Παραμονές των Εορτών του 2025 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καπόν το νέο βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη με τίτλο Ακολουθώντας τον μίτο του καπνού. Από την Καβάλα στον μεγάλο κόσμο.
Πρόκειται για έναν χορταστικό τόμο με πλούσιο ερευνητικό αλλά και συγγραφικό υλικό, με πάνω από 50 ιστορικές φωτογραφίες που σχετίζονται με την Καβάλα και την Ιστορία της άλλοτε «Μέκκας του καπνού».
Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη· είχε προηγηθεί, το 2016, πάλι από τις Εκδόσεις Καπόν, η Βιογραφία του πατρογονικού, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα για το πατρικό σπίτι της συγγραφέως στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη στην Καβάλα, το οποίο έγινε και παράσταση που ανέβηκε με επιτυχία στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας από τον τότε Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θοδωρή Γκόνη.
Στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της κ. Κριθαρέλλη, διαβάζουμε:
«Ακολουθώντας τον µίτο του καπνού, καθώς ξετυλίγεται µέσα από το βάθος των χρόνων σε χώρες και ηπείρους, φθάνουµε στην Καβάλα του 1838 και του 1853, χρονιές ορόσηµα, που συνετέλεσαν ώστε ο καπνός να µετατρέψει την πόλη από ασήµαντη πολίχνη της οθωµανικής επαρχίας σε σηµαντικό εξαγωγικό λιµάνι των Βαλκανίων.
Πάντα µε οδηγό τον µίτο του καπνού, µπαίνουµε στα δηµαρχιακά µέγαρα της πόλης και αναζητούµε την ιστορία πίσω από τους τοίχους τους: Ποια ήταν η ισχυρή ουγγροεβραϊκή καπνεµπορική επιχείρηση πίσω τους, που µε διαδοχικά σχήµατα και ονόµατα κυριάρχησε για µισόν αιώνα στο εξαγωγικό λιµάνι της πόλης; Ποιες ήταν οι οικογένειες και οι άνθρωποι πίσω από την επιχείρηση; Και γιατί οι Εβραίοι κυριαρχούσαν στο εµπόριο καπνού πανευρωπαϊκά;
Καθώς ο µίτος του καπνού διατρέχει εποχές ειρήνης και πολέµων για περισσότερα από εκατόν ογδόντα χρόνια µέχρι σήµερα, τον παρακολουθούµε µέσα από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, ελληνικό και ξένο Τύπο, αφηγήσεις πρωταγωνιστών, φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, να συντονίζει την Καβάλα µε το διεθνές γίγνεσθαι. Μας πικραίνει καθώς διαπιστώνουµε την αδυναµία του να συγχρονίσει τις κατακτήσεις των Ελληνίδων καπνεργατριών µε αυτές των Ευρωπαίων συναδελφισσών τους, µας συνεπαίρνει καθώς ξετυλίγει τους παράλληλους βίους πόλεων και χωρών ανά τον κόσµο που µοιράστηκαν µε την Καβάλα κοινές προσδοκίες και αγώνες, ευηµερία και πλούτο, αλλά και κακουχίες και απογοητεύσεις, τη µοίρα που έφερε στην πόλη ο καπνός.
Στην Καβάλα του σήµερα το έπος του καπνού και η γλυκόπικρη µυρωδιά του, που τη σκέπαζε ολόκληρη, είναι πια παρελθόν. Ζει µόνον στη µνήµη της πόλης και αξιώνει την τιµή που του αξίζει».
«Ξεφυλλίστε» μερικά «σαλόνια» από το νέο βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη:




