Έγκλημα στο Χρυσοχώρι: Όλοι έβλεπαν το κακό «με δρασκελιές να πλησιάζει»! Αλλά κανείς δεν έκανε κάτι γι’ αυτό…

Την Τετάρτη απολογείται ο δράστης - «Προδιαγεγραμμένο» το φονικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο - Σωρεία καταγγελιών και αποφάσεων για ακούσιο εγκλεισμό του σε Ψυχιατρική Μονάδα... απορρίφθηκαν! - Αποκλειστικές δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του 23χρονου Μανώλη Βονικάκη

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας της υπερήλικης γυναίκας από το Χρυσοχώρι Καβάλας από τα χέρια του ίδιου της του εγγονού, μέσα στο σπίτι της, μετά από άγριο ξυλοδαρμό [διαβάστε περισσότερα εδώεδώεδώ και εδώ]!

Πέρα από την ίδια την πράξη που όλοι συγκλίνουν ότι είναι αποτρόπαια, σοκ προκαλούν και τα στοιχεία που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται και τα οποία «δείχνουν» ότι το φονικό που έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στο χωριό του Νέστου ήταν «προδιαγεγραμμένο»!

Συγκεκριμένα, όλοι φαίνεται να γνώριζαν για την [κακή] κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη, ένα άτομο που είχε πολλάκις στο παρελθόν επιδείξει βίαιη συμπεριφορά κατά της γιαγιάς του και ο οποίος είχε οδηγηθεί πάρα πολλές φορές στο Αστυνομικό Τμήμα και από εκεί στην Εισαγγελία με αποφάσεις που διέτασσαν τον ακούσιο εγκλεισμό του σε κρατική ψυχιατρική δομή, αποφάσεις που όμως «αγνοήθηκαν», με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για την τραγική κατάληξη του ξυλοδαρμού ενός ηλικιωμένου ανθρώπου μέχρι… θανάτου!

Μάλιστα, το τελευταίο περιστατικό ξυλοδαρμού της γιαγιάς από τον εγγονό της έλαβε χώρα μόλις τον… Ιανουάριο του 2022!

Ο δράστης, δια του συνηγόρου υπεράσπισής του, ποινικολόγου Μανώλη Βονικάκη, ζήτησε και πήρε αναβολή για να απολογηθεί το πρωί της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2022.

«Ήδη έχουμε στην κατοχή μας όχι μόνον το υλικό της δικογραφίας της επίδικης ανθρωποκτονίας για την οποία απολογείται ο εντολέας μας αλλά και όλων των δικογραφιών του από το 2017 μέχρι σήμερα για τις δικαστικές αποφάσεις ακούσιας νοσηλείας του κατά καιρούς στο Ψυχιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Εντύπωση μας προκαλεί –με δεδομένη την τραγική κατάληξη της υπόθεσης– ότι η αίτηση-πρόταση της Αντιεισαγγελέως Καβάλας τον Ιούλιο του 2021 προκειμένου το Μονομελες Πρωτοδικείο Καβάλας να διατάξει την ακούσια νοσηλεία και ουσιαστικά τον εγκλεισμό του 23χρονου σε μονάδα ψυχικής υγείας και παρά τη σωρεία σχετικών ψυχιατρικών γνωματεύσεων περί συνδρομής μη οργανικής γνήσιας ψύχωσης (F28) από ψυχιάτρους των Νοσοκομείων Θεσσαλονικης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ήδη από το 2019, 2020 (και πιο πρόσφατες τον Ιούλιο του 2021)… ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ!», δηλώνει στο KAVALA POST ο κ. Βονικάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωτοδίκης που δίκασε την αίτηση, τον Σεπτέμβριο του 2021, προχώρησε στην απόρριψη του αιτήματος εγκλεισμού του 23χρονου με το αιτιολογικό ότι «βελτιώθηκε η κατάσταση της ψυχικής υγείας του (μετέπειτα) δράστη». «Το κατά πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση της ψυχικής του υγείας και κατά πόσο δεν ήταν επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη απεδείχθη τον Ιανουάριο του 2022 που και πάλι το βασανισμένο και βαρύτατα κακοποιημένο ήδη από την παιδική του ηλικία και βαριά άρρωστο νεαρό άτομο παρουσιάστηκε με χειροπέδες ενώπιον του Τριμελεοθς πλημμέλιοδικειου Καβάλας στις 21 Ιανουαρίου 2022 μετά από βάναυσο –και πάλι– ξυλοδαρμό της γιαγιάς του από τον ίδιο…!», συμπληρώνει ο κ. Βονικάκης.

Με απλά λόγια, το Δικαστήριο «τον άφησε ελεύθερο με όρο «να μην πλησιάζει το σπίτι της γιαγιάς του, όταν το ίδιο Δικαστήριο, λίγους μήνες πριν, έκρινε –προφανέστατα εσφαλμένα– ότι δεν χρήζει ακούσιας νοσηλείας!», υπογραμμίζει ο ποινικολόγος.

«Εάν αυτό δεν λέγεται κακή λειτουργία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ ψυχιατρικών μονάδων υγείας, ψυχιάτρων και δικαιικού συστήματος… τότε, ναι! Όλα στη χώρα μας λειτουργούν… ρολόι!», δηλώνει εμφατικά ο κ. Βονικάκης.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις τους σε πανελλαδικά ΜΜΕ, τόσο ο πρόεδρος της Κοινότητας όσο και κάτοικοι-γείτονες της τραγικής οικογένειας, υποστήριξαν ότι «όλοι γνώριζαν» τι γίνεται μέσα στο σπίτι…