Ο καιρός στην Καβάλα: Φθινοπωρινό μοτίβο και ισχυροί νοτιάδες [πρόγνωση]

Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες μέρες-Πότε θα υπάρξει βελτίωση και σε ποια επίπεδα θα κινηθεί η θερμοκρασία-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Η φθινοπωρινή στροφή του καιρού η οποία έχει ξεκινήσει ήδη αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες μέχρι και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 με κύρια χαρακτηριστικά τη στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και την ενίσχυσή τους και τις βροχές με έμφαση στα ορεινά και στα βορειότερα τμήματα του Νομού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 κατά τις απογευματινές ώρες αναμένεται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειανατολικά του Νομού ένα πέρασμα βροχών μέτριας έντασης κατά κανόνα με έμφαση στα βορειότερα τμήματα του Νομού.

Έπειτα, θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού με τις βροχές να αποκτούν πολύ τοπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, γρήγορα από τις βραδινές ώρες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται εκ νέου κατά περιόδους τοπικές βροχές-μπόρες, με το μοτίβο αυτό να συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Η ένταση των φαινομένων θα είναι μέτρια κατά κανόνα, ωστόσο τοπικά και πρόσκαιρα θα εκδηλώνονται μπόρες, ενώ τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές δε θα είναι διαρκή-γενικευμένα.

Η πιθανότητα για εκδήλωση φαινομένων ανά περιοχή διακρίνεται ως εξής:

  1. Πολύ υψηλή πιθανότητα στα βόρεια και ανατολικά ορεινά του Νομού (ορεινός όγκος Λεκάνης-Βουνοχωρίου και όλα τα χωριά του)
  2. Τα υπόλοιπα ορεινά, καθώς και πεδινές περιοχές που βρίσκονται στα βορειότερα τμήματα του Νομού (ιδίως τα βορειότερα τμήματα του Δήμου Νέστου) και πεδινές περιοχές που βρίσκονται κοντά στα ορεινά της κατηγορίας 1
  3. Αξιόλογη πιθανότητα στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα, κυρίως σε πεδινά κοντά σε ορεινά
  4. Μικρή πιθανότητα σε παράκτιες περιοχές και γύρω από αυτές, καθώς και στη Θάσο

Ουσιαστικά όσο κινούμαστε από την κατηγορία 1 προς την 4 τόσο πιο τοπικά και μικρότερη διάρκεια θα έχουν τα φαινόμενα κατά κανόνα και μικρότερη η πιθανότητα για έντονες μπόρες.

Μετά το διάστημα αυτό αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού με τα φαινόμενα να αποκτούν όλο και πιο ασθενή και τοπικό χαρακτήρα και να περιορίζονται σταδιακά στα βόρεια και ανατολικά του Νομού και στα ορεινά. Έπειτα, αργά το βράδυ-νύχτα προς Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο σύντομο πέρασμα βροχών με έμφαση στα βορειότερα του Νομού.

Οι άνεμοι από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου θα αρχίσουν να στρέφονται σε νοτιάδες και σταδιακά θα ενισχύονται. Έτσι, το ξημέρωμα-νωρίς το πρωί της Κυριακής θα πνέουν άνεμοι 4-6 μποφόρ στα ηπειρωτικά πεδινά και 6-8 μποφόρ σε παράκτιες περιοχές, σε ορεινά τμήματα και σε πεδινά που έχουν κάποιον ορεινό όγκο νοτιότερα τους.

Τοπικά στη Θάσο (μικρή πιθανότητα και σε άλλα παράκτια) οι ριπές του ανέμου τοπικά και πρόσκαιρα θα φτάσουν 9-10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες και μετά η ένταση του ανέμου θα μειωθεί κατά 1-2 μποφόρ σε σχέση με το ξημέρωμα-νωρίς το πρωί, ενώ ουσιαστική εξασθένιση των ανέμων αναμένεται σταδιακά μετά το μεσημέρι όπου θα στραφούν από πιο δυτικές διευθύνσεις.

Η θερμοκρασία μετά την κορύφωση της ανόδου της το Σάββατο θα παρουσιάσει μικρή πτώση τόσο την Κυριακή όσο και τις επόμενες μέρες. Ωστόσο τόσο η θερμοκρασία όσο και οι καιρικές συνθήκες συνολικά θα συνεχίσουν να κινούνται σε φθινοπωρινά μοτίβα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.