Ο Μπάμπης Καζαντζίδης σκιτσάρει τη ζωή μας και «κλείνει» μέσα στις γελοιογραφίες του την καθημερινότητά μας

Το KAVALA POST συνάντησε τον Καβαλιώτη εφοριακό και σκιτσογράφο με αφορμή την έκδοση του πρώτου λευκώματός του με τίτλο «2010-2017: Επτά χρόνια κρίσης»

«Σκιτσάρω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πρώτα έκανα σκίτσο και μετά… έγραψα!», μας λέει αβίαστα ο Μπάμπης Καζαντζίδης, και ο τόνος της φωνής του έχει τη σιγουριά και την αποφασιστικότητα ενός ανθρώπου που «ζει» μέσα από την «τέχνη» του και εκφράζει μέσα από αυτήν όσα τον «καίνε» καθημερινά…




Εφοριακός στο επάγγελμα, αλλά γελοιογράφος στην… καρδιά, ο Μπάμπης, γέννημα-θρέμμα Καβαλιώτης, αποφάσισε φέτος, μετά από πολλά χρόνια να… εκτεθεί. Αν και δείγματα της παράλληλης «δουλειάς» του είχανε δει το «φως» μιας κάποιας δημοσιότητας κατά καιρούς –ο ίδιος εδώ και χρόνια επιμελείται το ημερολόγιο των εφοριακών της Καβάλας, ενώ «δημοσιεύει» σκίτσα του και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης– την περασμένη Άνοιξη κυκλοφόρησε το πρώτο του λεύκωμα με σκίτσα, με τίτλο «2010-2017: Επτά χρόνια Κρίσης» (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ), στο οποίο συγκεντρώνονται γελοιογραφίες του με θέμα, τι άλλο, την Κρίση!

Από ένα υλικό που «μετράει» πάνω από 400 σκίτσα, επιλέχθηκαν σχεδόν 100, τα οποία και «γέμισαν» τις σελίδες μιας καλαίσθητης έκδοσης που σφύζει από χρώμα και… δηκτικό χιούμορ. Η Οικονομική Κρίση, η εθνική μας «κατάθλιψη» των τελευταίων χρόνων, ήταν για τον Μπάμπη αστείρευτη πηγή έμπνευσης για να «πει» αυτά που σκέφτεται ο ίδιος, αυτά που σκεφτόμαστε πολλοί από εμάς. Και πάντα, μέσα από την αφαιρετική, αλλά πάντα καίρια και ουσιαστική, φόρμα της γελοιογραφίας.

«Τα τελευταία χρόνια γίναμε και γινόμαστε όλοι μας δέκτες τόσων πολλών γεγονότων και πληροφοριών που επηρεάζουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, –κυρίως αρνητικών, δυστυχώς– που, θέλοντας και μη, έχω καθημερινά μπόλικο υλικό», σημειώνει ο Μπάμπης τον οποίο συναντήσαμε ένα πρωινό του Αυγούστου στον χώρο της δουλειάς του, με τον ίδιο να κρατάει στο χέρι το «παιδί» του, το πρώτο του λεύκωμα.

«Το δούλευα στο μυαλό μου χρόνια τώρα», διευκρινίζει, «απλά τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να το πραγματοποιήσω», λέει αναφερόμενος στην έκδοση. «Η χαρά του σκιτσογράφου είναι όταν του έρχεται μια ιδέα να την αποτυπώσει στο χαρτί. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη χαρά παίρνεις όταν αυτήν την ιδέα τη μοιράζεσαι με τον κόσμο και βλέπεις την αντίδρασή του. Ε, το δεύτερο κομμάτι αυτής της χαράς μού έλειπε, γι’ αυτό και προχώρησα στην έκδοση του λευκώματος».

Για τον νεαρό εφοριακό, το σκίτσο είναι μια διέξοδος έκφρασης και η ικανοποίηση μιας ανάγκης να «σχολιάσει» αυτά που γίνονται γύρω μας, να αποτυπώσει την αγανάκτηση, τόσο τη δική του όσο και του κόσμου για την κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και ως πολίτες τα τελευταία χρόνια. «Την καθημερινότητα τη ζει ο καθένας μας, την αντιλαμβάνεται και τη σχολιάζει με τον δικό του τρόπο. Απλά, εγώ την αποτυπώνω στο χαρτί. Και προσπαθώ, όσο μπορώ, να αποτυπώσω τη… χιουμοριστική της πλευρά», σημειώνει.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μπάμπης ουδέποτε ασχολήθηκε με τη ζωγραφική (όπως οι περισσότεροι «συνάδελφοί» του), αλλά «βούτηξε» απευθείας στον κόσμο του σκίτσου, της γελοιογραφίας. «Η ζωγραφική, θεωρώ, είναι μια τελείως διαφορετική τέχνη. Με το σκίτσο σχολιάζεις την καθημερινότητα, το εφήμερο, το περαστικό, θέλεις να κάνεις τον κόσμο να γελάσει, αλλά και να προβληματιστεί. Η ζωγραφική, από την άλλη, είναι η ανάγκη να εκφράσεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Δεν έχει να κάνει με την επικαιρότητα», υπογραμμίζει.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις; Ποιοι είναι οι «οδηγοί» σου σε αυτό που τόσο αγαπάς να κάνεις; ρωτήσαμε τον Μπάμπη Καζαντζίδη. «Πάντα με συναρπάζανε τα κόμικς, αυτά διάβαζα από μικρός, αυτά ήταν το πρώτο μου ερέθισμα για να ξεκινήσω να σκιτσάρω. Οπότε, τρέφω απεριόριστο θαυμασμό για τον Morris, τον Uderzo και τον Tabary από τους μεγάλους ξένους, ενώ από Έλληνες σκιτσογράφους εκτιμώ ιδιαίτερα τον Στάθη και τον ΚΥΡ και, φυσικά, τον Αρκά, ο οποίος θεωρώ ότι είναι αυτό που λέμε… μια κατηγορία από μόνος του»!

Το πρώτο λεύκωμα με σκίτσα του Μπάμπη βρίσκεται ήδη στις βιβλιοθήκες πολλών Καβαλιωτών και στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, έχοντας ξεκινήσει το δικό του «ταξίδι». Ο ίδιος, ήδη σκέφτεται το… επόμενο! «Το υλικό για ένα δεύτερο λεύκωμα υπάρχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Επίσης, πλέον υπάρχει και η εμπειρία έκδοσης του πρώτου. Ας δούμε πώς θα… ταξιδέψει αυτό και, αν όλα πάνε καλά και είμαστε γεροί, θα βγει και δεύτερο!», μας λέει σχετικά μαζεμένα, αλλά η σπίθα στα μάτια του προδίδει μια γλυκιά προσμονή που ήδη έχει αρχίσει να «μετράει» αντίστροφα!

Άλλωστε, οι λευκές σελίδες στο μπλοκ ακουαρέλας του Μπάμπη Καζαντζίδη δεν μένουν λευκές για πολύ! Είπαμε. Υλικό υπάρχει, έμπνευση υπάρχει…!!!

Το Λεύκωμα με τις γελοιογραφίες του Μπάμπη Καζαντζίδη «2010-2017: Επτά χρόνια Κρίσης» διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία Ζαπώνης στην Καβάλα και την Ελευθερούπολη, από το κατάστημα Coffee Press στην Καβάλα, από το βιβλιοπωλείο της Δήμητρας Πυργελή στην Ξάνθη και διακεινειτα από το Κέντρο βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και τη Συμμετρία ΑΕ στην Αθήνα.