπο.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρίδης(1994) γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου έζησε ως τα έξι χρόνια του. Το 2000 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 2018. Παρακολούθησε τα σεμινάρια φωτογραφίας στη Stereosis School of Photography (S.S.P.) στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τον Στράτο Καλαφάτη και τον Todd Hido.

Το 2019 το έργο του “So Much Love” επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στη διοργάνωση Casual Thursday-Athens VOID, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε και το ομώνυμο photo-zine. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Parallaxis Magazine (2019) και στην εφημερίδα HuffingtonPost (2020).

Το 2020, το “So much Love” παρουσιάστηκε στο Athens Photo Festival 2020 (APF:20)-Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης Young Greek Photographers και στην ομαδική έκθεση Logline-Stereosis, Θεσσαλονίκη. Το 2020, έργο του συμμετείχε στην ομαδική έκθεση Anthropause που διοργάνωσε το MOMus, Θεσσαλονίκη. Φωτογραφίες του συμμετείχαν στις ομαδικές εκθέσεις Fake και Memory, που διοργανώθηκαν από την CTypeMag Gallery στην Μπανγκόκ-Ταϊλάνδη το Μάρτιο και Νοέμβριο 2022 αντίστοιχα. Τον Ιούνιο του 2022 μέρος του έργου του παρουσιάστηκε στο PhotoMatch δορυφόρο πρόγραμμα του Fotofestiwal-Lodz, Πολωνία. Το 2023, επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εννέα φωτογράφων για την παρουσίαση του έργου του στο Photometria Festival των Ιωαννίνων. Το 2023 συμμετείχε στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Return2Ithaca, στην Ιθάκη.

To photobook “So Much Love”, είναι μια αυτοέκδοση και σχεδιάστηκε από τον φωτογράφο με την συνεργασία της Λίας Ναλμπαντίδου. Η ανάπτυξη περιεχομένου του βιβλίου έγινε με την συνεργασία των Λ. Ν. και Α. Ζ. με τη Γωγώ Βιολιτζή. Ο γραφιστικός σχεδιασμός και η επιμέλεια παραγωγής της έκδοσης έγιναν από τον Ιωάννη Μαρκάκη. Το βιβλίο τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε στο τυπογραφείο Παναγιωτόπουλος/Future Format σε 550 αντίτυπα. Ο συντονισμός των εργασιών και η επιμέλεια της έκδοσης έγιναν από την Λία Ναλμπαντίδου για λογαριασμό της πρωτοβουλίας L.LAB.

H πρωτοβουλία L. LAB υποστηρίζει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ορατότητα των photobooks. Πρόκειται για μια μη τυπική ομάδα συνεργατών που δημιουργήθηκε από τη Λία Ναλμπαντίδου και έχει την σταθερή αρωγή των Στράτου Καλαφάτη και Ιουστίνης Δρακουλάκου. Συνδεόμαστε από την αγάπη για τη φωτογραφία, την αφήγηση και την ποιότητα των φωτογραφικών εκτυπώσεων. Η πολυετής θητεία μας στο χώρο της φωτογραφίας, διασφαλίζει ένα ευρύ δίκτυο περιοδικών συνεργατών που συμμετέχουν στη δημιουργική πρακτική και υλοποίηση των ιδεών μας. Η εκδοτική πρακτική L.LAB συμβάλλει στη συλλογική ιστορία των ανεξάρτητων αυτοεκδόσεων. Τα βιβλία που δημιουργούμε αποτελούν αυτόνομα φωτογραφικά έργα μικρής κλίμακας.

Συνδιοργάνωση: Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας, Δήμος Καβάλας και L. LOVES ART BOOKS.

Είσοδος ελεύθερη.