Η ρύπανση από τα φουγάρα της ΒΦΛ δεν αφορά ΟΥΤΕ στους Απολυμένους ΟΥΤΕ στους Εργαζόμενους ΟΥΤΕ στον Λαυρεντιάδη. Αφορά σε ΟΛΟΥΣ εμάς!

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα είναι… αδιανόητο! Αφού πρώτα «ντουμανιάσανε» το Χαλκερό και η Νέα Καρβάλη, το «νέφος» από τα φουγάρα της ΒΦΛ άρχισε να «καλύπτει» και την ανατολική μεριά της Καβάλας! Οι πολίτες διαμαρτύρονται, ρωτούν, αγωνιούν, προσπαθούν να βρουν απαντήσεις… Για το «φαινόμενο» υπάρχουν αναφορές σχεδόν σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ… Και οι… «αρμόδιοι» αυτού του τόπου είναι άφαντοι! Δεν ζουν εδώ; Δεν βλέπουν, δεν μυρίζουν, δεν ακούνε τους πολίτες τους οποίους -υποτίθεται- υπηρετούν; Πέρυσι τέτοιον καιρό, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα πήγε στον Εισαγγελέα μετά από τις καταγγελίες των κατοίκων του Χαλκερού για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα Λιπάσματα, έστειλε γράμμα στον Αντιπεριφερειάρχη ζητώντας να μάθει «αν υπάρχουν μετρήσεις» και λίγες μέρες μετά, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος τής έστειλε ένα χαρτί ότι «όλα είναι καλά» βάσει μετρήσεων που έκανε για ένα… τριήμερο μέσα από το… κέντρο της Καβάλας! Τώρα τι γίνεται; Θα πρέπει να πάει πάλι κάποιος στον Εισαγγελέα για να «ευαισθητοποιηθούν» οι Αρχές; Εδώ, διαβάσαμε χθες δήλωση στελέχους του εργοστασίου (στο Κόκκινο Καβάλας) ότι «ναι, υπάρχει ένα… θέμα με διαρροή… σκόνης» και ότι η εταιρία ΘΑ κάνει μια επένδυση στο μέλλον για να το… «διορθώσει»!




Την ίδια στιγμή, το θέμα «Ατμοσφαιρική Ρύπανση+ΒΦΛ» έχει γίνει… ταμπού! Όσοι… τολμούν να «ζητήσουν» ελέγχους, μετρήσεις, επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, λογοδοσία και, εν τέλει, προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι… αντιαναπτυξιακοί, γραφικοί, μίζεροι ή/και εγκάθετοι που «εργάζονται» για το «κλείσιμο» λιπασματοβιομηχανίας με κίνδυνο να χαθούν τα… μεροκάματα. Ε όχι! Η εργατική διαφορά των Απολυμένων με την εργοδοσία ΔΕΝ έχει καμία σχέση με το περιβαλλοντικό ζήτημα. Το δίλημμα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Δηλαδή, ή να «κλείσει» το εργοστάσιο ή να συνεχιστεί πάσει θυσία η λειτουργία του. Υπάρχει και το… αυτονόητο: Να λειτουργήσει το εργοστάσιο εντός των πλαισίων που ορίζει η νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα και, σε κάθε περίπτωση, όχι εις βάρος της κοινωνίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αφορά ΟΥΤΕ στους Απολυμένους ΟΥΤΕ στους Εργαζόμενους ΟΥΤΕ στον… Λαυρεντιάδη! Αφορά σε ΟΛΟΥΣ μας! Ας το καταλάβουν κάποιοι προτού να είναι ήδη αργά!