Ο Χάλεντ Φάχμι «έφερε» τον Μοχάμεντ Άλι στο «σπίτι» του [φωτογραφίες]

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη βιογραφία του «θεμελιωτή της Νεότερης Αιγύπτου» στους Κήπους της Οικίας του στην Καβάλα - Ο συγγραφέας συνομίλησε με τον αρχαιολόγο Μιχάλη Λυχούνα

Οθεμελιωτής της Νεότερης Αιγύπτου «επέστρεψε» στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Καβάλα, μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου-βιβλιογραφία του έγκριτου ιστορικού, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Cambridge University Khaled Fahmy [Χάλεντ Φάχμι] το απόγευμα της Τετάρτης 4 Αυγούστου 2021 στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι στη χερσόνησο της Παναγίας.

Η Οικία -γνωστή παλαιότερα και ως «Το σπίτι» ή «Το κονάκι του Μεχμέτ Αλή»- τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως Μουσείο Μοχάμεντ Άλι μετά την υποδειγματική αναστήλωση που έγινε [παράλληλα με το Μνημείο του Imaret] με την προσωπική φροντίδα της κ. Άννας Μισσιριάν, ενώ είναι και η έδρα του Ερευνητικού Κέντρου που φέρει το όνομά του-ΜΟΗΑ.

«Οικοδεσπότες» της εκδήλωσης ήταν το Ερευνητικό Κέντρο MOHA και οι Εκδόσεις Παπασωτηρίου, «συστήνοντας», παρουσία και της εκδότριας στην εκδήλωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βιβλίο του διεθνούς φήμης ιστορικού με τίτλο «Μοχάμεντ Άλι ο εκ Καβάλας» [διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο πατώντας εδώ].

Χάλεντ Φάχμι, Νικόλ Παπασωτηρίου, Μιχάλης Λυχούνας και Άννα Μισσιριάν

Για το προσφάτως μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο συζήτησαν ο συγγραφέας και ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ Μιχάλης Λυχούνας.

Εν είδει συνέντευξης, ο κ. Λυχούνας «αλίευσε» από τον συγγραφέα άγνωστες πληροφορίες από τη ζωή του Kavalali Mehmed Ali (Καβαλαλί Μεχμέτ Αλί), όπως αναφέρεται ο Μοχάμεντ Άλι με το τοπωνυμικό της πόλης καταγωγής του και την τουρκική εκδοχή του ονόματός του, αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν στη δράση του και στο πώς άλλαξε τον κοινωνικό και γεωπολιτικό «χάρτη» της περιοχής -από την Ελλάδα μέχρι και τη Συρία- άλλοτε κρατώντας και άλλοτε διαρρηγνύοντας τις ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στρεφόμενος ακόμη και κατά του Σουλτάνου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης-παρουσίασης του βιβλίου, η οποία, παρότι στα αγγλικά, έγινε με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο από τον συγγραφέα, ήταν η μόνη πόλη στην Ελλάδα με το άγαλμα ενός Οθωμανού-Αιγυπτίου αξιωματούχου, η Καβάλα και η ξεχωριστή θέση την οποία κατείχε στην καρδιά του Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος δεν άλλαξε μόνον την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά μετασχημάτισε το κοινωνικό, πολιτικό, ακόμη και οικονομικό «γίγνεσθαι» της περιοχής, προχωρώντας -στον αντίποδα- στον σχηματισμό μιας δυναμικής ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο.

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Χάλεντ Φάχμι και να προμηθευτεί υπογεγραμμένα από τον ίδιο αντίτυπα του βιβλίου του.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου