Μακάριος Λαζαρίδης: Να μην αδικηθούν οι παλιννοστούντες ομογενείς δανειολήπτες

Επιστολή του Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στον Υπουργό Οικονομικών για τα δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών

Την αγωνία του για την τύχη των χιλιάδων παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή τους, εκφράζει ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Αφορμή για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκαν καταγγελίες πολιτών ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι διαμένουν στην Καβάλα προς το Βουλευτή, ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει να κοινοποιεί διαταγές πληρωμής σε όλους τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση υπερημερίας. Μάλιστα, τα δικηγορικά γραφεία της τράπεζας τους ασκούν ασφυκτική ψυχολογική πίεση, με καθημερινές – συχνά απειλητικές – οχλήσεις.

Με αυτή την ενέργεια, επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης στην επιστολή του, «ουσιαστικά αρχίζει η σε βάρος τους διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, που πολλές φορές καταλήγει στην δι’ αναγκαστικού πλειστηριασμού εκποίηση της κατοικίας τους. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια των συγκεκριμένων ανθρώπων τελούν υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, χρήζουν αποπληρωμής στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, καθώς και των ιδιαίτερων περιοριστικών συνθηκών λόγω της πανδημίας».

Υπενθυμίζει δε ότι πρόκειται για παλιννοστούντες ομογενείς, οι οποίοι βοηθήθηκαν από την Πολιτεία προκειμένου να ενσωματωθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία και να δώσουν μια βαθιά ανάσα στο δημογραφικό πρόβλημα σε «ευαίσθητες» περιοχές, όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Πολιτική, η οποία – όπως σημειώνει – «κινδυνεύει να ακυρωθεί με τη συγκεκριμένη στάση της εν λόγω Τράπεζας».

Ο κ. Λαζαρίδης προτείνει να γίνει από το Υπουργείο μια δυναμική παρέμβαση προς τη Διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου να αποτραπεί η οποιαδήποτε εκποίηση ακινήτου Ποντίου που ανήκει στο ειδικό αυτό καθεστώς. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες εξέτασης των εκκρεμών υποθέσεων κόκκινων δανείων, προκειμένου να ρυθμιστούν με επωφελή – για όλες τις πλευρές – τρόπο.

«Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει θετικά τη συγκεκριμένη περίπτωση και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση της αδικίας», καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης στην επιστολή του προς τον Υπουργό, την οποία κοινοποιεί και στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Θ. Πετραλιά.