Ένας… απρόσκλητος αλλά ευπρόσδεκτος επισκέπτης στο λιμάνι της Καβάλας

Μια έκπληξη περίμενε όσους έκαναν τη βόλτα τους το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Μαρτίου στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», καθώς ανάμεσα στις πλωτές εξέδρες είδαν να ξεπροβάλει κατά διαστήματα ένα δελφίνι (κανονικό, όχι αυτό που κάνει δρομολόγια με… εισιτήριο).

Στη φωτογραφία που τράβηξε ο Δημήτρης Κολιάρμος, ίσα που διακρίνεται μπροστά από τα σκάφη του Λιμενικού το ραχιαίο πτερύγιό του, ενώ δεν φάνηκε να χάθηκε, ούτε να εγκλωβίστηκε στο λιμάνι, απλά είχε διάθεση για… κοινωνικοποίηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), ένα από τα τέσσερα είδη που ζουν στο Αιγαίο. Τα χρώματά του, μια σύνθεση από γκρι, μαύρο άσπρο και κίτρινο είναι ιδιαίτερα σύνθετα και διαφέρουν πολύ από των άλλων δελφινιών. Το μέσο μήκος του είναι 1,80 μέτρα και τρέφεται με ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και πιθανότατα και με καλαμάρια.

Δεν είναι, δε, η πρώτη φορά που ένα δελφίνι μπαίνει στο λιμάνι της πόλης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους στον κόλπο της Καβάλας και σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζουν τις ακτές, όπως την Καλαμίτσα, τη Ραψάνη και τον Μπάτη.

Ένα από τα καλά της Καβάλας αυτοί οι διακριτικοί και όμορφοι «επισκέπτες»… Μακάρι να μας «ανεχτούν» και να παραμείνουν στα νερά της περιοχής.