Γκλόρια Μισσιριάν: Πρέπει να ζήσεις περισσότερο τις στιγμές, γιατί δεν θα ξαναέρθουν…

Η Αντωνία Σταυρίδου μάς συστήνει τη γυναίκα η οποία «κρατάει» το Ιμαρέτ και παράλληλα και τις... ισορροπίες για το τι τελικά είναι σημαντικό στη ζωή στο «βάθρο» των προτεραιοτήτων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο

Κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ, προσγειωμένη, αλλά και αυστηρή με τον εαυτό της, κρατάει μια οικογενειακή επιχείρηση με απαιτήσεις και «βαρύ» όνομα και προσπαθώντας πάντα να τη διατηρεί σε «κίνηση», ενώ παράλληλα δεν αφήνει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της, «εκπροσωπώντας» τις σύγχρονες γυναίκες με τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τις φιλοδοξίες της, σε μια εποχή η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αυτές.

Ο λόγος για την Γκλόρια Μισσιριάν, η οποία μίλησε άνευ δισταγμών και «στημένου» λόγου στην Αντωνία Σταυρίδου της Women Act Καβάλας σε μια συνέντευξη «επί προσωπικού» και μη, η οποία φιλοξενήθηκε στο portraits.gr.

Η συνέντευξη της Γκλόρια Μισσιριάν

Μια δυναμική, πολύ επιτυχημένη επαγγελματικά γυναικά, έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης της. Η Γκλόρια Μισσιριάν είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Ιμαρέτ» που αξιοποίησε και «μεταμόρφωσε» με μοναδικό τρόπο σε κορυφαίο ξενοδοχείο τον ιστορικό χώρο ο οποίος ανήκει στον οργανισμό βακουφίων της Αιγύπτου.

Με σπουδές στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην École hôtelière de Lausanne (EHL) στην Ελβετία, είναι πολύ οργανωτική και πάντα επιμένει στην ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου (plan B) για οτιδήποτε για λόγους ασφαλείας. Θέλει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της και σε όλους όσοι συνεργάζονται μαζί της. Έχει πάθος με τα ζώα, όπως λέει, «ανεξαρτήτως μεγέθους, χρώματος, ποδιών ή μη. Απλά έχω τρέλα». Άλλωστε, ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος και βαλκανιονίκης στην ιππική δεξιοτεχνία (Dressage) -λόγω της επαφής και λατρείας της προς τα άλογα- με αποτέλεσμα να εμπλουτίσει την δεξιότητα της υπομονής και της πειθαρχίας. Προσόντα πολύτιμα σε κάθε πτυχή του πολυδιάστατου βίου της.

Στον ελεύθερο χρόνο της κατά το παρελθόν κυρίως ασχολείτο ερασιτεχνικά με το τραγούδι (musical και μαθήματα όπερας), ενώ αγαπά να διαβάζει και να ακούει για την ψυχολογία. Αυτό, εκμυστηρεύεται στους δικούς της ανθρώπους, τη βοηθάει να αποβάλει -ή έστω να μειώσει- το υπερβολικό άγχος.

Αφιερωνόμαστε στο μέλλον και τα χρόνια κυλάνε. Έτσι χάνουµε το σήμερα…

Αν έδινες μια συµβουλή στον 17χρόνο εαυτό σου ποια θα ήταν;
Πρέπει να ζήσεις περισσότερο τις στιγμές, γιατί δεν θα ξαναέρθουν. Τα δύσκολα σε περιμένουν, άρα κράτα γερά και μη δίνεις σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Στην ηλικία των 17 θέλουμε να γίνουµε μεγάλοι, δεν έχουμε συναίσθηση του τι γίνεται και θέλουμε να αναλάβουμε υποχρεώσεις χωρίς να καταλάβουμε το βάρος τους. Αφιερωνόμαστε στο μέλλον και τα χρόνια κυλάνε µε πολλούς προβληματισμούς. Έτσι χάνουµε το σήμερα και πολύ αργά κατανοούμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε σε εκείνα τα χρόνια χωρίς υποχρεώσεις.

Τι σου προξένησε μεγαλύτερη έκπληξη στην πορεία σου;
Όπως ίσως γνωρίζετε, το Ιμαρέτ είναι οικογενειακή επιχείρηση. Δεν περίμενα ποτέ να είναι τόσο δύσκολη η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο. Αποδείχτηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να διαχειριστώ κατά την διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας µου. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες της οικογένειας είναι πολύ δυναμικές. Αυτό µε αποπροσανατόλισε αρκετά μέχρι να καταλάβω πως τελικά και οι «υλοποιητές» παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο οραματιστής έρχεται πάντα πρώτος, ο υλοποιητής δεύτερος. Το να έρχεσαι δεύτερος στην οικογενειακή επιχείρηση δεν είναι αδυναμία, είναι δύναμη. Δύναμη αντίληψης της κατάστασης και σύνδεση του οράματος µε την πραγματικότητα.

Πώς θυμάσαι τη μεγαλύτερη αποτυχία σου;
Με στεναχώρια αρχικά, γιατί δεν είναι ευχάριστες αναμνήσεις. Κάθε αποτυχία είναι μεγάλη στα µάτια µας, αλλά είναι και η αφορμή για ένα μάθημα. Σε σκληραίνει και σου ανοίγει άλλους ορίζοντες για να διδάσκεσαι. Ένα ακόμα παράδειγμα προς αποφυγή ή προς μίμηση. Μέσω αυτών των μαθημάτων καθοδηγείσαι σε αυτό που είσαι σήμερα. Όλες οι αποτυχίες µου µε βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι τώρα και συνεχίζω να μαθαίνω από αυτές κάθε μέρα.




Έχεις κάποια γυναίκα που έπαιξε ρόλο μέντορα σε σένα;
Δεν θα έλεγα πως έχω μέντορα µε την κυριολεκτική σημασία της λέξης, αλλά πρότυπα είχα αρκετές γυναίκες, από τις οποίες άντλησα στοιχεία του χαρακτήρα τους που µε επηρέασαν. Σαφώς, η γιαγιά µου και η μητέρα µου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και µε βοήθησαν να εξελιχθώ και σε συνάρτηση µε τα δικά µου χαρακτηριστικά, να πορευτώ.

Με λυπεί που ως άνθρωποι δεν έχουμε την απαραίτητη αντίληψη να καταλάβουμε ότι η επιτυχία µας δεν είναι αποκλειστικά δικό µας έργο…

Ποια είναι η πιο σοφή συµβουλή που σου έχουν δώσει και γιατί;
Όλα γύρω µας αλλάζουν. Ποτέ μην θεωρήσεις δεδομένο κάτι που έχεις ή αυτό που είσαι αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δουλεύεις πάντα µε τον εαυτό σου και να είσαι όσο το δυνατόν πιο σωστός και ταπεινός άνθρωπός. Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να αλλάζουν καθώς επιτυγχάνουν τους στόχους τους και βρίσκουν αναγνωσιμότητα ή κάποιου άλλου είδους δύναμη. Με λυπεί που ως άνθρωποι δεν έχουμε την απαραίτητη αντίληψη να καταλάβουμε ότι η επιτυχία µας δεν είναι αποκλειστικά δικό µας έργο. Παίζουν ρόλο και άλλες παράμετροι όπως η τύχη, οι χρονικές συγκυρίες και η βοήθεια άλλων προσώπων που επηρέασαν την εξέλιξη σου σαν άτομο. Ναι µεν χαίρομαι για την επιτυχία µου και πάλεψα για αυτήν, αλλά χωρίς να επηρεάσει τη συµπεριφορά µου απέναντι στους άλλους.

Ποιο θέλεις να είναι το legacy σου;
Πιστεύω πως το να θεωρούμαι δίκαιη και να µου αναγνωρίζεται ότι έχω βάλει το δικό µου λιθαράκι σε οτιδήποτε κάνω, είναι οι πρωταρχικοί µου στόχοι, τουλάχιστον για τώρα. Σίγουρα αύριο που θα έχω την οικογένειά µου θα αλλάξουν οι προτεραιότητες µου αλλά η υστεροφημία µου θα ήθελα να βασίζεται πάνω στην συµπεριφορά µου.

Έχεις κάποιο moto/τραγούδι/φράση που λες στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν;
Πάντα µου έδινε κίνητρο η φράση «Aut inveniam viam aut faciam» που σημαίνει «ή θα βρω τον δρόμο ή θα τον φτιάξω». Φυσικά είναι εύκολο να το λες στην θεωρία -όπως τα περισσότερα-, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη αφού δεν εξαρτάται µόνο από εσένα. Παρ’ όλα αυτά µε κάνει να ηρεμώ και να συγκεντρώνομαι στις γκρίζες μέρες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, τα επόμενα βήματα;
Ζούμε σε αβέβαιες εποχές. Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάζεις το μέλλον όταν στην γωνία κρύβεται κάτι που δεν μπορείς να ερμηνεύσεις, ούτε και να κατανοήσεις. Φυσικά και έχω θέσει πολλούς μικρούς στόχους για το μέλλον και πιστεύω πως µε πείσμα και συνέπεια θα τους καταφέρουμε αν έχουμε σωστό team και διάθεση. Οδηγούμαι στο μέλλον µε μικρά σταθερά βήματα τα οποία αποφασίζω ανάλογα µε την δεδομένη στιγμή.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει µία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;
Η γυναίκα από την φύση της έχει πολλές ταμπέλες, κάνει multitasking και καλύπτει πολλούς ρόλους, ζόρικους ρόλους, που σε συνδυασμό µε την «καριέρα» είναι ασύλληπτα δύσκολο. Οι γυναίκες διαπρέπουν σε πολλά επίπεδα, αλλά δεν δέχονται την αναγνώριση που τους πρέπει ίσως λόγω των παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι πως η δημιουργικότητα της γυναίκας εγκλωβίζεται στην πολυπραγμοσύνη της. Είναι σπάνιο µεν το να υπάρχει φρεσκάδα σε μια πολύπλοκη καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις αλλά όχι αδύνατο σαν στόχος.