Καβάλα, 1974: Όταν η πόλη γιόρταζε τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας [φωτογραφίες]

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο φέρνει στο «φως» ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς

ΗΜεγάλη Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Με αφορμή τον θάνατο της Ελισάβετ, ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς ανέτρεξε στο αρχείο της εφημερίδας Ταχυδρόμος της Καβάλας του 1974 και φέρνει στο «φως» ρεπορτάζ από τον εορτασμό των γενεθλίων της Βασίλισσας της Αγγλίας στην πόλη μας, 48 ολόκληρα χρόνια πριν.

Τον Ιούνιο του 1974 η Καβάλα γιόρταζε τα γενέθλια της Βασιλίσσης της Αγγλίας Ελισάβετ. Στο κοσμικό κέντρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ είχε συρρεύσει η πολιτική, οικονομική και κοσμική κοινωνία της πόλης. Η πρωτοβουλία του γιορτασμού ήταν από τον επίτιμο πρόξενο της Αγγλίας στην Καβάλα Μπάξτερ και με την παρουσία του Γενικού προξένου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Ντάκσον. Το καπνεμπόριο, αν και σε φθίνουσα πορεία, “ένωνε” τα συμφέροντα των δυο χωρών.

Σχεδόν δυο δεκαετίες πριν η Καβάλα “ξήλωνε” τις Αγγλικές ονομασίες από τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Ονομάζει με Κυπριακά ονόματα σημεία που είχαν ονομαστεί, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, με Αγγλικά. Αποκαθηλώνονται η οδός Σκόμπι, την ονομάζει “Οδός Κύπρου”, καταργεί την πλατεία Τσώρτσιλ και μετονομάζει επίσης την οδό Σίμσον. Δίνει δε τα ονόματα των Ηρώων Καραολή και Δημητρίου στη μέχρι τότε πλατεία Δόξης. Όλα αυτά για να τιμηθεί ο αγώνας των Κυπρίων για Ανεξαρτησία από τον Αγγλικό ζυγό (Τα δημοσιεύματα είναι από την εφημερίδα της Καβάλας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το αρχείο της οποίας είναι στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας)».