Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Στην «κόντρα» και ο Νίκος Ξανθόπουλος. Άγνωστο αν θα είναι «παρών» στην 1η συνεδρίαση της χρονιάς

Επιστολή διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβούλου της Αντιπολίτευσης στον πρόεδρο του Σώματος - Καταγγέλλει «περιφρόνηση, προσβολή και δημοκρατικό έλλειμα» και αποκαλεί τον Θόδωρο Μουριάδη «δήμαρχο μειοψηφίας»

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, στις 18:00, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, «παρουσία» του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου ο οποίος θα κόψει -διαδικτυακά- την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του Σώματος [διαβάστε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης πατώντας εδώ].

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση κάθε άλλο παρά «πανηγυρικό» χαρακτήρα αναμένεται να έχει, αφού ήδη η παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» της τ. Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να απέχει [διαβάστε αναλυτικά πατώντας εδώ] σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «συμπεριφορά» του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος, δηλώνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Κώστα Πεφάνη την «έντονη διαμαρτυρία» του για την απαξίωση του θεσμού.

Ακολουθεί [αυτούσιο] το πλήρες κείμενο της διαμαρτυρίας Ξανθόπουλου.

«Κύριε Πρόεδρε,
Υπό άλλες συνθήκες η σημερινή 1η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβου-λίου Καβάλας θα μπορούσε να έχει σημιολογικά ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο εξ’ αιτίας του γεγονότος πως συμπίπτει με  το ξεκίμημα της νέας χρονιάς, αλλά και εξ’ αιτίας της παρουσίας του Σεβασμιωτάτου Μητρο-πολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρίου Στεφάνου.

Θα ευχόμουν πραγματικά να μην αναγκαζόμουν να επιλέξω αυτήν την ακραία διαμαρτυρία, εάν μια σειρά από διαδικασίες, λειτουργίες και πρακτικές τόσο του Προεδρείου, όσο και του Δημάρχου Καβάλας κυρί-ου Μουριάδη δεν με ανάγκαζαν στην ουσία να την επιλέξω.

Σας αναφέρω ενδεικτικά και πάντως όχι περιοριστικά ότι γνωστοποιή-θηκε την περασμένη Παρασκευή η απόφαση της Αποκεντρωμένης με την οποία ακυρώνεται η 476/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλί-ου Καβάλας με την οποία παρατάξεις τις αντιπολίτευσεις επιχείρησαν για 2η φορά να ελαφρύνουν τις τσέπες των Καβαλιωτών από την ληστρι- κής λογικής πράξη της διοίκησης μειοψηφίας, να επιβαρύνει τους συν-δημότες μας με χαράτσια της τάξεως του 45% ανετιολόγητα, λόγω μη υποβολλής της απόφασης της οικονομικής επιτροπής και ψήφισης της απόφασης τον Δεκέμβριο, αντί του Οκτωβρίου όπως προβλέπει η νομοθεσία;;;;;;.

Αναρωτιέμαι η προηγούμενη εισήγηση του κυρίου Χατζηκωνσταντίνου το 2019 πότε υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας και ψηφί-στηκε από αυτό;

Στης 31/12/2020 έξέπνευσε το χρονικό περιθώριο εκείνο κατά το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, -κυρίαρχο όργανο στην λειτουργία των δημοτικών υποθέσεων-, με την με αριθμό 610/2019 ομόφωνη απόφασή του έδωσε εντολή στον δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη να υπολποιείση τα :

  1. Εξασφαλίση γραπτή δέσμευση των συναρμόδιων Υπουργείων περί λήψης ακριβούς χρονοδιαγράμματος σχετικού με την παραμονή των Μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το ακριβές σχέδιο αποχώρησής τους.
  2. Εμπλακή ουσιαστικά ο Δήμος Καβάλας στην διαχείρηση και τον έλεγχο λειτουργίας της δομής φιλοξενίας.
  3. Διατηρήση σταθερό τον αριθμό των φιλοξενουμένων στη δομή φιλοξενίας.
  4. Διεκδικήση την παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στο Δήμο Καβάλας.
  5. Λάβη μέτρα προστασίας των Καβαλιωτών της ευρήτερης περιο-χής, με την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας.
  6. Διεκδικήση τα ποσά που διέθεσε ο Δήμος Καβάλας για την φι-λοξενία των πρώτων μεταναστών.
  7. Συνεργαστή με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θασου και τους κοινωνικούς εταίρους.

Και ενώ σε όλα τα ανωτέρω,  όλη την περασμένη χρονιά έθετα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ερωτήματα στον κύριο Μουριάδη χωρίς να λάβω ποτέ απαντήσεις, πληροφορήθηκα από τον τύπο, πως ο κύριος Μουριάδης δεσμεύοντας, προκαταλαμβάνοντας και παρακάπτωντας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συμφώνησε για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της δομής φιλοξενίας, -προφανώς μαγεμένος από την πειστικότητα του διοικητού της δομής, στον οποίο παρέδωσε τα κλειδιά λειτουργίας της-, χωρίς να έχει στοιχειωδώς την ανάγκη να ενημερώση έστω, τους δημοτικούς συμβούλους.

Τέτοια περιφρόνηση, προσβολή, δημοκρατικό έλλειμα  στην λειτουργία του δημάρχου μειοψηφίας Θεόδωρου Μουριάδη, νομίζω πως δεν αξίζουν ούτε στους Καβαλιώτες, ούτε  σε αυτούς που τους εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

Για την δημοτική παράταξη
Συνεργασία για την Καβάλα
Ξανθόπουλος Νικόλαος