Κορονοϊός: Και… επίσημα τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του

Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, πρόστιμο σε όσους δε συμμορφωθούν-Απαγορεύονται οι εκδηλώσεις των Δήμων για τις εορτές-Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει προς το παρόν lockdown-Έρχεται σωρεία ελέγχων

ΜΤα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου 2021 ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι ανακοινώσεις έρχονται κατόπιν επεξεργασίας από πλευράς της Κυβέρνησης, της χθεσινής εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η μετάλλαξη Όμικρον και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για νέα δεδομένα λόγω της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία.

Όπως είπε, «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον» και συμπλήρωσε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν τηρώντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφτούν φίλους, να διασκεδάσουν. Σημείωσε πως τα όποια μέτρα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown.

Ο λόγος στην συνέχεια δόθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Όπως είπε, «βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στη χώρα μας. Ο κ. Πλεύρης είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες. Ως εκ τούτου έχει κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα».

«Λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ανοίξαμε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως άνω του 70% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με την τρίτη δόση.

Όπως είπε, από τις 24 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα και το νέο στάδιο από τις 3 Ιανουαρίου 2022. Η επιτροπή είπε θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποκωδικοποίηση και αν κριθεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Τι ισχύει από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο κ. Πλεύρης είπε πως:

  • η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού με το ανάλογο πρόστιμο σε όσους δε συμμορφωθούν. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα
  • απαγορεύονται οι εκδηλώσεις των Δήμων για τις εορτές
  • οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη κι αν έχουν PCR, θα υποχρεωούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και 4η μέρα

Μετά τις 3 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Πλεύρης είπε πως το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά στη διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα που θα τηρούνται με αυστηρότερο τρόπο και αφορούν δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι αναγκαίες.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν εξετάζεται κάποιο μέτρο στην λειτουργία των σχολείων. Σημείωσε δε πως η κατάσταση είναι δυναμική και μετά τη συνεδρίαση των επιστημόνων στις 27 Δεκεμβρίου 2021 θα επικαιροποιηθούν τα δεδομένα.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Πλεύρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.