«Ο κ. Αργύρης»: Η μορφή του «δικού μας» Αργύρη Μπακιρτζή σε μια εντυπωσιακή ξυλογραφία [φωτογραφίες]

Ο χαράκτης Φώτης Βάρθης «μνημείωσε» τον «Καβαλιώτη» τραγουδοποιό σε ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας

Ξυλογραφία, μία τέχνη που λίγοι εξασκούν πλέον με συνέπεια στην Ελλάδα, κι όμως συνεχίζει να συγκινεί όποτε παρουσιάζεται με αγάπη, ταλέντο, μεράκι και αφοσίωση, αφού «συνομιλεί» με τρόπο μοναδικό με τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο χαράκτης Φώτης Βάρθης είναι αυτήν τη στιγμή ίσως ο κυριότερος εκπρόσωπος της τέχνης αυτής και πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα έργο του που αφορά και στην Καβάλα, αφού σε αυτό «πρωταγωνιστεί» ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο αγαπημένος τραγουδοποιός, ηθοποιός αλλά και αρχιτέκτων, ο οποίος ζει στην πόλη εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Προ ημερών, ο Βάρθης δημοσίευσε ένα προσχέδιο της ξυλογραφίας του με «θέμα» τον Αργύρη Μπακιρτζή:

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, ο καλλιτέχνης δημοσίευσε το ολοκληρωμένο -πλέον- έργο του, ξυλογραφία 20×21 εκ., το οποίο τιτλοφορεί απλά «Ο κ. Αργύρης», συνοδεύοντάς τη με το παρακάτω κείμενο:

«Ο Αργύρης Μπακιρτζής, γνωστός ως τραγουδιστής των Χειμερινών Κολυμβητών και ηθοποιός στις ταινίες του Σ. Τσιώλη, αλλά κυρίως ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια, χιούμορ και παιδεία. Λιγότερο ίσως γνωστός για τις αναστηλώσεις βυζαντινών μνημείων ως αρχιτέκτονας.
Τον έχω δει αρκετές φορές σε εμφανίσεις με τους Χειμερινούς, σε μια έξω από τον Καραγκιόζη έβγαλα μια φωτογραφία μαζί του αλλά ποτέ δεν κατάφερα κ μάλλον δε θα καταφέρω να του πω πόσο πολύ εκτιμώ το έργο του αλλά και τον άνθρωπο πίσω από αυτό. Έκανα λοιπόν αυτό το έργο για τον κύριο Αργύρη».

Δείτε το ολοκληρωμένο έργο:

Βιογραφικό

Ο Φώτης Βάρθης γεννήθηκε το 1983 και αποφοίτησε το 2015 από το Ά εργ. χαρακτικής της ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Γ. Γουρζή. Εργάζεται ως χαράκτης και παραδίδει μαθήματα εικαστικών. ‘Έχει εκδώσει δύο βιβλία βασισμένα στο προσωπικό του έργο από τις εκδόσεις Αντίποδες (Η Ρομφαία της Αυγής, Γυναίκες που Επιστρέφουν).

Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Villagers of Ioannina City για συλλεκτικές εκδόσεις δίσκων. Έργα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διαγωνισμούς και εκθέσεις όπως η μπιενάλλε φοιτητών, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Studite κ.α.

Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικότερες την διεθνή Discovery ArtFair Cologne, “ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους Νεότερους” –ίδρυμα Γουλανδρή-, “100 χρόνια νεοελληνική χαρακτική” –Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης-, “Ρεμπέτικο” Α. Τάσσος, Γ. Κόρδης, Φ. Βάρθης –Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ-.

Έχει κάνει διαλέξεις με θέμα την χαρακτική και το έργο του σε συμπόσια και στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

[ Πηγή: eikonourgia.com ]